|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Kraków i okolice |
Autor |
Wiadomość |
Zbyszek Kopeć
szef

Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 3284 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pią 12 Sie, 2011
|
|
|
W rowerze zgodnie z przepisami elektryczny napęd ma wspomagać napęd mięśniowy, a inaczej to będzie np. motorwer. |
_________________ EKOLOGICZNY BO ELEKTRYCZNY WIĘC ŚLICZNY CZYLI NOWOCZESNY !
http://www.samochodyelektryczne.pl |
|
|
|
 |
kobzi [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 12 Sie, 2011
|
|
|
w takim razie będzie to - jak by to nazwać: hulajnoga z siedzeniem z napędem elektrycznym bliska rowerowi poziomemu |
|
|
|
 |
Nostusek
szef

Pomógł: 18 razy Wiek: 36 Dołączył: 03 Cze 2011 Posty: 1406 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: Czw 18 Sie, 2011
|
|
|
To ja będę miał wspomagany - oczywiście - jazda możliwa będzie na samym prądzie ale i wspomagać też się da nóżkami.. |
_________________ Pal gumę - nie benzynę! EV górą!!
Silnik: MY1020 500W/24V, sterownik: YK-40 -tuningowany , akumulator: 2 x Toyama NPC-18
Potrzebujesz akumulatora kwasowego? AGM, VRLA, GEL, trakcja, samochodowe ? Dzwoń: 609-208-808 w godz 9 - 17 |
|
|
|
 |
galahad
początkujący

|
Wysłany: Nie 08 Kwi, 2012
|
|
|
Witam wszystkich z Krakowa i z okolic.
Jestem po raz pierwszy na forum.
Trafiłem tutaj, gdyż zastanawiałem się nad przerobieniem hulajnogi z 300W na coś mocniejszego i szybszego.
Dlaczego hulajnoga? - gdyż jest mała i można ją szybko złożyć i wtaszczyć do domciu lub do pracy
Mam nadzieję, że znajdę tu wiele ciekawych pomysłów |
|
|
|
 |
MaroX
początkujący

|
Wysłany: Sob 16 Mar, 2013 Powitanie
|
|
|
Witam Wszystkich,
Mam na imię Marek, jestem z Krakowa.
Od zawsze jestem fascynatem motoryzacji, ze szczęśliwie wykonywanego zawodu jestem konstruktorem w automotive.
Od dłuższego już czasu uważam że przyszłość naszej działki to napędy elektryczne dlatego tutaj się znalazłem.
Na dobry początek myślę nad konwersją hitu mojej młodości - simsona SR50(skuter) na EV.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Zbyszek Kopeć
szef

Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 3284 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Sob 16 Mar, 2013
|
|
|
Pomysł wspaniały.
Dodam, że były seryjne SIMSONY motorwery (skutery) z dawnego NRD, na Śląsku było ich dosyć dużo, bo górnicy mieli przywileje. |
_________________ EKOLOGICZNY BO ELEKTRYCZNY WIĘC ŚLICZNY CZYLI NOWOCZESNY !
http://www.samochodyelektryczne.pl |
|
|
|
 |
NocnyPtak
brygadzista konstruktor-amator

|
Wysłany: Pon 18 Mar, 2013
|
|
|
MaroX napisał/a: |
Na dobry początek myślę nad konwersją hitu mojej młodości - simsona SR50(skuter) na EV.
|
Też o tym kiedyś myślałem, ale...
Simson SR 50 (to bardzo udany pojazd, podobnie jak S50) jest moim zdaniem zbyt ciężką konstrukcją. W dodatku bardzo straci na użyteczności, po zamianie na pojazd elektryczny. Zasięg, prędkość, moc... szkoda tego tracić. A w dodatku koszty cię pogrążą.
No, chyba, że masz coś co i tak nie jeździ, bo silnik jest zepsuty w sposób nienaprawialny. Wtedy (i tylko wtedy) można ewentualnie nad tym pomyśleć. Traktując to bardziej jako zabawę, hobby, bądź ćwiczenia z mechaniki i elektryki. Bo tak czy siak konstrukcja będzie gorsza od oryginału pod względem użytkowym. |
_________________ Pozdrawiam
Jakub Waltoś
|
 |
MaroX
początkujący

|
Wysłany: Pon 18 Mar, 2013
|
|
|
Witam ponownie,
Mam zwłoki simsona SR50 i większość elementów do konwersji już skompletowałem.
Problemem są fundusze i czas. Nie chcę wyrównywać całkiem niezłych osiągów oryginału, chciałbym żeby był w stanie przejechać odcinek A-B z prędkością maksymalną ok 45km/h i miał możliwośc pokonania okolicznych górek.
Wstępne założenia:
-Waga z bateriami 60-70 km(oryginał ok80) ambitnie ale uwierz mi sporo odpadło a dokładam tylko 2 osłony, silnik 4,8 kg, prostą przekładnię, bateria li-ion(18650)6kg.
-Zasięg minimalny-20km(mogę ładować w pracy
optymalny-35km do pray i powrót
dream -50km
-wolne koło(więcej zyskam z górki niż na odzysku, poza tym nie umiem sam zbudować dobrego odzysku)
- silnik 1KW 48V DC z magmy do tego sterownik, manetka, hamulce z czujnikami
-przełożenie poprzez przekładnie z wolnym kołem- generalnie 1:6 na koło 12"- moment powinien być wystarczający.
- prędkość maksymalna teoretyczna z obliczeń ok 43 km/h(uwzględniając v max silnika z obciążeniem).
-Bateria Li-ion (18650 -C4) 14s8r, łabowarka Imax 150W 8s(w przyszłości x2), zasilacz od X-boxa 204W - w przyszłości 2x ładowarka i zasilacz oraz bateria dzielona na 2 x 7s8r .
To teraz dość gadania i trzeba się zabierać do pracy
Chciałbym skończyć po wakacjach.
Pozdrawiam wszystkich EV maniaków |
|
|
|
 |
bussard
początkujący

|
Wysłany: Śro 23 Kwi, 2014 Krakowianin w potrzebie (szprychy)
|
|
|
Witajcie Forumowicze, jestem od listopada szczęśliwym posiadaczem dość mocnej dwukołowej elektrycznej samoróbki. Możliwe że z przyczyny mojej większej masy od poprzedniego właściciela, bądź też z powodu nierówności na drogach pękają mi szprychy. Dzisiaj poszła druga i koło z silnikiem kręci się w ósemkę. Czy znacie jakiś warsztat, który wymieniłby mi w Krakowie szprychy na porządniejsze?
Janusz |
|
|
|
 |
NocnyPtak

|
Wysłany: Śro 23 Kwi, 2014
|
|
|
Najlepszym specem w Krakowie od zaplatania kół jest:
Andrzej Rybski
ul. Retoryka 26/21
tel. 429-13-37
(dzwonić do 10:00 i po 20:00)
On to zaplata w domu. Ma duży wybór różnych szprych, ale nie wiem, czy będzie miał dla Ciebie odpowiednie.
Kiedyś na forum pojawił się temat szprych i ktoś podał adres zakładu (chyba w Częstochowie), gdzie można zamówić dowolne szprychy. Musisz poszukać. |
Jakub Waltoś
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
|
|
|
 |
NocnyPtak

|
Wysłany: Śro 23 Kwi, 2014
|
|
|
No, to dzięki błyskawicznej reakcji Zeeltoma, masz już komplet informacji |
Jakub Waltoś
|
 |
Maronski
początkujący

|
Wysłany: Czw 22 Maj, 2014
|
|
|
Witam Krakusów
Zatem, czy ktoś ma jakiegoś bajka, lub czas aby się spotkać, poskładać, poinstruować nowego kolegę? |
|
|
|
 |
bussard
początkujący

|
Wysłany: Czw 22 Maj, 2014 szprychy - feedback
|
|
|
Dziękuję za odpowiedzi w sprawie zaplatania Zadzwoniłem do Pana Rybskiego, ale jednak się nie dogadaliśmy, nie wiedział jakie szprychy są mi potrzebne, ani skąd je wziąć, wykonuje jednak podstawowy zakres usług czyli "proszę przywieźć koło i szprychy, a ja zamontuję". Z rozmowy wynikało, że jest naprawdę dobry (wnoszę po sporym obłożeniu pracą), ale wylądowałem w sumie w sklepie rowerowym na kalwaryjskiej, gdzie podejście bardziej mi się spodobało. I tym sposobem jeżdżę już od kilku dni ponownie. |
|
|
|
 |
MarkooMM
początkujący

|
Wysłany: Pon 09 Maj, 2016
|
|
|
Halo... Jest tu ktoś?
Niestety nie udało mi się wybrać na zlot
Może jakaś dobra dusza z sterownikiem Wektorowym w Krakowie (lub zasięgu mojego aku.) i dałaby przetestować.... nie chodzi mi o wariowanie, tylko "kulturę" pracy i regulację przy małych prędkościach
Może uda się spotkać z jakimiś załącznikami |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|