ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Watomierz z pomiarem cel V03
Autor Wiadomość
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 10 Lut, 2016   

RS485 2 wire, 2 kierunkowa transmisja

Ramka odbiorcza jest tylko jedna,hex, wszystko naraz, nagłówek, bez crc, sterownik zrzuca prąd, napiecie, rpm, prąd nadany, temperaturę, komunikaty błędów, wsio wszystko dane na żywo tą jedną ramką, ale o dane nastawy + ramkę z konfiguracją trzeba mu wywołać bo ma jedną ramkę na każdą z zakładek w programie.

Bawiłem się jakiś czas temu w reverse i spokojnie da się rozgryźć jaka wartość w tej ramce odpowiada jakiemu parametrowi, wysyłałem nawet spreparowane ramki i łykał wszystko.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 144
Skąd: radom
Wysłany: Śro 10 Lut, 2016   

Ja bym się skupił na tej podstawowej ramce odbiorczej bez nastaw itd. tylko podstawowe informacje.

Czy w instrukcji obsługi do sterownika jest rozpisana ramka? Ewentualnie czy mógłbyś pokazać zrzut ekranu z terminalu jak to wygląda?

Ja bym sobie takie spreparowane ramki odbiorcze wysyłał do watomierza i w ten sposób testował poprawność działania.
 
 
piotrrs11 
brygadzista



Pomógł: 3 razy
Wiek: 29
Dołączył: 28 Mar 2014
Posty: 270
Skąd: Sulejów/Wrocław
Wysłany: Śro 10 Lut, 2016   

Wiele sterowników ma złącze od Cycle Analyst z tego co się orientuje zawiera ono m.in. informacje z bocznika/halla. Może warto byłoby się również zastanowić nad wprowadzeniem takiej wtyczki dla ułatwienia.
_________________
some random strrrr
 
 
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 144
Skąd: radom
Wysłany: Śro 10 Lut, 2016   

Zgadza się. Takie złącze będzie standardowo. Możliwość odczytu danych po RS485 byłaby rozwiązaniem dla sabvotona.
 
 
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 144
Skąd: radom
Wysłany: Nie 20 Mar, 2016   

Mam jeszcze kilka pytań.
1. Odzysk energii:
Watomierz mierzy już ujemne prądy i oblicza odzyskane Ah.
Czy CA mierzy odzyskane Ah? Jeśli tak to czy odzyskane Ah wpływają na obliczenia zasięgu / procent akumulatora, czy to tylko informacja dodatkowa?
Jakie prądy u was płyną przy odzysku? Chodzi mi o wartości maksymalne.
Ile tak naprawdę Ah da się odzyskać np na trasie gdzie wykorzystaliśmy 10Ah. Powiedzmy po pagórkowatym terenie (w takim terenie chyba najłatwiej o odzysk).

Zastanawiam się czy uwzględniać odzyskaną energię w obliczeniach zasięgu i procenta baterii bo może to wprowadzić niepotrzebne zamieszanie.

2. Ograniczenie prądu:
Czy w CA można ustawić ograniczenie prądu? Jeśli tak to wygląda w praktyce?
W moim watomierzu wygląda to tak. Np. mam sterownik 16A. Wpisuję ograniczenie 10A. przy ruszaniu prąd na chwilę osiąga 16A, a potem regulator go zmniejsza (powiedzmy 1s) do wartości około 10A. W czasie jazdy po płaskim wartość prądu oscyluje wokół 10A. Np. 9.5A, 10A, 9.7, 11A, 10A itd.
Jak to wygląda w CA? Czy CA potrafi równo w kreskę trzymać te 10A.
 
 
Eryk1000 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 39
Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 1118
Skąd: Wadowice
Wysłany: Nie 20 Mar, 2016   

Nie mam CA ale odzyskania energia powinna być uwzględniona. Przy odzysku można odpracowac jakieś 5-10 % energii przy normalnej jeździe.
_________________
Jeżdżę na :

E-Giant Terrago

Viking Power 6000W +
 
 
atomek1000 
szef



Pomógł: 48 razy
Dołączył: 08 Lis 2014
Posty: 1902
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 20 Mar, 2016   

Według mnie również odzysk energii powinien być jak 'ładowarka' czyli procenty baterii po jakimś długim zjeździe z górki powinny móc podskoczyć ;)
Ale dobrze byłoby trzymać statystyke ile zostało odzyskanych. Czyli aktualna pojemność swoją drogą ale w CA również pokazuje ile zostało odzyskane (to po filmikach na YT zauwazylem, kolega PiotrW od nas z forum ma CA - może się wypowie ;) )
W standardowych sterownikach regen to 10-15A.
W programowalnych w sumie nie ma ograniczeń :mrgreen: ale wątpie by ktoś ponad 30A ustawiał.
 
 
radasss 
dyrektor
Radosław



Pomógł: 7 razy
Wiek: 54
Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 413
Skąd: Luboń/k.Poznania
Wysłany: Nie 20 Mar, 2016   

W mojej konfiguracji odzyskuję ok. 1 Ah na ok. 60 km przebiegu; bateria 35 Ah / 74 V. Prądu odzyskowego nie mierzyłem, ale hamowanie z prędkości poniżej 75 km/h jest nie złe a powyżej tej prędkości to już petarda.
michal214 napisał/a:
Watomierz mierzy już ujemne prądy i oblicza odzyskane Ah.
Jakie prądy u was płyną przy odzysku?

Jak mi Michał podeślesz nowy soft to podam jakie prądy odzyskowe płyną.
_________________
warsztatmotocykli.pl
 
 
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 144
Skąd: radom
Wysłany: Wto 03 Maj, 2016   

Watomierz prawie skończony.
Musiałem zrezygnować z niektórych funkcji, ale o tym później.

Najważniejsze zmiany w porównaniu z wersją wcześniejszą to:
1. Pomiar prądu przy ładowaniu i rozładowywaniu.
2. Zewnętrzny bocznik (w zestawie) na stałe wpięty w przewód masowy baterii.
2. Pomiar dwóch temperatur po NTC1000.
3. Możliwość aktualizacji softu w module przez RS232.
4. Poprawiona dokładność przy małych prądach ( https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be )
5. Zwiększona odporność na złe podłączenie do instalacji.
6. Przetwornica wysokiego napięcia w poprzednim modelu się grzała, w nowym nie ma tego problemu.
7. Dodane obliczanie zasięgu, na podstawie stylu jazdy z ostatnich 200m.

W załączniku przesyłam instrukcję obsługi.

Mam jeszcze pytanie o to jak byście woleli odczyt Ah na ekranie.
Pole "Ah:" na głównym ekranie pokazuje zużyte Ah. Pole "AhR:" pokazuje Ah "wpompowane" do baterii. Wpompowane Ah nie wpływają na wskazanie "Ah:", a jedynie na
obliczenia procenta akumulatora i zasięgu. Czy wg was to jest ok?

Druga sprawa to fakt, że watomierz zużywa około 0.45W, a nie mierzy prądu kóry sam pobiera. Gdy jest podłączony 24h do pakietu S10 to zużyje około 0.26Ah. Okaże się, że jadąc na rowerze zużyliśmy np. 5Ah, ale podczas ładowania weszło 5.26Ah. Może dodać na stałe zliczanie przybliżonego prądu pobieranego przez sam watomierz? nie będzie to wartość super precyzyjna, ale zapobiegnie dużym rozjazdom między zużyciem a ładowaniem.

Dajcie znać jeśli macie pomysł na jakąś nową funkcje. Myślę, że pierwsze sztuki będą gotowe w połowie maja.

WatomierzV04B_InstrukcjaObsługi.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 454 raz(y) 4,17 MB

 
 
unix 
stażysta



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Cze 2015
Posty: 152
Skąd: Mielec
Wysłany: Wto 03 Maj, 2016   

Ile to ma kosztować ?
 
 
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 144
Skąd: radom
Wysłany: Wto 03 Maj, 2016   

Cena zależy od konfiguracji akumulatora:
do S12 190+20 = 210 moduł +bocznik
do S16 200+20 = 220
do S20 210+20 = 230

Do tego wysyłka 8zł
 
 
Przemek 
prezes


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 12 Lip 2015
Posty: 758
Skąd: Katowice
Wysłany: Śro 04 Maj, 2016   

fajnie by było gdyby wpompowany prąd do akumulatora nadpisywał procentowy stan naładowania jak i ah do wykorzystania oraz by była możliwość ręcznego resetu do 100% tak jak jest to teraz by w razie jakiś rozjazdów szlo powrócić do wartości początkowych pisaliśmy o tym już " a więc tak jak piszesz - bateria 10ah 10s 41,5v rozładowuje ja do 50 % czyli watomierz pokazuje 50% aku czyli +-36v i 5ah i teraz się zaczyna :wink: , podładowuje baterie np do 38v czyli +-75% naładowania aku i +- 7,5ah więc watometr powinien w oparciu o napięcie baterii "nadpisać" procent naładowania i pozostałe amperogodziny, lub ładuje maksymalnie wiec watomert w oparciu o napięcie akumulatora "nadpisuje" procent naładowania do 100% i ah do 10, aby to uzyskać potrzebne jest wprowadzenie w momencie kalibracji watometru maksymalnego i minimalnego napięcia akumulatora tak by "wiedział" ile to max % naładowania i minimum % naładowania i ah dzięki wprowadzeniu tej funkcji nie bedzie potrzeby po naładowaniu aku kasować danych watometru by mieć znów 100% gdyż sam będzie wiedział ile ma procent" pozdrawiam
 
 
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 144
Skąd: radom
Wysłany: Śro 04 Maj, 2016   

Procenty jak najbardziej będą się aktualizować przy ładowaniu. Ale mam wątpliwości co do aktualizacji pola "Ah:". Przecież to pole pokazuje zużyte Ah.
Czyli przy ładowaniu wskazanie powinno się zmniejszać?
To trzeba jeszcze przeanalizować. Ale moim zdaniem to powinno wyglądać tak:

1.Zużywamy 10Ah, a następnie ładujemy 10Ah. Procent akumulatora wskazuje 100%. Ah: 10 AhR:10
2. Zużywamy 5Ah. Aku: 50%, Ah: 15, AhR: 10
3. Ładujemy 2Ah. Aku: 70%, Ah: 15, AhR: 12

4. Ładujemy do końca i wciskamy reset. Aku: 100%, Ah: 0, AhR: 0

Jeżeli chodzi o aktualizację wskazań po napięciu baterii to moim zadaniem nie wchodzi w grę bo to by nei miało nic wspólnego z precyzją pomiaru. Tak ze procent naładowania zostaje obliczany po zużytych i wpompowanych Ah.
 
 
Przemek 
prezes


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 12 Lip 2015
Posty: 758
Skąd: Katowice
Wysłany: Śro 04 Maj, 2016   

ok, czekam na nową wersję, pozdrawiam
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 78 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3440
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 01 Lis, 2022   

Mam pytanie dot monitora BT 10S (@michała2014 z 2015r). Używałem go z powodzeniem/zadowoleniem przez 7 lat, ale po zmianie telefonu parowanie po BT wymaga podania PIN-u. Standardowe 0000 1234 nie działa a nie pamiętam jaki był przy instalacji :-) . Pamięta ktoś z uzytkowników ten PIN ?

Ps. Z autorem nie ma od 3 lat kontaktu.
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group