|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Ogrzewanie kabiny |
Autor |
Wiadomość |
leszcz
prezes

Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lut 2017 Posty: 861 Skąd: Rumia
|
Wysłany: Pon 16 Paź, 2017 Ogrzewanie kabiny
|
|
|
Zima idzie Panie...
Mając aku 16s o pojemności 2000Wh zastanawiam się czy można jakoś sensownie tym ogrzać samochód na postoju.
Widzę jakieś promienniki/lampy kwarcowe/podrzerwień ale wszystko na 220v. Żeby się nieco ogrzać przy 0stC to pewnie minimum 800W by trzeba...
Pomysły? |
|
|
|
 |
gienek333
szef

Pomógł: 25 razy Wiek: 54 Dołączył: 26 Kwi 2013 Posty: 1338 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 16 Paź, 2017
|
|
|
Promienniki są trochę ryzykowne w samochodzie, ponieważ jest mało miejsca i coś co jest blisko może się stopić (odkształcić). Moim zdaniem bezpieczniej jest grzać powietrzem. Można do tego używać tranzystorów. Dajemy dwa radiatory żeberkami do siebie, z boku dajemy wiatrak. Tranzystory przykręcamy do radiatorów, budujemy źródła stałoprądowe na tranzystorach i mamy full regulację |
_________________ Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu. |
|
|
|
 |
MARCIN
prezes

Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 519 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 17 Paź, 2017
|
|
|
Zwykły termowentylator w samochodzie już przy 500W, a może i mniej, powinien nagrzać. 30 m2 ogrzewałem zimą z mocą ok. 1 kW i nie zamarzłem, jednak warunków temperaturowych na zewnątrz nie podam, choć ściany były cienkie.
Tylko czy warto pchać się w duży pakiet ogniw i ciągłe ładowanie? Ogrzewanie postojowe zużywa 0,2-0,3 l paliwa na godzinę pracy. |
_________________ "Nikt nie jest zniewolony w bardziej beznadziejny sposób niż ci, którzy fałszywie wierzą, że są wolni" - Goethe |
|
|
|
 |
leszcz
prezes

|
|
|
|
MARCIN napisał/a: | Ogrzewanie postojowe zużywa 0,2-0,3 l paliwa na godzinę pracy. |
Chodzi ci o włączony silnik po prostu? Jeśli tak to skąd to wiesz? Zawsze sądziłem, że grubo więcej...
Nawet gdyby to mam JTD i to raczej nieprzyjemne będzie 6-8h siedzieć przy takiej muzyce... |
|
|
|
 |
madejp
dyrektor

Pomógł: 21 razy Dołączył: 19 Paź 2015 Posty: 417 Skąd: Kraków
|
|
|
|
leszcz, w nowoczesnych samochodach komputery podają takie rzeczy. 0,2-0,3 l/h paliwa to jest moc 2-3 kW. Biorąc pod uwagę, że przesył ciepła z silnika do kabiny nie jest optymalny, można zakładać, że Twoja 2kWh bateria starczy na jakieś 2h. Jeśli byś kombinował z ogniwami Poltiera, to może byś mógł 2x wydłużyć ten czas, ale układ straci na prostocie.
Tu masz filmik, z doświadczeniami gościa, który zamontował 2kW ogrzewacz powietrza na ropę w samochodzie elektrycznym. |
|
|
|
 |
MARCIN
prezes

|
|
|
|
leszcz napisał/a: | MARCIN napisał/a: | Ogrzewanie postojowe zużywa 0,2-0,3 l paliwa na godzinę pracy. |
Chodzi ci o włączony silnik po prostu? Jeśli tak to skąd to wiesz? Zawsze sądziłem, że grubo więcej...
Nawet gdyby to mam JTD i to raczej nieprzyjemne będzie 6-8h siedzieć przy takiej muzyce... |
Nie.
Poszukaj urządzeń Webasto lub Eberspacher - grzeją płyn chłodzący lub powietrze w kabinie. Dla Thermo Top C zużycie paliwa wynosi właśnie 0,2-0,3 l/h. Dane z własnego doświadczenia mogę podać Ci po tej zimie. |
_________________ "Nikt nie jest zniewolony w bardziej beznadziejny sposób niż ci, którzy fałszywie wierzą, że są wolni" - Goethe |
|
|
|
 |
leszcz
prezes

|
|
|
|
 |
tkoko
prezes

Pomógł: 19 razy Dołączył: 26 Lut 2015 Posty: 684 Skąd: Czechowice-Dz
|
|
|
|
leszcz napisał/a: | Fajne zabawki tylko ja raczej sporadycznie to będę potrzebować więc dodam, że rozwiązanie musi się mieścić do 100zł |
Najprościej Bierzesz dowolną suszarkę do włosów. Po przestudiowaniu postów na "pan cegła", uzyskasz odpowiednią moc (200 - 500wat) do swojej baterii. Załączanie ręczne (z wyprzedzeniem) lub zegarowo. Gotowe |
|
|
|
 |
leszcz
prezes

|
|
|
|
 |
WojtekErnest
szef

Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Sie 2012 Posty: 3453 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
leszcz napisał/a: | Jakoś nie jarzę...
Suszarkę 220V tak... i co dalej niby? |
Bierzesz (starą) suszarke a raczej jej drut oporowy z podkladką mikową i dzielisz na dwa, czyli odczep w srodku. To będzie na 110 V ale prąd podwójny. Jesli zrobisz to z dzieleniem na 3, to 70 V i 3 x prąd itd...
Oczywiscie do tego wentylator... |
_________________ Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555 |
|
|
|
 |
leszcz
prezes

|
|
|
|
 |
leszcz
prezes

|
|
|
|
 |
MARCIN
prezes

|
|
|
|
leszcz napisał/a: | Fajne zabawki tylko ja raczej sporadycznie to będę potrzebować więc dodam, że rozwiązanie musi się mieścić do 100zł |
Skoro najtańsze, to proponuję termos. Chociaż nie wiem, czy zmieścisz się w stówie za trochę "lepszy" model . |
|
|
|
 |
leszcz
prezes

|
|
|
|
Cytat: |
Skoro najtańsze, to proponuję termos. Chociaż nie wiem, czy zmieścisz się w stówie za trochę "lepszy" model . |
Na 40V są czy głupawkę masz? |
|
|
|
 |
WojtekErnest
szef

Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Sie 2012 Posty: 3453 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 18 Paź, 2017
|
|
|
Oj chyba nie będzie Ci pasowało, bo to jest prawdopodobnie moduł ceramiczny na 220 V. Czyli raczej, nie podzielisz go 'napięciowo'. |
_________________ Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|