ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Kabel Hybryda...dla potomności :-)
Autor Wiadomość
barmal 
Projektant sterownika barmal X2, X4


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 475
Skąd: ...
Wysłany: Pią 08 Sty, 2016   Kabel Hybryda...dla potomności :-)

Dla potomności:
Kilka informacji na temat kabli hybrydowych na przykładowym silniku MXUS4504...

Kabel, jak wiadomo hybrydowy. Na długości 80cm przewody fazowe niezdefiniowanie puszczone razem wraz z przewodami czujników:



A tak wygląda sygnał na czujnikach:



Grupy przewodów fazowych i sensorów oddzielone 60cm od wyjścia z wału:



Grupy przewodów fazowych i sensorów oddzielone 40cm od wyjścia z wału:



Grupy przewodów fazowych i sensorów oddzielone 20cm od wyjścia z wału:



No i na koniec zaplatamy warkocz na przewodach fazowych :-) i taki tego efekt:



A tak to wygląda na żywo:



Po tym zabiegu:



:-)

80cm_Kabel_Hybryda.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 400 raz(y) 63,42 KB

IMG_20160107_235322845.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 333 raz(y) 832,15 KB

IMG_20160107_233807166.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 360 raz(y) 784,25 KB

20cm_Kabel_Hybryda_Warkocz.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 352 raz(y) 60,5 KB

20cm_Kabel_Hybryda.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 332 raz(y) 61,06 KB

40cm_Kabel_Hybryda.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 316 raz(y) 61,4 KB

60cm_Kabel_Hybryda.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 373 raz(y) 61,46 KB

IMG_20160107_233738801.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 338 raz(y) 614,18 KB

Ostatnio zmieniony przez barmal Pią 08 Sty, 2016, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Pią 08 Sty, 2016   

Niebo a ziemia rzekłbym. Czyli trzeba zrobić "skrętkę fazową" i będzie elegancko.
 
 
Tomas 
szef


Pomógł: 20 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1740
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 08 Sty, 2016   

Adam a nie czasem oddzielić przewody halli od przewodów fazowych ?
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Pią 08 Sty, 2016   

Brakuje mi wykresu skrętki z halami bez rozdzielania, a może również skrętka na przewodach hali?
 
 
Szwagier 
prezes


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 15 Lis 2015
Posty: 733
Skąd: Ostrów Mazowiecka
Wysłany: Pią 08 Sty, 2016   

Od razu mówię, że na obróbce sygnałów się nie znam :razz: , ale...
szerokość sygnału, zbocza, są takie same..? W pierwszym przypadku (wszystkie kable razem) nie ma też problemu z "rozpoznaniem" poziomu - czy "1", czy "0", mimo tych widocznych szpilek, szumów..? Więc poza tym, że wykres jest gładki, co w praktyce daje rozdzielenie przewodów sygnałowych od fazowych - bo pewnie coś daje :wink: ?
Na końcu, gdy jest mowa o warkoczu na hallach - chodzi o zaplecenie ich w "warkocz" (zrobienie jakiejś skrętki), czy włożenie ich w ekran..?
 
 
barmal 
Projektant sterownika barmal X2, X4


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 475
Skąd: ...
Wysłany: Pią 08 Sty, 2016   

zeeltom napisał/a:
Brakuje mi wykresu skrętki z halami bez rozdzielania, a może również skrętka na przewodach hali?


Prza warkoczu i bez rozdzielania sytuacja się nieznacznie pogarsza. Warkocz, czy skrętka na halach niczego natomiast nie zmienia a przynajmniej tego nie zarejestrowałem :-) .

Zaznaczam, widoczny sygnał jest w silniku w biegu jałowym, czyli bez obciążenia, gdzie prąd fazy wynosi kilka A! Co się dzieje przy 150....200A nietrudno sobie wyobrazić :-) A takie prądy mamy podczas startu.

Najlepsze wyniki daje jednak przewód ekranowany. Ale to niestety ciężko upchać...
 
 
Yin 
prezes


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 24 Lut 2014
Posty: 805
Skąd: Katowice
Wysłany: Pią 08 Sty, 2016   

No dobra ale tak dla totalnego elektronicznego laika o co biega? Strzelałbym że chodzi o zakłócenia i ich wyeliminowanie polepszy sprawność?
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pią 08 Sty, 2016   

To raczej takie dążenie do perfekcyjności na każdym froncie :)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
qaz33 
szef
qaz33


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 07 Kwi 2014
Posty: 1464
Skąd: Gdynia
Wysłany: Pią 08 Sty, 2016   

Czyzbym tam widzial rolke do pomiaru momentu po lewej stronie? Pochwal sie co to jest i jakie daje wyniki :)
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Pią 08 Sty, 2016   

Jeśli chodzi o ekranowanie zakłóceń, to kabel ekranowany nic nie daje. Kiedyś miałem w rowerze CB radio i ekranowanie nic nie pomagało na zakłócenia. A ekranowałem wszystkie przewody. Radio CB, jak szumiało, tak szumiało. Nawet na odrębnym akumulatorze 150 cm od roweru.
 
 
barmal 
Projektant sterownika barmal X2, X4


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 475
Skąd: ...
Wysłany: Pią 08 Sty, 2016   

Yin napisał/a:
No dobra ale tak dla totalnego elektronicznego laika o co biega? Strzelałbym że chodzi o zakłócenia i ich wyeliminowanie polepszy sprawność?


Napewno zwiększy bezawaryjność. A czy to wpłynie na efektywność? Pewnie trochę związku i z tym ma :-)

qaz33 napisał/a:
Czyzbym tam widzial rolke do pomiaru momentu po lewej stronie? Pochwal sie co to jest i jakie daje wyniki


Nie, to nie rolka :-)
Dwa silniki (2 x 1kW, 8 biegunowe :-) ) przeciwlegle sprzężone do testów :-)
A to czarne to podstawa mocowania.

zeeltom napisał/a:
Jeśli chodzi o ekranowanie zakłóceń, to kabel ekranowany nic nie daje. Kiedyś miałem w rowerze CB radio i ekranowanie nic nie pomagało na zakłócenia. A ekranowałem wszystkie przewody. Radio CB, jak szumiało, tak szumiało. Nawet na odrębnym akumulatorze 150 cm od roweru.


Autorowi chodziło o zakłócenia na przestrzeni silnik <=> sterownik...
 
 
Mobwar 
młodzik
Mobwar


Dołączył: 07 Paź 2015
Posty: 59
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sob 09 Sty, 2016   

W moim silniku 9c sterownik Sabvoton nie mógł określić kąta halli - ciągle wyskakiwał błąd. Dopiero gdy wykonałem ekranowanie samoprzylepną folią aluminiową osobno żył od halli i fazowych ta procedura zaczeła u mnie działać przynajmniej czasami.



http://postimg.org/image/w731k7g1t/
 
 
Tomas 
szef


Pomógł: 20 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1740
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sob 09 Sty, 2016   

Mobwar obetnij kable halli kawałek za wyjściem z silnika na tyle żeby można było dolutować pojedynczy kabel ale pięciożyłowy 5x0,5 :smile: Wtedy będzie ładnie i schludnie. Ja u siebie też tak planuje. Szukaj w sklepie kablo-linki żeby był giętki. Mało tego, są wersje takiego kabla ekranowane :cool:
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Sob 09 Sty, 2016   

barmal napisał/a:


Autorowi chodziło o zakłócenia na przestrzeni silnik <=> sterownik...

Wiem. Ale to właśnie te szpile tak sieją.
 
 
barmal 
Projektant sterownika barmal X2, X4


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 475
Skąd: ...
Wysłany: Sob 09 Sty, 2016   

zeeltom napisał/a:
Wiem. Ale to właśnie te szpile tak sieją.


No tak. Idealnym rozwiązaniem byłoby: kable fazowe jak najkrótsze i ekranowane...
Ale to w większości wypadków utopia :-)

Pytanie z innej beczki: dlaczego nie dostaję maili gdy ktoś odpowie na temat (opcja zaznaczona :-) ) i na pw?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group