ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Watomierz LCD V02
Autor Wiadomość
madejp 
dyrektor


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 19 Paź 2015
Posty: 417
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 26 Cze, 2017   

No ale jak masz obciążenie i masz bocznik o znanych parametrach, to przecież wystarczy zmierzyć napięcie na boczniku, żeby wiedzieć, jaki prąd płynie w układzie. A potem można już metodą prób i błędów ustawiać parametr w watomierzu.
 
 
ICE 
Zasłużony dla zlotu EV



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 15 Maj 2016
Posty: 321
Skąd: wlkp
Wysłany: Czw 29 Cze, 2017   

umbur, Ja mam GT 500 i trochę inny bocznik, ale po poniższych wyliczeniach i wpisaniu w watomierz wskazuje ok. Może coś pomoże.

Mam zewnętrzny bocznik 60mV, 50A
Zatem rezystancja bocznika Rb wynosi 0,06/50=0,0012
Podstawiając do wzoru CI=(0,512/0,0012)/32768=0,013
 
 
umbur 
prezes


Pomógł: 25 razy
Wiek: 40
Dołączył: 05 Paź 2015
Posty: 581
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Czw 29 Cze, 2017   

ICE napisał/a:
umbur, Ja mam GT 500 i trochę inny bocznik, ale po poniższych wyliczeniach i wpisaniu w watomierz wskazuje ok. Może coś pomoże.

Mam zewnętrzny bocznik 60mV, 50A
Zatem rezystancja bocznika Rb wynosi 0,06/50=0,0012
Podstawiając do wzoru CI=(0,512/0,0012)/32768=0,013


Podstawiłem:
Rb=0,075/100=0,00075

Rozumiem, że 32768 to częstotliwość kwarcu. Nie wiem czym jest 0,512. Zakładam, że jakaś stała, więc:
CI=(0,512/0,00075)/32768=0,02083

Wpiszę w watomierz i sprawdzę jak będę miał możliwość. Dzięki.
 
 
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 144
Skąd: radom
Wysłany: Czw 29 Cze, 2017   

32768 to maksymalna ilość działek przetwornika ADC.
0,512 to maksymalne napięcie jakie może zmierzyć przetwornik od prądu na boczniku.

Mając rezystancję bocznika z prostej proporcji można wyliczyć ile amperów przypada na jedną działkę przetwornika od prądu. I to właśnie oznacza CI.

Całe zamieszanie z obliczeniami wzięło z tego, że od którejś wersji programu zmieniłem wzmocnienie przetwornika z x4 na x8. Przez to maksymalne napięcie jakie może zmierzyć przetwornik to od jakiegoś czasu 0,256V. Dlatego moim zdaniem u Ciebie wzór będzie miał postać:

CI=(0,256/0,00075)/32768=0,01041

Ale osobiście ja bym zrobił tak jak razi Ci madejp. To najdokładniejsza metoda kalibracji wskazania.
 
 
ICE 
Zasłużony dla zlotu EV



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 15 Maj 2016
Posty: 321
Skąd: wlkp
Wysłany: Pią 30 Cze, 2017   

michal214, Ja mam dość dawno zakupiony watomierz i u mnie sprawdziły się obliczenia z przytoczonego wzoru.
Ale tak jak piszesz może być konieczność podstawienia nieco innych wartości.
 
 
Szczygiel 
brygadzista


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Lut 2006
Posty: 226
Skąd: Siedlce
Wysłany: Pią 30 Cze, 2017   

Ja to robiłem "po chłopsku". Wiem z doświadczenia, że przy prędkości ok. 20 km/h na prostej waga z bajkerem ok. 110 kg bez wzniesień silnik bierze ok. 2-5 A. Lepiej to przeliczyć na waty 48V x 3 A = 144 W. Zmiana w kalibracji najpierw pomogła mi w ustaleniu zgrubnego parametru. Później mierzyłem władowane Wh (na precyzyjnej ładowarce) i ponownie kalibrowałem aż do dokładności ok. 5 Wh przy pojemności akumulatora 850 Wh.
_________________
Pozdrawiam, https://sites.google.com/site/ergodrive/
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Sob 01 Lip, 2017   

Dlaczemu kalibracja nie działa tak jak w pikaczu? Ustawia się prąd wyjściowy zgodny ze sterownikowym, nie trzeba znać żadnych parametrów bocznika i się nic nie oblicza?
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Mobil 
prezes


Pomógł: 5 razy
Wiek: 102
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 656
Wysłany: Sob 01 Lip, 2017   

Działa tylko lubią sobie komplikować proste rzeczy
 
 
Tomas 
szef


Pomógł: 20 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1740
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 02 Sie, 2017   

Ustawiłem pojemność bateriii wyświetlacz pokazywał oczywiście 100%.
Po ładowaniu baterii nie wraca z powrotem na 100% tylko odlicza w dół od ostatniego stanu. Jak zerować pojemność po ładowaniu ?
 
 
Perszing1800 
stażysta


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 24 Cze 2012
Posty: 162
Skąd: Jastrzębie-Zdrój
Wysłany: Śro 02 Sie, 2017   

Jak wyłączysz i włączysz watomierz to powinno pokazać 100%
_________________
Nie popełnia błędów Ten co nic nie robi;)

http://www.ermail.pl/link...CTYlT7Aj2YTjljX
 
 
Mobil 
prezes


Pomógł: 5 razy
Wiek: 102
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 656
Wysłany: Śro 02 Sie, 2017   

Masz osobno reset danych watomierza i licznika to po tym pierwszym powinno być 100% :neutral:
 
 
Tomas 
szef


Pomógł: 20 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1740
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 02 Sie, 2017   

No jak przecież codziennie go wyłączam i włączam (odłączam od zasilania)
 
 
michal214 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 144
Skąd: radom
Wysłany: Śro 02 Sie, 2017   

Trzeba przytrzymać lewy przycisk i pojawi się monit "Reset danych licznika". Przytrzymasz prawy to jest "Reset danych watomierza". Albo odwrotnie już nie pamiętam.

W każdym razie trzeba resetować dane watomierza po ładowaniu. Watomierz nie zlicza prądów ujemnych przy ładowaniu, dlatego podczas ładowania nie ma aktualizacji danych.
 
 
Tomas 
szef


Pomógł: 20 razy
Wiek: 41
Dołączył: 23 Mar 2015
Posty: 1740
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Czw 03 Sie, 2017   

Sprawdzę drugi przycisk. THX michal214,
 
 
Mitar 
kierownik



Pomógł: 5 razy
Wiek: 41
Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 376
Skąd: Gliwice
Wysłany: Czw 03 Sie, 2017   

A była by możliwość zliczać ładowanie w nowej wersji? Mam chiński watomierz i ma taką opcję, mega ułatwia to obsługę.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group