ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tas
Sob 07 Gru, 2013
opensource'owy amperomierz
Autor Wiadomość
smoczy
[Usunięty]

Wysłany: Czw 16 Kwi, 2009   opensource'owy amperomierz

Chciałem zaproponować czy też poprosić o pomoc w stworzeniu - podobnie jak w przypadku 'sprawdzonego sterownika DC' - forumowej, opensource'owej wersji amperomierza cyfrowego. Na elektrodzie jest parę podobnych projektów, ale wszystkie max 2A DC
a bardziej interesuje nas zakres dwu, czy nawet trzycyfrowy. jakiś prosty 7-segmentowy led x3 wyświetlacz, sterownik, hallotron etc.

jakieś myśli, propozycje czy linki (może coś przegapiłem na elektrodzie)?
zapraszam do dyskusji ;)

*wiem że można wstawić bocznik i analogowy amperomierz, ale może niektórzy (tak jak ja) wolą wyświetlacz cyfrowy i nieinwazyjne rozwiązania :)
 
 
bpuchowski
stażysta


Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 135
Wysłany: Czw 16 Kwi, 2009   

sprzedają ludzie mV więc sprawa gotowa - mam takie w solarze. Działają
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Czw 16 Kwi, 2009   

Gotowy LCD z podświetlaniem na niebiesko kupiłem za 35 zł. Warto się bić o budowę od podstaw? Gotowy w sensie 200mV. Można z tego zrobić woltomierz, amperomierz... kwestia boczników.
 
 
Zbyszek Kopeć 
szef


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 3284
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Czw 16 Kwi, 2009   

Ja z cyfrowymi miałem zawsze kłopoty. Te impulsy z układu (silnik-regulator) powodują przekłamania lub wskazują przekroczenie zakresu.
_________________
EKOLOGICZNY BO ELEKTRYCZNY WIĘC ŚLICZNY CZYLI NOWOCZESNY !
http://www.samochodyelektryczne.pl
 
 
kuras999
[Usunięty]

Wysłany: Czw 16 Kwi, 2009   

z tymi impulsami zakłócającymi to jest prawda i sam bardziej ufam miernikom analogowym które mają jakąś bezwładność ale tak na prawdę wystarczy mierzyć napięcie takim multimetrem za 10zł na zakresie 2000mV na jakimś wyskalowanym boczniku przez filtr RC żeby wyeliminować zakłócenia i będzie ok
 
 
smoczy
[Usunięty]

Wysłany: Czw 16 Kwi, 2009   

właśnie chodzi mi o cyfrowy bez bocznika, z filtrem. Widziałem na YT ludzie jakoś robią i nie ma przekłamań.. jeśli miernik cęgowy daje radę, to można zrobić przecież coś podobnego..

jak bym chciał jeździć z multimetrem za 10 zł przyklejonym na taśmę klejącą do deski to bym nie zaczynał tego tematu :/
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Pią 17 Kwi, 2009   

Chyba się nie rozumiemy z tym woltomierzem :)
Ja piszę o czymś takim:



A sam zastosowałem takie rozwiązania:

 
 
mosfet
[Usunięty]

Wysłany: Pon 27 Kwi, 2009   

Ja w swoim amperomierzu rozważam wykorzystanie bocznika, który już istnieje w falowniku i służy do ograniczania mocy. Będzie trzeba ten sygnał zdrowo odfiltrować, z tego co wstępnie macałem oscyloskopem to przebieg wygląda masakrycznie. Srednia wartość na poziomie kilkunastu mV naszpikowane szpilkami o amplitudach kilku voltów.
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Wto 28 Kwi, 2009   

Ja bym tam nic nie podpinał, bo możesz coś pokiełbasić z elektronicznym ograniczeniem prądowym. Ja swoje amperomierze wpinam po prostu w przewód zasilania od akumulatora. Analogowym amperomierzom nie przeszkadzają te szpile prądowe.
 
 
mosfet
[Usunięty]

Wysłany: Wto 28 Kwi, 2009   

Podpięcie nastąpi przez rezystory 20k, więc nic się nie stanie. Potem na jakiś wzmacniacz różnicowy. Jak już jest ładny kantalowy bocznik, to grzech nie skorzystać ;) Poza tym wyprowadzę sobie cienkimi przewodami różnicowy sygnał napięciowy, a nie będę targał kabli prądowych do kierownicy.
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Wto 28 Kwi, 2009   

Tyz prowda... :)
Ale równie dobrze możesz dać cienkie przewody z przewodu zasilającego. Wpinasz je w zasilający na odcinku rzędu 10 cm i już masz napięcie na ustrój pomiarowy :D
Bez grzebania w sterowniku.
 
 
Mictronic 
młodzik
Electronics designer



Wiek: 28
Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 76
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Pon 01 Cze, 2009   

A może ktoś ma schemat lub pomysł na filtr RC do bocznika oraz inne bajery zabezpieczające,by wynik odczytu I był poprawny bez względu na PWM...Bo juz od roku robie swój rower elektryczny,powstaje właśnie v6.0 niezniszczalny mikroprocesorowy kontroler ale trochę czasu no i wiedzy brak ...
 
 
smoczy
[Usunięty]

Wysłany: Pon 15 Cze, 2009   

no okej znalazłem ten woltomierz na allegro...

jak go podłączyć do bocznika i wykalibrować? mam bocznik 60mV 300A, prądy będą 0-400-może i więcej A.
 
 
Mictronic 
młodzik
Electronics designer



Wiek: 28
Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 76
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Nie 21 Cze, 2009   

Wzmacniacz operacyjny w trybie nieodwracającym jeśli Vmeter nie ma zadych elementów regulacyjnych i w drogę.
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Pon 22 Cze, 2009   

smoczy napisał/a:
no okej znalazłem ten woltomierz na allegro...

jak go podłączyć do bocznika i wykalibrować? mam bocznik 60mV 300A, prądy będą 0-400-może i więcej A.


Rozumiem, że przy 300A napięcie na nim wynosi 60mV?
Daj dzielnik 1/2 i wyłącz kropkę w mierniku. Tylko musisz dać albo grube, albo krótkie przewody między miernikiem i bocznikiem, bo przy tych mV mogą pojawić się przekłamania spowodowane spadkami napięć na tych przewodach.
Kalibracji dokonujesz małym potencjometrem w mierniku.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group