ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Cruiser Marson Garage;)
Autor Wiadomość
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1750
Skąd: Gliwice
Wysłany: Pią 05 Lut, 2016   Cruiser Marson Garage;)

Hejka.
Czas zabrać się za kolejnego cruiserka. Ten będzie (najprawdopodobniej) mój na ten sezon. Budowa będzie raczej budżetowa i spokojna bo to ma być rowerek do jazdy na co dzień. Tak że myślę max 5kw. W sumie większość gratów mam. Nie będę zanudzał specyfikacją. Wyjdzie w praniu. Obecnie kwestia podrasowania ramy do odpowiedniego standardu. Potem mocowanie aku. No i w sumie poskładanie całości. Jeśli obejdzie się bez problemów:).
Pierwsze koty za płoty;)

Geometria całości w stronę crank forward. Zastanawiam się nad pewnym wydłużeniem tyłu. W tym roku będę potrzebować ekstra możliwości bagażowych. No i to tyle puki co:). Aha uprzedzając zdarzenia. Rowerek będzie tym razem na hubie. W motorowym kole. Może to w końcu rozwiąże problem pękania szprych felg itp... Choć jestem pesymistą:(.
_________________
Moje pojazdy:
Hub middrive - w budowie http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=5394
Cruiser http://forum.arbiter.pl/v...er=asc&start=15
 
 
umbur 
prezes


Pomógł: 25 razy
Wiek: 38
Dołączył: 05 Paź 2015
Posty: 581
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Pią 05 Lut, 2016   

Bardzo małe zdjęcie, może wrzucisz coś większych rozmiarów?
 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1750
Skąd: Gliwice
Wysłany: Pią 05 Lut, 2016   

Hehe. A ja pamiętam czasy kiedy aparaty cyfrowe miały taką rozdzielczość. Spokojnie:) Temat jest rozwojowy:) Jakieś fotki się znajda. Pozdrawiam:).

Mały EDIT.

Z braku laku zabrałem się za koło. Ponieważ ori opaska gumowa na obręcz miała jakieś 18mm szerokości i wyglądała śmiesznie w stosunku do obręczy postanowiłem ją poprzedzić kawałkiem nieco szerszego materiału:

Zobaczymy jak to się spisze. Zakładanie opony poszło w zasadzie łatwo. Użyłem jednej łyżki do opon z malucha. Ciekawym jak opona się ułoży bo widzę że ma tendencje do robienia jaja czyli jedna jej część obwodu siada niżej niż reszta. Ale dziś nie pompowałem bo późno już i nie chcę hałasować.

Natomiast nakręciłem wolnobieg 7 rzędów i trzeba dać jakieś 3,5mm tulejkę aby zamontować w ramie. A nakręcałem bez podkładki jaką miałem w 9c.

To mój pierwszy mxus i widzę że bez tej podkładki nie włączę najwyższego biegu. Trybo jest za blisko silnika. Tak że w rzeczywistości potrzebna by była tulejka jakieś 6mm co zwiększa realny rozstaw osi motora do 151mm?
_________________
Moje pojazdy:
Hub middrive - w budowie http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=5394
Cruiser http://forum.arbiter.pl/v...er=asc&start=15
 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1750
Skąd: Gliwice
Wysłany: Śro 09 Mar, 2016   

Mały update.
Dorobiłem hak przerzutki. Mxus jest bardzo szeroki. Chyba wyjdzie mi rozstaw ponad 150mm. Założyłem tarczę i jest bardzo mało miejsca. Wszystko jest w najlepszym razie na styk. Założyłem parę gratów aby ocenć jak się prezentuje geometria. I chyba będzie ok.
W dalszej kolejności mocowanie aku.
Pozdro.



 
 
Bujakoto 
prezes


Pomógł: 6 razy
Wiek: 39
Dołączył: 22 Gru 2015
Posty: 733
Skąd: Gdynia
Wysłany: Śro 09 Mar, 2016   

Ale Wy macie zajebiste warunki do budowy.
Prawdziwy serwis.

Ja tam muszę budować w mieszkaniu, 4 piętro, pokój zawalony wszędzie walającymi się gratami od bajka jak w serwisie rowerowym :)
 
 
sannis
brygadzista


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 12 Paź 2013
Posty: 299
Skąd: z Parku
Wysłany: Śro 09 Mar, 2016   

Łeeee panie , widzę cukiereczek się szykuje! Musowo jakaś fajna gięta kiera i duża lampa na przód.
 
 
bloodyopel 
szef
Krystian


Pomógł: 23 razy
Wiek: 30
Dołączył: 02 Sty 2012
Posty: 1175
Skąd: Słupca k.Konina
Wysłany: Śro 09 Mar, 2016   

Każdy może sobie pozwolić na taką luksus-ramę link :D nawet bez warsztatu ;)

(broń boże reklama, wczoraj akurat szukałem tego typu ram a dziś tu widzę :P )
_________________
Obecny e-bike: LIMBER BIG BOY
 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1750
Skąd: Gliwice
Wysłany: Czw 10 Mar, 2016   

Koledzy, no takie jest założenie. Coś z niczego za pół ceny i tanio;). Ta moja jest akurat z innego sortu i była jeszcze tańsza. Tak ze raczej nie bedzie zadnych biżuterii tylko malowanie i klepanie starych części. Pozdr:).

Mały up. Dodałem dystans pod gwint od strony wolnobiegu aby nie ocierał łańcuch na najwyższym przełożeniu. Po za tym dodałem tulejkę dystansową na oś aby zmieścić wolnobieg 7s.



Pozdr.
 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1750
Skąd: Gliwice
Wysłany: Pon 28 Mar, 2016   

Kupiłem mostek... Dałem 18 zł.... Było tanio... podobało mi się... W końcu w takim rowerze jakieś masy itp nie mają znaczenia... Niby... A oto efekt przymiarki...

Dobrze że w garażu... A nie na drodze... Sam nie wiem co napisać... Ku przestrodze? Zdarzają się wam takie sprawy...?
 
 
atomek1000 
szef



Pomógł: 48 razy
Dołączył: 08 Lis 2014
Posty: 1897
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 28 Mar, 2016   

Dlatego ja w swoim nie oszczedzalem na częściach, jedynie sztyca jest tania bo nie było w normalnej cenie markowych o tej dziwnej średnicy kony.

Mostek,kiera,amortyzator,opony to rzeczy na ktorych nie warto oszczędzać
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pon 28 Mar, 2016   

Jak w garażu to pewnie podczas przykręcania kluczem z siłą "na wyczucie"? ;)
Da się urwać mocowanie osi w amorze za 4k to da się i w mostku za 18zł.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Yin 
prezes


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 24 Lut 2014
Posty: 807
Skąd: Katowice
Wysłany: Wto 29 Mar, 2016   

Dobrze że strzelił w garażu. Jaki to model / firma?
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Wto 29 Mar, 2016   

Wygląda tak jak ten co ja mam. Nie będę się jednak martwić.
Jak nie był przykręcany kluczem dynamometrycznym to wina użytkownika. Żadna firma nie uznała by reklamacji. Akurat na takich częściach wyraźnie jest napisane jakie momenty dokręcania. 100 razy się uda a za 101 taki efekt
 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1750
Skąd: Gliwice
Wysłany: Wto 29 Mar, 2016   

Chmmm.... nigdy na zadnym mostku które miałem nie widziałem info o sile przykręcania. Choć może na jednym było jak teraz pomyślę... Ale też zawsze przykręcałem na oko i było okej... A dowalałem ile wlezie.
To się nie wydarzyło przy przykręcaniu:)>. Mostek był jeszcze nie dokręcony. A ja go chciałem ściągnąć z rury sterowej gdzie ciasno właził bo rura jest niestety robiona i trzeba ją będzie wymienić. Więc obracałem prawo lewo i góra dół przez kierownicę aby zlazł... Może zle pociągnęłem. Mostek nie ma firmy... Wstawiłem fotę poprostu bo mnie to zszokowało. W życiu mi nie pękł mostek... No i tela.
Pzdr.
 
 
toft 
szef
Pan kierowca


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1750
Skąd: Gliwice
Wysłany: Pon 11 Kwi, 2016   

Heh... no tak to jest czasem, ze... następuje mała zmiana koncepcji;)

Zastanawiam się czy szlifować te spawy wokół mocowania suportu - taki miałem zamiar ale w sumie jakoś tak mi się nawet podobają nierobione?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group