ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Watt Meter jak podłączyć
Autor Wiadomość
tomek701 
prezes


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 23 Lip 2013
Posty: 505
Skąd: Chełm
Wysłany: Pią 30 Paź, 2015   Watt Meter jak podłączyć

witam zakupiłem u małych żółtych ludzików takie cudo https://goo.gl/photos/PS9mvKE3gb3BvQE2A problem w tym że nie ma żadnego schematu a ja po angielsku nie be nie me podłączyłem domyślnie źródło do akumulatora czerwony z plusem akumulatora czarny z minusem a na obciążeniu LOAD puściłem przewody dalej na wejście sterownika ale cały czas migają cyferki czy silnik kręci czy nie czy nie jak jest podłączony tylko do baterii też migają cały czas i coś mierzy chociaż ni ma żadnego poboru ratujcie chłopaki
_________________
https://photos.app.goo.gl/pK7oCAa4oXAxfxds8
 
 
bloodyopel 
szef
Krystian


Pomógł: 23 razy
Wiek: 29
Dołączył: 02 Sty 2012
Posty: 1175
Skąd: Słupca k.Konina
Wysłany: Pią 30 Paź, 2015   

Z opisu wychodzi że podłączyłeś dobrze. Pytanie co Ci tam miga :D bo w tej wersji są bodajże 2-3 ekrany które zmieniają się automatycznie jeden po drugim ;) no ale mierzyć nic nie powinno bez obciążonego LOAD
_________________
Obecny e-bike: LIMBER BIG BOY
 
 
tomek701 
prezes


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 23 Lip 2013
Posty: 505
Skąd: Chełm
Wysłany: Pią 30 Paź, 2015   

No właśnie jak tylko podłączeniu do baterii to zaczyna mierzyć pokazuje pobór np ile wat i to sie zmienia i nalicza watogodziny to pewnie uszkodzony
_________________
https://photos.app.goo.gl/pK7oCAa4oXAxfxds8
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Pią 30 Paź, 2015   

Mam to i jest super. Część danych jest statycznie wyświetlana a część zmienna dynamicznie żeby upchać wszystko na wyświetlaczu. Napięcie powinno być stabilne, ale prąd, Ah i W będą inne niż 0.
Przyrządzik sam troszkę prądu pobiera i podłączony sterownik też. Będą więc naliczane Ah bo prąd nie jest równy 0.
Jak będzie kręcić silnik to wskazania będą większe.
Fajne jest to, że pokazuje i zapamiętuje po zdjęciu obciążenia max prąd ( w piku ) i minimalne napięcie. Można sprawdzić spadek napięcia bo pokazuje bieżące a minimalne jest zapamiętane.
Jak będziesz to używać to polecam wymienić przewody. Oryginalne grzeją się przy długotrwałym prądzie rzędu 10A

Tomek, a jak podłączasz bez podpięcia obciążenia to ile W pokazuje?
 
 
tomek701 
prezes


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 23 Lip 2013
Posty: 505
Skąd: Chełm
Wysłany: Sob 31 Paź, 2015   

Teraz zobaczyłem filmiki na you-tube że faktycznie są takie wahania ale mam większe, jutro zobaczę ale mierzy w każdym razie tutaj znalazłem na you-tube filmik jak zrobić żeby dokładnie pokazywał https://www.youtube.com/watch?v=-lCglEkJngo
_________________
https://photos.app.goo.gl/pK7oCAa4oXAxfxds8
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 72 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3264
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 31 Paź, 2015   

A doszliscie do czego jest złącze 3-pinowe ?
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
 
 
tomek701 
prezes


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 23 Lip 2013
Posty: 505
Skąd: Chełm
Wysłany: Sob 31 Paź, 2015   

Nie do tego nie doszłem
_________________
https://photos.app.goo.gl/pK7oCAa4oXAxfxds8
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Sob 31 Paź, 2015   

Zasilanie zewnętrzne 12V aby mierzyć do 0V lub do odcięcia przez BMS
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 72 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3264
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 31 Paź, 2015   

Jak podłączyć ?
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
 
 
glebor 
Zasłużony dla zlotu EV



Pomógł: 6 razy
Dołączył: 10 Lis 2014
Posty: 1249
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie 27 Mar, 2016   

tas, a jak podłączyć to wejście, bo tam są 3 piny, rozkręciłem, na płytce nie ma oznaczeń, gdzie + i gdzie -, a nad tym złączem, żeby odnaleźć ścieżkę musiałbym rozlutować wyświetlacz, nie bardzo mam czym :)
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Nie 27 Mar, 2016   

A co ja, wróżek? ;)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
glebor 
Zasłużony dla zlotu EV



Pomógł: 6 razy
Dołączył: 10 Lis 2014
Posty: 1249
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie 27 Mar, 2016   

więc panowie podłącza się to w następujący sposób:
[img]forum.arbiter.pl/download.php?id=2485[/img]

zasilanie podpiąłem 5V z ładowarki od fona i śmiga wyśmienicie.

A teraz jakie ma on zastosowanie:
mam sobie BMS 1S na 60A discharge. Podłączam go pod zespół ogniw baterii i sam mi odłącza przy 3V/cele. Do tego mam dobrane rezystory pod obciążenie li-ion 1S 3A/4A/6A/10A/20A/30A/45A/60A i do każdego z nich jest dobrany wielopozycyjny przełącznik. Watt meter po odcięciu BMSa zapamiętuje:
liczbę wh wyciśniętych z baterii co można szybko przeliczyć na mah, czyli idealnie nadaje się do testowania pakietów i ogniw dużym prądem. Po odcięciu BMSa nie gaśnie bo zasila go ładowarka 5V i pamięta parametry wypompowane z ogniwa. Wystarczy, że przyjdziemy sobie, spiszemy wh, potem odłączymy zasilacz z kontaktu załączymy i jest zresetowany do kolejnych pomiarów. Fajna sprawa :)

wattmeter_pcb[1].jpg
Pobierz Plik ściągnięto 263 raz(y) 298,64 KB

 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Nie 27 Mar, 2016   

Zaryzykowałem i podłączyłem swój.
Patrząc na złącze przy wyświetlaczu zwróconym do góry, od lewej:
1- masa
2-zasilanie ( +12V)
3 - nie wiem

edyta:
o, kolega mnie uprzedził :smile:
 
 
Elektrotonus 
prezes
Łukasz R



Pomógł: 17 razy
Wiek: 43
Dołączył: 17 Lip 2016
Posty: 819
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 27 Sie, 2016   

Polecacie te Chińskie watometry, słyszałem od Kolegi że pod 48V i więcej lubią się zjarać ?

http://www.aliexpress.com...9999.261.EK0xil
 
 
Yin 
prezes


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 24 Lut 2014
Posty: 805
Skąd: Katowice
Wysłany: Sob 27 Sie, 2016   

Dało by się na to wgrać soft pikacza? Albo jakiś inny alternatywny ( może rosjanie coś napisali?) - grunt żeby pokazywało stan rozładowania aku jak w pikaczu.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group