ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Rower elektryczny raty 0% sklep E-biker.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Bms programowalny z lcd, bluetooth 4-24s 150A/50A
Autor Wiadomość
tomson 
prezes
TOMSON


Pomógł: 4 razy
Wiek: 43
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 649
Skąd: Otwock_EŁK
Wysłany: Pon 06 Mar, 2017   

Na fotce Nr 7 co postawiłeś znaki zapytania to złącze 2 pin jest zasilaniem tego PCB a obok złącze to masz opisane na jednej fotce jak widać na twojej PCB nie ma modułu radiowego

Złącze 4 pinowe masz opisane licząc piny od lewej do prawej

1) +5V Buzer
2)Wyzwalanie przekaźnika
3) Buzer masa
4)Czujnik hala do pomiaru prędkości
_________________
pozdr
Tomek
 
 
Przemek 
prezes


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 12 Lip 2015
Posty: 758
Skąd: Katowice
Wysłany: Wto 07 Mar, 2017   

tak teraz już jest wszystko jasne ale nadal nie doszukałem sie gdzie podłączyć czujniki temperatury
 
 
tomson 
prezes
TOMSON


Pomógł: 4 razy
Wiek: 43
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 649
Skąd: Otwock_EŁK
Wysłany: Wto 07 Mar, 2017   

W dokumentacji to niby wychodzi że dodatkowe czujniki temperatury podłącza się do złączki co znajduje się na płycie głównej te gniazdo obok złącza do balansowania ogniw a złącze na krawędzi to niby komunikacja ale niestety jakoś chińczyk nie narysował tego z opisem.
A czujniki temperatury posiadasz jakieś czy tylko wychodzi że wspomniał w dokumentacji.
_________________
pozdr
Tomek
 
 
Przemek 
prezes


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 12 Lip 2015
Posty: 758
Skąd: Katowice
Wysłany: Wto 07 Mar, 2017   

czujniki mam, nie mam ich na zdjęciu bo jeden jest zabudowany w silniku a 3 pozostałe zabudowałem w baterii bo nie miałem na nie pomysłu, swoją drogą te czujniki bardzo delikatne
pisałeś że nie mam "radia" ale jest tam zabudowany bluetooth
ano i jeszcze sprawa tego dodatkowego microswitcha - doczego no ? hmm
mam nadzieję ze pod koniec tygodnia będę miał już ramę i obudowę ogarniętą i zajmnę sie tym bms
 
 
tomson 
prezes
TOMSON


Pomógł: 4 razy
Wiek: 43
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 649
Skąd: Otwock_EŁK
Wysłany: Wto 07 Mar, 2017   

Jeden do załączania zasilania a drugi do ustawiania bluetootha przy parowaniu z tel lub tabletem tam gdzieś na fotce masz do których portów dolutować przewód
_________________
pozdr
Tomek
 
 
radasss 
dyrektor
Radosław



Pomógł: 7 razy
Wiek: 51
Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 409
Skąd: Luboń/k.Poznania
Wysłany: Wto 21 Mar, 2017   

Niebieski przewód od wtyczki czujników temperatury jest wspólny. Kolejne cztery to poszczególne czujniki. Wyświetlana temperatura max 99 °C. Powyżej pojawia się 00 - 18 z tego co zauważyłem. Wyświetlacz musi być zasilany poprzez piny " power supply +" oraz "power supply - " znajdujące się na małej płytce wyświetlacza. Można wykorzystać do tego zewnętrzny zasilacz lub dwa mizerne piny na płytce BMS'a. Mała płytka wyświetlacza i BMS'a muszą być również połączone czteropinowymi małymi wtyczkami.
Pin "Hall pulse ..." posiada potencjał ok. 3,1 V czyli wysoki stan logiczny. Cykliczne podawanie masy np. z kontaktronu, czujnika Halla powoduje wskazywanie prędkości.
BMS paruje się z Smartfonem wpisując PIN: 1234.
Włączenie następuje przez co najmniej 3 sekundowe przytrzymanie przycisku "BMS switch on". Wyłączenie przez co najmniej 6-cio sekundowe przytrzymanie przycisku.. Tym samym przyciskiem zmienia się wyświetlane ekrany.
Link do aplikacji na Androida: http://pan.baidu.com/s/1o8PSFNW
Nie udało mi się załadować tej apki, ale koledzy na pewno pomogą.
Nie udało się również uzyskać prądu na wyjściu "-P", ale być może po konfiguracji przez dedykowaną aplikację prąd popłynie. Układ do testów zasiliłem 7S z tym, że było tylko 25 V bo nie naładowane.
_________________
warsztatmotocykli.pl
Ostatnio zmieniony przez radasss Wto 25 Lip, 2017, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
tomson 
prezes
TOMSON


Pomógł: 4 razy
Wiek: 43
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 649
Skąd: Otwock_EŁK
Wysłany: Wto 21 Mar, 2017   

Aplikacje zainstalowałem na tablecie z rozdzielczością ful HD a na niższych pewnie niekoniecznie chce się instalować
_________________
pozdr
Tomek
 
 
radasss 
dyrektor
Radosław



Pomógł: 7 razy
Wiek: 51
Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 409
Skąd: Luboń/k.Poznania
Wysłany: Wto 21 Mar, 2017   

Też na tablecie Samsung'a próbowałem, ale nie bardzo szło. Trzeba się gdzieś zarejestrować, zalogować ? Jak możesz, opisz procedurę instalacji bo ja z Android'a cienki jestem.
_________________
warsztatmotocykli.pl
 
 
tomson 
prezes
TOMSON


Pomógł: 4 razy
Wiek: 43
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 649
Skąd: Otwock_EŁK
Wysłany: Śro 22 Mar, 2017   

Mam tablet z uprawnieniami rota po prostu skopiowałem aplikacje do tabletu a następnie uruchomiłem aplikację i się zainstalowała .Rozpakowałem katalog "APP+4.3.1-3.2" i z niego
wybrałem plik
_________________
pozdr
Tomek
 
 
radasss 
dyrektor
Radosław



Pomógł: 7 razy
Wiek: 51
Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 409
Skąd: Luboń/k.Poznania
Wysłany: Śro 22 Mar, 2017   

Prześlij na radasss@tlen.pl cały katalog "APP+4.3.1-3.2". Na tableta pobrać nie mogę, na win 7 transfer 5 kB/s :shock: i pod koniec pobierania błąd.
_________________
warsztatmotocykli.pl
 
 
tomson 
prezes
TOMSON


Pomógł: 4 razy
Wiek: 43
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 649
Skąd: Otwock_EŁK
Wysłany: Śro 22 Mar, 2017   

Też tak miałem ale odświeżałem pobieranie chyba z 20 razy aż pobrało do końca.
_________________
pozdr
Tomek
 
 
radasss 
dyrektor
Radosław



Pomógł: 7 razy
Wiek: 51
Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 409
Skąd: Luboń/k.Poznania
Wysłany: Czw 23 Mar, 2017   

Pliki apki Android'owej na początku wątku.
Podczas instalacji w Androidzie trzeba w zakładce "bezpieczeństwo" zaznaczyć "nieznane źródła".
Bardzo ważne, aby w zakładce "system parameters" -> battery actual number ..." ustawić podłączoną do BMS'a liczbę cell. W innym przypadku na głównym ekranie programu będzie wyświetlał się "wrong wiring" i na wyjściu "-P" nie będzie prądu.
_________________
warsztatmotocykli.pl
 
 
radasss 
dyrektor
Radosław



Pomógł: 7 razy
Wiek: 51
Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 409
Skąd: Luboń/k.Poznania
Wysłany: Sob 29 Kwi, 2017   

Czy można na metalową obudowę / radiator BMS'a podłączyć galwanicznie zacisk prądowy ( -P ) ?
_________________
warsztatmotocykli.pl
 
 
kaneclan 
młodzik


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 26 Sie 2016
Posty: 56
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sob 29 Kwi, 2017   

Nie. Radriator/osłona BMSa nie ma elektrycznego połączenia z żadnym z jego wyjść C,P,B.
 
 
radasss 
dyrektor
Radosław



Pomógł: 7 razy
Wiek: 51
Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 409
Skąd: Luboń/k.Poznania
Wysłany: Sob 29 Kwi, 2017   

To, że obudowa BMS'a nie ma połączenia z żadnym z jego zacisków to jest jasne. Pytanie brzmi czy wobec tego coś stoi na przeszkodzie by podłaczyć ( -P ) ? Dlaczego ? Bo jest przymocowany do metalowej ramy, która to będzie robić właśnie za ujemny biegun za BMS'em czyli ( -P ).
_________________
warsztatmotocykli.pl
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group