ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Watomierz z pomiarem cel V03
Autor Wiadomość
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 144
Skąd: radom
Wysłany: Pon 21 Gru, 2015   Watomierz z pomiarem cel V03

Powoli przymierzam się do zrobienia nowej wersji watomierza BT. Zbieram informacje i dobieram elementy. Mam do przyszłych potencjalnych użytkowników kilka pytań :)

Funkcje, które będą dostępne:
-pomiar cel do S24 zrealizowany na LTC6802-2 + balansowanie cell prądem do 100mA do zadanej wartości (wyrównanie przez rozładowanie do wybranej wartości)
-bluetooth do połączenia z androidem
-dodatkowy wyświetlacz do zamontowania na kierownicy
-pomiar zużytego prądu w czasie jazdy i w trakcie ładowania (w tym również odzystk w trackie jazdy).
-ograniczenie prędkości maksymalnej i prądu maksymalnego. Zamierzam do tego wykorzystać złącze CA i sygnał manetki.
-pomiar temperatury na NTC 1000 - 2 kanały
-Wybór przełącznikiem trybu pracy. 1. Zasilanie przez złącze do pomiaru cel - wtedy pracuje jako monitor baterii. 2. Zasilanie przez CA - wtedy pracuje jako watomierz i licznik.

Co myślicie o takim urządzeniu? Jak macie pomysły co dołożyć dajcie znać.
Na razie jestem na etapie wyboru złącza do podłączenia sekcji akumulatora.
Myślałem o takim jak z linka:
http://www.tme.eu/pl/deta...r-200mm/ninigi/

Pytanie tylko ile pinów takie złącze powinno mieć? dwa złącza po 12pin? Wygląda na to że dostępne są tylko wersje z parzystą liczbą pinów. A może macie inne propozycje złącza?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
 
 
sietaz 
prezes


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Maj 2014
Posty: 919
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 21 Gru, 2015   

Zewnętrzny bocznik dla użytkowników sabvotona :wink:
_________________
Jeżdżę na: Voyager I


Niech moc będzie z wami
 
 
Eryk1000 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 39
Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 1118
Skąd: Wadowice
Wysłany: Pon 21 Gru, 2015   

To mi się podoba, chętnie coś takiego bym nabył. Mi ciągle brakuje czasu na zabawy. Fajnie gdyby pomiar prądu był na przetworniki ACS.
_________________
Jeżdżę na :

E-Giant Terrago

Viking Power 6000W +
 
 
irrs 
brygadzista


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Gru 2014
Posty: 274
Skąd: Poznan.
Wysłany: Pon 21 Gru, 2015   

Też się piszę na zakup.
 
 
Szwagier 
prezes


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 15 Lis 2015
Posty: 733
Skąd: Ostrów Mazowiecka
Wysłany: Pon 21 Gru, 2015   

Taki watomierz chętnie nabędę 😃
 
 
Darki 
stażysta
darki



Dołączył: 22 Mar 2014
Posty: 193
Skąd: podkarpackie
Wysłany: Śro 23 Gru, 2015   

Wow :) to coś extra pomiar cel i watomierz. Rozumiem, że również był by alarm przekroczenia napięcia na celach ;) . Czy do pomiaru temperatury nie będzie można już wykorzystać poprzedniego czujnika NTC10k ?
 
 
maniekrox 
prezes
maniekrox


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 26 Sie 2014
Posty: 909
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 23 Gru, 2015   

Jaki będzie prognozowany koszt?
 
 
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 144
Skąd: radom
Wysłany: Czw 24 Gru, 2015   

Trudno na razie mówić o kosztach. Na pewno będzie uzależniony od ilości sekcji w akumulatorze. Próg to S12. Powyżej tej wartości trzeba dołożyć drugą kostkę LTC6802, a one są drogie. Szacunkową cenę podam jak się już projekt będzie na w jakimś etapie ukończony.

Na razie zastanawiam się nad złączem do baterii. Jak myślicie czy lepiej zostawić stare DB26 jak w poprzednim modelu czy kombinować z NXW? Jeśli drugi wariant to jaka ilość pinów na złącze będzie optymalna biorąc pod uwagę że ludzie mają różne baterie S10 S12 S16 S20?
 
 
Eryk1000 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 39
Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 1118
Skąd: Wadowice
Wysłany: Czw 24 Gru, 2015   

Ja bym dał złącze 2x12pin. Płytkę zrobić uniwersalna z możliwością dołożenie drugiego ltc i sekcji balansera w przypadku powyżej 12s. To są bardzo małe układy i płytka będzie bardzo mała i zgrabna.
_________________
Jeżdżę na :

E-Giant Terrago

Viking Power 6000W +
 
 
Szwagier 
prezes


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 15 Lis 2015
Posty: 733
Skąd: Ostrów Mazowiecka
Wysłany: Pią 25 Gru, 2015   

Pójdzie w ten projekt sporo pracy. I jeśli można zrobić to tak, żeby płytka była uniwersalna: do 12S jeden układ do pomiaru napięć na celach wlutowany oraz miejsce na płytce na drugi. Jest to bardziej rozwojowe, nie zamyka projektu, a poświęcony czas na taką płytkę jest tylko nieco większy, niż dla jednego układu. Tak mi się przynajmniej wydaje.
 
 
radasss 
dyrektor
Radosław



Pomógł: 7 razy
Wiek: 54
Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 413
Skąd: Luboń/k.Poznania
Wysłany: Pią 25 Gru, 2015   

LTC 6802 drogie ? cena
_________________
warsztatmotocykli.pl
 
 
Mechano 
szef
młody elektronik


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 1337
Skąd: Poznań
Wysłany: Pią 25 Gru, 2015   

Za sam scalaczek wyjdzie ~20zł a transport x2. Średni interes.
 
 
radasss 
dyrektor
Radosław



Pomógł: 7 razy
Wiek: 54
Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 413
Skąd: Luboń/k.Poznania
Wysłany: Pią 25 Gru, 2015   

Przy 20 szt. otrzymujemy <24 PLN/szt. michal214 chyba mniej nie ma zamiaru zamawiać :idea: Jeżeli taka wola to mogę te układy zaraz kupić a zwrot kasy będzie odbywał się stopniowo w miarę nabywania przez kolegów urządzeń. michal214 pasuje Tobie takie cóś ?
_________________
warsztatmotocykli.pl
 
 
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 144
Skąd: radom
Wysłany: Pon 28 Gru, 2015   

Ciekawa sprawa. Nie wiedziałem, że można je kupić w takiej cenie. Na razie mam kilka próbek do testów, ale dobrze wiedzieć że są dostępne tanio.


EDIT.
Spotkałem się z opinią, że te chińskie podróbki nie są za dobre. Mają większe błędy pomiaru do tego dochodzą problemy z awariami, samoczynne rozładowywanie pakietów itp. Być może to tylko straszenie konkurencji, ale trzeba będzie mieć to na uwadze przy testach.
 
 
radasss 
dyrektor
Radosław



Pomógł: 7 razy
Wiek: 54
Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 413
Skąd: Luboń/k.Poznania
Wysłany: Śro 06 Sty, 2016   

michal214 napisał/a:
Mają większe błędy pomiaru do tego dochodzą problemy z awariami, samoczynne rozładowywanie pakietów itp. Być może to tylko straszenie konkurencji, ale trzeba będzie mieć to na uwadze przy testach

Opinie występujące gromadnie w net'cie należy rozpatrywać bardzo rozważnie. Duża część jest na pewno tworzona przez biedaczków potrafiących jedynie kopiuj / wklej, niemających w życiu do czynienia z fizycznym egzemplarzem o którym wyrażają opinię. Równie często są to biedaczki z gatunku: wiecie dostałem dwie stalowe kule, jedna mi sama zginęła druga się sama popsuła :sad: :lol: Czyli co wezmą w łapy to spartolą. Znam takich osobiście dwóch :???:
_________________
warsztatmotocykli.pl
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group