ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój pierwszy ebajk GRAND
Autor Wiadomość
Oli 
początkujący


Dołączył: 01 Sie 2015
Posty: 18
Skąd: Polska B
Wysłany: Sob 12 Wrz, 2015   Mój pierwszy ebajk GRAND

Witam, wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Od jakiegoś czasu czytam sobie o e-rowerach i chyba na mnie przyszedł czas. Dodam, że nie jestem elektronikiem ale z lutownicą lepiej lub gorzej sobie radzę.Chciałbym zbudować swój własny ebajk. Pierwotnie plan był taki, że buduję klona tasmobila (wszystko opisane co i jak) ale po przeliczeniu połowę musiałbym wydać na sam rower. Druga opcja to dostosowanie starego 15letniego roweru GRAND do moich potrzeb.

Mam nadzieję, że z Waszą pomocą poradzę sobie i na wiosnę będę latał ebajkiem.

Moje preferencje to 90% asfalt 10 % szutr wszystko po płaskim, zasięg, z 50 km bez pedałowania 100km ze wspomaganiem, prędkość przelotowa 35-40km/h


A więc tak:
- koło 26"
- rama to 21,5" pomierzyłem i wejdzie sporo :)
- hamulce: ze względu na ramę z tyłu będą v-brejki z przodu zmiana amortyzatora (rura 1") na taki pod tarcze 203mm
- bateria: w ramę wejdzie 18 turnigy HC, na początek chciałbym zbudować z 15 bat - nie wiem czy dobrze to obliczyłem ale chyba to będzie 16P4S - 67,2V 20ah
wybrałem takie podzespoły
sterownik
http://www.aliexpress.com...2218294528.html
bms
http://www.aliexpress.com...2263328170.html

Co do podzespołów opierałem się na tym co wyczytałem, sugestie mile widziane

Dzięki i pozdrawiam Wojtek

poprawiłem link do bms
Ostatnio zmieniony przez Oli Sob 12 Wrz, 2015, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mechano 
szef
młody elektronik


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 1337
Skąd: Poznań
Wysłany: Sob 12 Wrz, 2015   

Nie rozumiem ludzi, którzy biorą sterowniki bazujące na liczbie mosfetów niepodzielnej przez 6 wtedy mamy nie równomierne obciążenie i ogólnie mi się to nie podoba. Lepiej chyba dopłacić do 18fetów. Jak poszukasz to może znajdziesz z darmową wysyłką. Strona z bmsem nie działa, chyba musisz poszukać innego.
 
 
Oli 
początkujący


Dołączył: 01 Sie 2015
Posty: 18
Skąd: Polska B
Wysłany: Sob 12 Wrz, 2015   

I o to mi chodziło. Pisałem, że się nie znam. Szukam innego sterownika.
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Sob 12 Wrz, 2015   

Mechano, a może od razu wytłumaczysz jaką różnicę robi to tajemnicze i groźne "nierównomierne obciążenie" poza "nie podobam się"?
Bo pewnie dziesiątki tyś ebajkerów na świecie może być zaskoczonymi, że coś z ich bajkami jest nie tak ;)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Mechano 
szef
młody elektronik


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 1337
Skąd: Poznań
Wysłany: Sob 12 Wrz, 2015   

Nie chodzi mi o to, że coś jest nie tak. Po prostu mi osobiście to nie pasuje, tak jakby ktoś włożył w jedną gałąź o jeden mosfet słabej jakości więcej a w drugiej gałęzi tej samej fazy zostały słabsze. Jak działa bez problemów to spoko ale ja bym czegoś takiego u siebie nie robił, wziąłbym 18 mosfetów.
 
 
Rafał 
brygadzista


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 18 Gru 2013
Posty: 290
Skąd: wawa
Wysłany: Sob 12 Wrz, 2015   

Przecież za 3 fazy. Dlatego mamy 3 kable i dlatego zawsze liczba tranzystorów jest mnożnikiem 3.
 
 
Tomas 
szef


Pomógł: 20 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1740
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sob 12 Wrz, 2015   

Spotkałem się z kilkoma opiniami że więcej mosfetów to w efekcie mniejszy zasięg. Ale zdania są podzielone
 
 
Mechano 
szef
młody elektronik


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 1337
Skąd: Poznań
Wysłany: Sob 12 Wrz, 2015   

Owszem trzy fazy i trzy przewody ale na każdą fazę składa się kompletny pół mostek, czyli klucz podciągający do górnej szyny zasilania i klucz ściągający do dolnej szyny. Pachnie mi to trochę prowizorką albo grubą oszczędnością. Nie śmiećmy już koledze w wątku.
 
 
qaz33 
szef
qaz33


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 07 Kwi 2014
Posty: 1464
Skąd: Gdynia
Wysłany: Nie 13 Wrz, 2015   

Mechano ma racje. 15mosfetowy sterownik ma takie same parametry jak taki co ma 12 mosfetow. To taki trik marketingowy chinczykow ktorzy niby podaja ze z takiej 15-stki mozna wyciagnac pare amper wiecej, bzdura. Górna czesc półmostków bedzie wąskim gardłem. Jedyna jego zaleta to wiekszy prad przy hamowaniu silnikiem.

Wracając do tematu to pewnie chodzi ci o baterie 16S4P i do tego potrzeba 16-stu baterii turnigy 4S (4*4), BMS jest spoko.

Jaki silnik?
 
 
Oli 
początkujący


Dołączył: 01 Sie 2015
Posty: 18
Skąd: Polska B
Wysłany: Nie 13 Wrz, 2015   

Silnik RH2806 D (10×6) kaseta
 
 
Oli 
początkujący


Dołączył: 01 Sie 2015
Posty: 18
Skąd: Polska B
Wysłany: Czw 28 Kwi, 2016   

Trochę słabo widać ale czy dobrze jest?


 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Czw 28 Kwi, 2016   

Słabo widać, ale wygląda dobrze :)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Oli 
początkujący


Dołączył: 01 Sie 2015
Posty: 18
Skąd: Polska B
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2016   

Dzięki tas, nie znam się więc wszystko będę robił według Twego super poradnika
 
 
Oli 
początkujący


Dołączył: 01 Sie 2015
Posty: 18
Skąd: Polska B
  Wysłany: Czw 05 Maj, 2016   

jutro zaczynam lutować pikacza, pewnie będę miał pytania. Mam nadzieję, że mój wątek będzie krótszy niż Bujaviator :mrgreen:

Czy można wgrać soft bez LCD? z rozpędu w jednym watomierzu wylutowałem przed wgraniem :mad:
Wszystko robię razy 2 bo składamy 2 rowery :mrgreen:
 
 
Oli 
początkujący


Dołączył: 01 Sie 2015
Posty: 18
Skąd: Polska B
Wysłany: Śro 11 Maj, 2016   

Mała rzecz a cieszy. W 2 watomierzach wgrany soft. Podpowiedzcie jak wylutować rezystor pomiarowy? Nie chcę popalić albo przegrzać płytkę.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group