ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
[ZBIORCZY] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Autor Wiadomość
Yin 
prezes


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 24 Lut 2014
Posty: 805
Skąd: Katowice
Wysłany: Nie 26 Kwi, 2015   

Zapleciony w obręcz 26". Maksymalny prąd chwilowy to to co nazywasz pik. Też z wskazań pikacza. Obręcz 20" robi kolosalną różnicę - właśnie mi się zaplata kółeczko w takim zestawieniu :)
 
 
Pykacz 
szef


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 1561
Wysłany: Nie 26 Kwi, 2015   

Mi się mega podobają rowery EV z dużą ramą 21-22 cale najlepiej amortyzowaną i małymi kółkami . :razz:
 
 
sunman 
kierownik


Dołączył: 08 Kwi 2014
Posty: 317
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Wto 28 Kwi, 2015   

Mam boomboksa z taka ladowarka wejscie jesy na minj usb po srodku kabla jest zgrubienie (zmienia z 12v na 5v domnienan) chce uciac ten kablr przy wejsciu adaptera do sieci i polaczyc do 12v bateri czy to zgrubienie przetworzy 12v na 5v czy musze miec baterie na te 5v ?

20150429_000913.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 315 raz(y) 2,52 MB

 
 
atomek1000 
szef



Pomógł: 48 razy
Dołączył: 08 Lis 2014
Posty: 1902
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 28 Kwi, 2015   

lol nie..to zgrubienie to tylko rdzen ferrytowy.

musisz przetwornice miec
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Śro 29 Kwi, 2015   

Wystarczy zespolony stabilizator 2A 5V. Może będzie potrzebny jeszcze kawałek radiatora. Wyjdzie taniej, niż przetwornica.
 
 
sunman 
kierownik


Dołączył: 08 Kwi 2014
Posty: 317
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Czw 30 Kwi, 2015   

zeeltom , mieszkam w komunistyczym kraju.. jeden elektryczny w stolicy i nie maja prztwornicy z 12v na 5v , dali mi jakies picki ktore moge sobie razem polutowac i ma to niby dzialac tylko ze mnie interesuje rozwiazanie stabilne.

btw. jesli do ladowarki podeptne bezposrednio baterie zelowa 12v to przetworzy na 5v czy nawet jej nie zobaczy. (nie mam jak teraz prawdzic doswiadczalnie)
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Czw 30 Kwi, 2015   

Ładowarka jest na 230V. Podepnij i sprawdź, ale wątpię czy zastartuje.
A jak ci się wydaje, skąd jest brane 5V w laptopach na gniazdach USB, czy kontrolerach?
Właśnie z takich zespolonych stabilizatorów lub układów zener-tranzystor.
I to są właśnie stabilne rozwiązania ;)
 
 
bloodyopel 
szef
Krystian


Pomógł: 23 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Sty 2012
Posty: 1175
Skąd: Słupca k.Konina
Wysłany: Czw 30 Kwi, 2015   

Posiadam pakiet 14s i ładowarkę Imax B8+. Póki co ładuję połówkowo a chciałbym przesiąść się na ładowanie za jednym razem. Gdybyście mieli wybierać to:
1. Dokupić drugą B8+ za 220zł
2. Sprzedać swoją z zasilaczem za około 200zł i kupić Raytronic C60 za 686zł z wysyłką

Póki co BMSy i zasilacze mnie nie interesują ;)

Z jednej strony Raytronic 2x500W i ogólnie fajniejszy a z drugiej strony 2szt Imax'ów bardziej przyszłościowe (2x8s a Raytronic 2x7s) no i tańsze rozwiązanie. Pakiet 3p z turnigów 2 imaxami naładuję w 3-4h, więc też tragedii nie ma; ale mobilne to to rozwiązanie nie jest
 
 
atomek1000 
szef



Pomógł: 48 razy
Dołączył: 08 Lis 2014
Posty: 1902
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 30 Kwi, 2015   

Raytronica c60 posiadam i jest swietny, jezeli cena ci odpowiada to nie ma lepszego wyjscia. Do tego dwa zasilacze della po 40A 12v i zestaw idealny.

Jezeli wolisz bezobslugowosc to bms +ladowarka, cenowo wyjdzie tak samo ale watów osiagniesz z 600 tylko.
 
 
Freerider 
kierownik


Pomógł: 3 razy
Wiek: 25
Dołączył: 29 Lis 2014
Posty: 320
Skąd: Królików
Wysłany: Sob 02 Maj, 2015   

Witam, mam zamiar przynitować blachę do ramy rowerowej (obudowa, mocowania itp). Czy nawiercenie ramy (dziurka 5mm co 5 lub więcej cm) bardzo ją osłabi? Rama z 2001/3 roku więc rurki nie są cieniowane. Chodzi mi o samą rurkę, czy takie otwory z nitem bardzo ją osłabią. Nity zrywane i kilka nitonakrętek. :?:
 
 
Yin 
prezes


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 24 Lut 2014
Posty: 805
Skąd: Katowice
Wysłany: Sob 02 Maj, 2015   

Co 5 cm to dosyć gęsto - pokombinuj nad innym rozwiązaniem - zipy, opaski ściskające, cybanty etc. Druga sprawa - rama ramie nie równa - im większe przekroje rur tym mniej ryzykowne jest wiercenie.
 
 
MixhaL 
prezes


Pomógł: 3 razy
Wiek: 42
Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 909
Skąd: Lubelskie
Wysłany: Sob 02 Maj, 2015   

Ja bym się bał, tym bardziej że znając 'Ciebie' nie będziesz jeździł tylko asfaltówkami.
_________________
Cyklon
BOMBER V1, V2, V3
RAIDEN
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Sob 02 Maj, 2015   

Freerider napisał/a:
mam zamiar przynitować blachę do ramy rowerowej (obudowa, mocowania itp). Czy nawiercenie ramy (dziurka 5mm co 5 lub więcej cm) bardzo ją osłabi?

Ja bym wiercił i jeździł z adrenalinką :wink:
 
 
Freerider 
kierownik


Pomógł: 3 razy
Wiek: 25
Dołączył: 29 Lis 2014
Posty: 320
Skąd: Królików
Wysłany: Sob 02 Maj, 2015   

MixhaL napisał/a:
Ja bym się bał, tym bardziej że znając 'Ciebie' nie będziesz jeździł tylko asfaltówkami.
Asfalt? Jaki asfalt? :cool:

Przemyślałem wszystko i wyszło by na to że na górnej rurce starczyły by trzy nity...czyli trzy dziurki...na dolnej i podsiodełkowej tak samo...główka ramy ma 1cm grubości...tam po jednym... A tam lubię adrenalinę. :shock: Chyba że porządnie zrobił bym te obejmy. Kurcze teraz to już sam nie wiem. :( Skrzynka na pewno będzie nitowana, tylko jak ją przymocować do ramy. o.O Silnik już trzyma się na nitonakrętkach i jest ok. Tylko że tam jest takie miejsce gdzie ta rama normalnie nie jest zbytnio obciążona. :neutral:
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Sob 02 Maj, 2015   

Teraz robiłem skrzynkę i mocowałem po 2 śrubki w podsiodłowej, górnej i skośnej. Śrubki M4 w nitonakrętki. W ramie otwory 6mm. Nie mam sraczki, że się złamie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group