ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Silnik RH2804 nie rusza... co dalej?
Autor Wiadomość
Pawiel 
brygadzista
Pawieł


Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 281
Skąd: Legionowo
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   Silnik RH2804 nie rusza... co dalej?

Koledzy - mam zagwozdkę. Podłaczyłem sterownik Infineon 17A, baterię i silnik RH2804, ale nic się nie dzieje - całość nie rusza.
Mam w związku z tym pytania - jak sprawdzić czy czuniki Halla są ok? Jest na to jakiś sposób? Podejrzewam że winne są właśnie one. Macie jakieś pomysły?

Przekręcenie manetki nic nie daje, przewody są podłączone prawidłowo - podłączyłem manetkę, silnik (3 fazy + 5 cienkich przewodów) oraz zasilanie +/-. I nic. A może manetka nie daje sygnału?

Hmmm. Rady?
 
 
Patriko 
brygadzista


Pomógł: 4 razy
Wiek: 32
Dołączył: 05 Mar 2014
Posty: 242
Skąd: Słupca
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   

Zwarłeś dwa PINy króre odpowiadają za stacyjkę w sterowniku?
_________________
Jeżdżę na: Coma 3000
 
 
Pawiel 
brygadzista
Pawieł


Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 281
Skąd: Legionowo
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   

Znalazłem to, jakby co:

http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=2196
 
 
Pawiel 
brygadzista
Pawieł


Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 281
Skąd: Legionowo
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   

nie, a trzeba je zewrzeć?
 
 
Pawiel 
brygadzista
Pawieł


Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 281
Skąd: Legionowo
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   

Mam taki sterownik (prawie - tyle, że 17A):
http://nexun.pl/sklep/ste...a-36v-48v-.html

Tam jest napisane:

10. Czerwony - stacyjka. Przykładając na przewodzie PLUS z baterii (24V, 36V, 48V) - możemy włączać lub wyłączać sterownik. Fabrycznie przewód jest podłączony do zasilania i sterownik jest zawsze wlączony. Jesli podłączysz ten przewód poprzez przycisk (np. przy manetce) to ten przycisk będzie pełnił funkcje stacyjki.

- więc nic nie zwierałem...
 
 
Patriko 
brygadzista


Pomógł: 4 razy
Wiek: 32
Dołączył: 05 Mar 2014
Posty: 242
Skąd: Słupca
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   

Ano.
_________________
Jeżdżę na: Coma 3000
 
 
Pawiel 
brygadzista
Pawieł


Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 281
Skąd: Legionowo
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   

Czyli Patriko mam zewrzeć przewód
" Czerwony - stacyjka" do plusa zasilania?
Bo z opisu na stronie NEXUN.PL wynika że nie ma takiej potrzeby. Przewód pozostawiłem wolny.
(tylko się upewniam)
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   

Czy kabelek o którym mowa jest przyczepiony do przewodu PLUS zasilającego sterownik czy jest wolny i sobie wisi?

Cytat:
Przewód pozostawiłem wolny.

... jest mało precyzyjne
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
Ostatnio zmieniony przez tas Pią 03 Kwi, 2015, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Pawiel 
brygadzista
Pawieł


Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 281
Skąd: Legionowo
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   

Wolny i sobie wisi Tas.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   

no więc to może być stacyjka sterownika, każdy ją ma. Bez podania na stacyjkę PLUSA z baterii sterownik jest wyłączony. Zamontuj sobie na tym kabelki jakiś włącznik albo tymczasowo połącz kabelek z plusem z akumulatora.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Pawiel 
brygadzista
Pawieł


Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 281
Skąd: Legionowo
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   

Dobra. Idę do garażu to przetestować.
Odezwę się za niedługo :)
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   

Mam nadzieję, że ten rzeczony kabelek to faktycznie stacyjka... :P
W razie wątpliwości daj fotke to się popatrzy.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Pawiel 
brygadzista
Pawieł


Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 281
Skąd: Legionowo
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   

:)

Ja też mam nadzieję. Byłem, zobaczyłem, miałem wątpliwości więc wróciłem zapytać. Foty nie zrobię, bo uwaliłem kabelki zostawiając sobie 3-4 cm.
Jest tak:
znalazłem luźne kabelki - czerwony i pomarańczowy. Czy to to? Reszta to jakieś czarne i inne.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   

Ojjj, to będzie pod górkę :P
Skoro poucinałeś wszystkie kabelki to teraz jedyną opcją zlokalizowania tego jednego kabelka od stacyjki jest przepikanie miernikiem wszystkich czerwonych. Wszystkie czerwone cienkie kabelki powinny być połączone z sobą prócz jednego - stacyki.

Tylko odłącz zasilanie z roweru przed zabawą.

Jednak przydało by się widzieć najpierw zdjęcie tych kabelków....
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Pawiel 
brygadzista
Pawieł


Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 281
Skąd: Legionowo
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2015   

czyli przepikając ten czerwony kabelek z plusem zasilania, to
jeśłi nie będzie przejścia (będą rozłączone)
to to jest właśnie stacyjka ma się rozumieć?
_________________
Jeżdżę Kellys Toxic full susp., 22,5Ah LiIon, 9C (od Nexun) - http://forum.arbiter.pl/v...p?p=58902#58902
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group