ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
SABVOTON sterownik wektorowy
Autor Wiadomość
Traktor69 
młodzik


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Maj 2013
Posty: 84
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sob 07 Lut, 2015   SABVOTON sterownik wektorowy

Chciałbym tu opisać sterownik SABVOTON w miarę jak go bedę ogarniał.

Nabyłem tego mercedesa wśród sterowników od kolegi Tas.

od razu go rozkręciłem i wygląda to tak:



jest to nowszy model niż ostatnio prezentowany na forum przez Tas'a i pierwsza rzucajaca sie w oczy róznica to inne przewody na wtyku złacza wielopinowego.

Wersja starsza wyglada tak:








Tymczasem u mnie wygląda to tak:



Najnowsza dokumentacja wyglada tak:



Po analizie wszystkiego wychodzi mi taka tabelka:



Wychodzi na to , że producent zapomniaj u mnie o trzech kabelkach.
Ponadto niejednoznaczne dla mnie są piny: 5 i 13

Liczę na razie na pomoc importera tego cacka czyli kol. Tas
chyba, ze ktos ma to juz obcykane

pzdr
 
 
tas 
szef


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6156
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pon 09 Lut, 2015   

Niestety wypuszczają co 3 miesiące nowe wersje i stąd to zamieszanie.

Tutaj jest aktualna rozpiska i porównanie do poprzedniej.

Kod:
Opis        Stara wersja Kolor i numer        Now wersja kolor i numer
GND                Czarny        1            Czarny        1
+5V                Czerwony    2            Czerwony    2
HallA                Zółty        3            Zółty        3
Thrief        Brązowy        4            nie wyprowadzony4
Cruise        Przezroczysty    5            nie podłączony    5
USB             Niebieski    6            Zółty        6
USB        Zółty        7            Biały        7
Stacyjka    Pomarańczowy    8            Pomrańczowy    8
Manetka        Szary        9            Szary        9
Hall C        Niebieski    10            Niebieski    10
Hall speed    nie podłączony                Zielony        10
Hall B        Zielony        11            Zielony        11
Hamulec 12V    Fioletowy    12            Fioletowy    12
Boost        Różowy        13            Nie podłączony    13
Wsteczny    Biały        14            Biały        14
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
kondzio927 
prezes
WWW.KONDZIO-BIKE.PL



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2011
Posty: 518
Skąd: CZĘSTOCHOWA
Wysłany: Pon 09 Lut, 2015   

...a jak prezentuje się fabryczne uszczelnienie ?
_________________
SPRZEDAM
TURNIGY 4S 5000mah HARDCASE
WATOMIERZE HK-010 LAMPKI 5xXML XT60 MT60
PRZETWORNICE 12V 9V>72V itd
[ http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=6310 ]-->*KLIKNIJ TUTAJ*<---[/url]

 
 
Traktor69 
młodzik


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Maj 2013
Posty: 84
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto 10 Lut, 2015   

Tas, dzieki za info.

Zastanawia mnie, po co producent daje wtyk bez 3 kabli? W sterowniku do gniazda są podpięte wszystkie kable, więc mam nadzieje , ze wystarczy dolutować kable do wtyku.

pzdr
 
 
tas 
szef


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6156
Skąd: Beskidy
Wysłany: Wto 10 Lut, 2015   

Odnośnie wodoodporności to póki się nie będzie grzebać w środku to jest idealnie uszczelniony (pokrywy klejone) i nie widzę możliwości zalania. Ja go będę mieć zamontowany pod ramą.

No a brakujące kabelki to bym się nie przejmował tylko je podłączył dodatkowo. Raczej funkcji nie wyłączyli, a różne wyprowadzenia (i ich brak) przewodów są w zwyczaju producentów sterowników.

http://ebike.nexun.pl/sab...i-konfiguracja/
Wrzuciłem aktualną dokumentację i program PC, bo oczywiście też się zmienił i trzeba miec dopasowany do wersji sterownika.

Ciekawe, czy zaprogramowanie sterownika z pominięciem programu umożliwi podniesienie prądu ponad poziom przewidziany w programie PC. To by były jaja :D
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Tektronic 
brygadzista
Pasjonat Elektroniki



Pomógł: 1 raz
Wiek: 22
Dołączył: 12 Paź 2013
Posty: 269
Skąd: Toruń
Wysłany: Śro 11 Lut, 2015   

Ten Sabvoton ma fajowe czujniki hallotronowe do pomiaru prądu ^^ :cool:
_________________
Przerabiam/naprawiam sterowniki/AGD
Oferuję także pomoc - masz problem, pisz :)
 
 
tas 
szef


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6156
Skąd: Beskidy
Wysłany: Nie 15 Lut, 2015   

Pojawiła się ciekawa koncepcja kontroli temperatury silnika dla ludków mających tego konkretnego sabvotona.
Mianowicie sam sterownik jest zabezpieczony termicznie, a nastawy mocy względem owej temperatury są konfigurowalne. Z tym, że 2.6kg akuminium, nawet na mocy maksymalnej, nie da się przegrzać.
Dlatego teoretycznie można rozkręcić sterownik, zlokalizować czujnik temp (najpewniej NTC) zlokalizowany gdzieś blisko dolnej płyty alu z tranzystorami, wylutować i pod to miejsce podłączyć czujnik z silnika.
Mamy w pełni sprzętową kontrolę mocy/prędkości/prądów w funkcji temperatury :)

Drugą alternatywą (choć trudniejszą) jest odpalenie pomiaru drugiej temp przez sterownik. Niestety producent nie zapewnił wyjścia dla czujnika (brak wolnych miejsc w złaczu?) więc trzeba by zlokalizować gdzie w ogóle się podłącza ten dodatkowy czujnik (w programie na PC widać pole z debugowaniem temp z tego nie podłączonego czujnika). Pomocą powinno być to, że najpewniej oba czujniki powinny być takie same, więc prześledzenie dodatkowych komponentów czujnika sterownika powinno wykazać gdzie sa takie same komponenty podłączone do któregoś z padów (jeśli teraz jest tam czujnik NTC, to obok niego w drodze do procka powinien być rezystor smd, powiedzmy 15k+)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Mechano 
szef
młody elektronik


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 1330
Skąd: Poznań
Wysłany: Nie 15 Lut, 2015   

Pokaże ktoś jak wygląda ten sterownik od dołu, czy są tam tylko tranzystory z radiatorem?
 
 
piotrrs11 
brygadzista



Pomógł: 3 razy
Wiek: 24
Dołączył: 28 Mar 2014
Posty: 266
Skąd: Sulejów/Wrocław
Wysłany: Nie 15 Lut, 2015   

tas napisał/a:
Pojawiła się ciekawa koncepcja kontroli temperatury silnika dla ludków mających tego konkretnego sabvotona.
Mianowicie sam sterownik jest zabezpieczony termicznie, a nastawy mocy względem owej temperatury są konfigurowalne. Z tym, że 2.6kg akuminium, nawet na mocy maksymalnej, nie da się przegrzać.
Dlatego teoretycznie można rozkręcić sterownik, zlokalizować czujnik temp (najpewniej NTC) zlokalizowany gdzieś blisko dolnej płyty alu z tranzystorami, wylutować i pod to miejsce podłączyć czujnik z silnika.
Mamy w pełni sprzętową kontrolę mocy/prędkości/prądów w funkcji temperatury :)

Drugą alternatywą (choć trudniejszą) jest odpalenie pomiaru drugiej temp przez sterownik. Niestety producent nie zapewnił wyjścia dla czujnika (brak wolnych miejsc w złaczu?) więc trzeba by zlokalizować gdzie w ogóle się podłącza ten dodatkowy czujnik (w programie na PC widać pole z debugowaniem temp z tego nie podłączonego czujnika). Pomocą powinno być to, że najpewniej oba czujniki powinny być takie same, więc prześledzenie dodatkowych komponentów czujnika sterownika powinno wykazać gdzie sa takie same komponenty podłączone do któregoś z padów (jeśli teraz jest tam czujnik NTC, to obok niego w drodze do procka powinien być rezystor smd, powiedzmy 15k+)


Czy bezpieczna temperatura jest konfigurowalna ?
Bo chyba sterownik pracuje w nieco innej temperaturze niż uzwojenie silnika
 
 
tas 
szef


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6156
Skąd: Beskidy
Wysłany: Nie 15 Lut, 2015   

Ustawia się temp zadziałania ograniczenia oraz temp dezaktywacji tegoż. Jest to o tyle ciekawe, że nie zmienia prędkości maksymalnej, bo sterownik steruje prądem, który się ogranicza.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Traktor69 
młodzik


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Maj 2013
Posty: 84
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw 19 Lut, 2015   

Mechano napisał/a:
Pokaże ktoś jak wygląda ten sterownik od dołu, czy są tam tylko tranzystory z radiatorem?


Proszę bardzo:



tas napisał/a:
Drugą alternatywą (choć trudniejszą) jest odpalenie pomiaru drugiej temp przez sterownik. Niestety producent nie zapewnił wyjścia dla czujnika (brak wolnych miejsc w złaczu?) więc trzeba by zlokalizować gdzie w ogóle się podłącza ten dodatkowy czujnik (w programie na PC widać pole z debugowaniem temp z tego nie podłączonego czujnika). Pomocą powinno być to, że najpewniej oba czujniki powinny być takie same, więc prześledzenie dodatkowych komponentów czujnika sterownika powinno wykazać gdzie sa takie same komponenty podłączone do któregoś z padów (jeśli teraz jest tam czujnik NTC, to obok niego w drodze do procka powinien być rezystor smd, powiedzmy 15k+)



Na płycie jest złacze wielopinowe. Z jednego pinu idzie ścieżka przez rezystor do procka. Może to jest to?




pzdr
 
 
Mechano 
szef
młody elektronik


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 1330
Skąd: Poznań
Wysłany: Pią 20 Lut, 2015   

Podziekował. Brzydkie gluty z cyny :P
 
 
tas 
szef


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6156
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pią 20 Lut, 2015   

Raczej nie, weź zobacz co to jest za element czarny z 2 nóżkami pod PCB obok tranzystorów. Wygląda wypisz wymaluj jak czujnik temp. Trzeba przepikać co jest na jego drodze do procka i sprawdzić czy nie ma gdzieś takiego samego miejsca zakończonego samymi padami na kabelki.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Freerider 
kierownik


Pomógł: 3 razy
Wiek: 21
Dołączył: 29 Lis 2014
Posty: 311
Skąd: Królików
Wysłany: Pon 23 Lut, 2015   

Mam takie głupie pytanie co do tego sterownika... Pikacz (Pykacz?) pisał w którymś temacie że przy tym sterowaniu mamy najwyższy moment już od najniższych obrotów. A co z efektywnością? Też się zmienia w porównaniu z normalnym sterowaniem? Normanie najwyższa sprawność jest przy obrotach nominalnych silnika, a przy tym sterowaniu? :shock:
 
 
sietaz 
prezes


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Maj 2014
Posty: 919
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 23 Lut, 2015   

Owszem zmienia się. Przy niskich obrotach różnica jest największa (kilkukrotna). Ogólnie z relacji wychodzi różnica 25% zysku na rzecz foca. Oczywiście teren bo przy jjeździe prostą drogą 45 km/h zysk będzie znacznie mniejszy
_________________
Jeżdżę na: Voyager I


Niech moc będzie z wami
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group