|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Wypadek na ebike w USA |
Autor |
Wiadomość |
Tomek
brygadzista

Pomógł: 9 razy Wiek: 27 Dołączył: 06 Lut 2016 Posty: 268 Skąd: Bralin
|
|
|
|
 |
Mechano
szef młody elektronik

Pomógł: 22 razy Dołączył: 29 Paź 2012 Posty: 1337 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 19 Wrz, 2017
|
|
|
Nie wiadomo czy się zaczęło, bo nic jeszcze nie ustalono (oglądałem filmik, nie czytałem artykułu). Nie wiadomo kto zawinił ani też pewnie z jaką prędkością jechali obydwaj. Wszystko się dopiero wyjaśni. |
|
|
|
 |
wwojciech
brygadzista wwojciech

Pomógł: 8 razy Wiek: 36 Dołączył: 13 Wrz 2011 Posty: 264 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 19 Wrz, 2017
|
|
|
Gość się wbił w drzwi, więc 25km/h raczej nie jechał:) |
|
|
|
 |
Rysiekkk
stażysta strach się bać . . .

|
Wysłany: Śro 20 Wrz, 2017
|
|
|
dokładnie tak wygląda najczęstszy scenariusz dzwonów na jednośladach... niestety
jednoślad jadący dynamicznie, rzadko zgodnie z przepisami, jest łatwy do przeoczenia przez kierowców wykonujących lewoskręt
W jakim celu w szybkich moto zakłada się głośne wydechy ?
M.in. dla bezpieczeństwa - ktoś może nie zauważy ale na pewno usłyszy
a elektryk cicho sunie...
To zdaje się UE zmusiło producentów e-samochodów do montowania generatorów dźwięku ?
od 2019 chyba |
|
|
|
 |
pastek5
kierownik Rowery elektryczne

Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2016 Posty: 306 Skąd: Żywiec
|
Wysłany: Śro 20 Wrz, 2017
|
|
|
Podstawa to mocne oświetlenie w e-rowerze szczególnie w dzień, nie ufanie nikomu na drodze oraz przed każdym skrzyżowaniem zwalniać! Wiele razy mnie to uratowało. |
_________________ Budowa rowerów elektrycznych,akumulatorów, konwersję rowerów na elektryczne, skrzynki na akumulator, serwis,- PasterTech
https://www.facebook.com/pasterbajk\
http://pasterbajk.pl/ |
|
|
|
 |
umbur
prezes

Pomógł: 25 razy Wiek: 41 Dołączył: 05 Paź 2015 Posty: 581 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: Pią 22 Wrz, 2017
|
|
|
Często kierowcy wymuszają, pomimo mocnego światła z przodu. Już kilka razy bym się rozbił o samochód, uratowało mnie tylko hamowanie regeneracyjne. |
|
|
|
 |
WojtekErnest
szef

Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Sie 2012 Posty: 3453 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 22 Wrz, 2017
|
|
|
umbur napisał/a: | Często kierowcy wymuszają, pomimo mocnego światła z przodu. Już kilka razy bym się rozbił o samochód, uratowało mnie tylko hamowanie regeneracyjne. |
Oprócz silnego światła, bardzo przydaje się drugie migające. To ono tak naprawde dziala ostrzegająco. |
_________________ Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555 |
|
|
|
 |
Bujakoto
prezes

Pomógł: 6 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Gru 2015 Posty: 733 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Sob 23 Wrz, 2017
|
|
|
Zawsze, ale to ZAWSZE (jak koledzy powyżej piszą) ZWALNIAM na skrzyżowaniu!
ZAWSZE, ale to ZAWSZE zwalniam gdy widzę stojące auto chcące wbić się do ruchu!
Czy setki to może nie, ale dziesiątki razy taka czujność i prewencja uratowały mi dupę!!!
Dwa dni temu, na skrzyżowaniu, mimo, że już zwolniłem, to musiałem dać ostro po hamulcach i się zatrzymać, ponieważ kierowca auta mimo, że mnie widział to stwierdził, że to rower i da radę (zdąży)
Zapierdalać można na prostej, ale przez skrzyżowanie? Po co?
Gość z reportażu ostro zapierdalał. Miał minimum 50km/h, minimum widząc zniszczenia bajka. Zginął przez pośpiech (mowa o pomarańczowym świetle).
Zobaczmy czy coś zmieni się w przepisach ruchu drogowego w USA. |
|
|
|
 |
Pykacz
szef

|
Wysłany: Wto 26 Wrz, 2017
|
|
|
Przy moim dzwonie to jest jekka "obcierka". Szkoda człowieka. Takie przypadki dają wiele do myślenia. Gdyby nie to to już dawno bym jeździł na jednośladzie. Dodatkowo jakieś 3mieś temu sąsiad miał niewinną przewrotkę przy prędkości niewielkiej na spacerku z rodziną ,pech chciał że głową trafił w kamień na poboczu polnej ,sypkiej drogi. Już nie wstał. Śmigłowcem do szpitala gdzie odzyskał prztomność po ponad 2,5tyg. Minęły ponad 2,5 mies , sąsiad nic nie pamięta , nikogo nawet z rodziny nie poznaje, na początku i e działały nogi. Ledwo co w miarę składnie mówi. Normalnie przy nim to młody Zientarski to jest mega wysławialny. A to tylko zwykły rower na polnej drodze przy małej prędkości i bez samochodów. |
|
|
|
 |
Tomas
szef

Pomógł: 20 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Mar 2015 Posty: 1740 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
Pykacz kask pewnie by zamortyzował trochę |
|
|
|
 |
Pykacz
szef

|
|
|
|
Tomas napisał/a: | Pykacz kask pewnie by zamortyzował trochę |
Łepetynę z pewnością co nieznaczy że Cię uratuje (jak w tym przypadku).Ja rowerem ,nogami wjechałem w komorę aż się kołem o silnik oparłem. Głową i barkiem połamałem dach od szyby po szyberdach. Autko poszło do kasacji . Minęły już ponad 2,5 roku a sprawy odszkodowawcze i sądowe jeszcze nie zakończone. Także przestrzegam przed nadmierną nazwijmy to "beztroską".
Sąsiad oczywiście miał kask rowerowy .Dostał nowy na prezent od córki na urodziny. Tyle że kask zostawił w domu na szafie. |
|
|
|
 |
Bujakoto
prezes

Pomógł: 6 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Gru 2015 Posty: 733 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
Na zwykłym rowerze taki uraz głowy?
Pykacz, mogę zapytać o wiek sąsiada? |
|
|
|
 |
Pykacz
szef

|
|
|
|
Bujakoto napisał/a: | Na zwykłym rowerze taki uraz głowy?
Pykacz, mogę zapytać o wiek sąsiada? |
Tak na zwykłym trekingu.Niestety taki pechowy upadek i rozbity bok głowy.
Człowiek ledwo po 50-ce ale powiedzmy że wysportowany w formie i kondycji sporo lepszej niż ja. |
|
|
|
 |
smekes
młodzik

Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Wrz 2016 Posty: 85 Skąd: Żyrardów
|
|
|
|
przydały by sie szczegóły tych wypadków, bo jakoś niewiem jak do nich dochodzi, jakoś nigdy nie miałem wypadku a centymetry od wypadku dzieliły sporo razy, lub miękkie uderzenie ostatnio |
|
|
|
 |
bialy100k
początkujący

Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Maj 2015 Posty: 26 Skąd: Irlandia
|
Wysłany: Czw 28 Wrz, 2017
|
|
|
Gość z mojej okolicy rozwalił się o ile pamiętam na szutrze w miejscu w którym szutru być nie powinno. Tradycyjny rower, ostra jazda - góry, relatywnie młody, aktywny gość. Teraz jeździ na takim napędzanym rękoma, udało się przeżyć, jak ktoś chce poczytać to trochę pisze tu (gość to realna osoba, znana fizycznie tamtym forumowiczom http://www.forum.polskili...a6528b342ae593f ) ZBIÓRKA ZDAJE SIĘ JUŻ NIEAKTUALNA bo to był 2008 rok. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|