|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Przejechać tysiąc kilometrów za złotówkę? |
Autor |
Wiadomość |
Przemek
prezes

Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Lip 2015 Posty: 758 Skąd: Katowice
|
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 02 Cze, 2016
|
|
|
Wodór, to ślepa uliczka.
Chyba, że przejdą na napęd rakietowy |
|
|
|
 |
Przemek
prezes

|
Wysłany: Pią 03 Cze, 2016
|
|
|
eee, dlaczego ślepa? |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
|
|
|
Z racji właściwości gazu, jakim jest wodór, jego produkcji, dystrybucji i przechowywania. |
|
|
|
 |
Przemek
prezes

|
|
|
|
a ja myślę że to jednak dopiero początki wodoru, być może w niedalekiej przyszłości wystarczy wlać wodę destylowaną do zbiornika i elektroliza będzie przeprowadzana na bieżąco w "kompaktowym" silniku wtedy odpadają stacje tankowania jak i zbiorniki, paliwo będzie spalane na bieżąco, kiedyś czytałem o takim czymś, w USA stworzył to gościu który nie wiadomo dlaczego parę tygodni później zaginą |
|
|
|
 |
madejp
dyrektor

Pomógł: 21 razy Dołączył: 19 Paź 2015 Posty: 417 Skąd: Kraków
|
|
|
|
Przemek, Jak masz energię do elektrolizy, to po co ją zużywać do elektrolizy zamiast od razu wpakować w silniki?
Zeeltom. E... właściwości wodoru powodują jedynie, że nie jest łatwo, ale powoli posuwają się do przodu z jego wykorzystaniem. Z akumulatorami też łatwo nie jest, ale jakoś powoli do przodu idzie. |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 04 Cze, 2016
|
|
|
Łatwo nie jest i nie będzie.
Nadal twierdzę, że to ślepa uliczka.
Po co trwonić energię na tworzenie wodoru, zamiast tą energią ładować pojazdy? |
|
|
|
 |
Przemek
prezes

|
|
|
|
nie znam się na bilansie energetycznym elektrolizy wodoru, ale na mój "rozum" aby rozdzielić jedną cząstkę wody na tlen i wodór potrzeba x energii elektrycznej, moje pytanie jest następujące - spalając tą jedna cząstkę ile uzyskamy energii ? wydaje mi się ze więcej niż zużyliśmy do rozpadu cząstki wody, a więc czy spalanie wodoru może podtrzymywać elektrolizę? i czy będzie z tej reakcji odpad w postaci energii elektrycznej czy wręcz przeciwnie energia będzie musiała być dodatkowo dostarczana by przeprowadzać elektrolizę? |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
|
|
|
Przemek napisał/a: | ...wydaje mi się... |
I tu jest gwóźdź programu |
|
|
|
 |
gienek333
szef

Pomógł: 25 razy Wiek: 54 Dołączył: 26 Kwi 2013 Posty: 1338 Skąd: Kraków
|
|
|
|
Tu jest trochę info http://ogniwa-fc.pl/Ogniw...20historia.html .
Z tego co mi wiadomo, to Grove był sędzią, a cały pomysł polegał na tym, że połączył szeregowo cztery ogniwa, a jego poprzednicy próbowali z jednym. |
_________________ Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu. |
|
|
|
 |
irrs
brygadzista

Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Gru 2014 Posty: 274 Skąd: Poznan.
|
Wysłany: Nie 05 Cze, 2016
|
|
|
@Madejp.
Mozemy przyjac, ze elektroliza zachodzi nocą i ciągnie z kontaktu |
|
|
|
 |
madejp
dyrektor

Pomógł: 21 razy Dołączył: 19 Paź 2015 Posty: 417 Skąd: Kraków
|
|
|
|
@iris ale czemu mnie to tłumaczysz, przecież to Przemek chciał tankować wodę.
@Przemek - dlaczego wydaje Ci się, że wydziela się więcej niż energii przy spalaniu niż włożyliśmy do rozdzielenia cząstek (elektrolizy)? Prawo zachowania energii już nie działa? |
|
|
|
 |
Szwagier
prezes

Pomógł: 9 razy Dołączył: 15 Lis 2015 Posty: 733 Skąd: Ostrów Mazowiecka
|
|
|
|
Wszystko racja, ale...
Cytat: | Po co trwonić energię na tworzenie wodoru, zamiast tą energią ładować pojazdy? |
Jest to pytanie w stylu: po co wymyślać ogniwa fotowoltaiczne, zamiast jeździć na promienie słoneczne? We wszystkim tym przecież chodzi o nośnik energii, a właściwie "przenośnik" i magazyn. Jak energię pozyskać, zgromadzić i móc użyć z zadaną, możliwą do regulacji mocą, później. |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
|
|
|
Bo panele są pod ręką, a wodór lata po Kosmosie? |
|
|
|
 |
irrs
brygadzista

Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Gru 2014 Posty: 274 Skąd: Poznan.
|
|
|
|
@madejp
Masz racje, ale nie do końca, bo jeśli energia jest z kabla, to jeśli by ją pchać w silnik, to zabraknie kabla. Ale generalnie to masz racje. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|