ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Rower elektryczny raty 0% sklep E-biker.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
ładowanie litowych z laptopów
Autor Wiadomość
AlexWest 
młodzik


Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 97
Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 17 Paź, 2017   ładowanie litowych z laptopów

ostatnio dorwałem akumulatory litowe ze starego laptopa .. maja bardzo dobra pojemność
udało sie je zastosowac w latarce (pojedyńczy) i podwojny szeregowo zasilałem taki prymitywny wykrywacz metali ... takiem czymś za 4 zl ...:)

http://allegro.pl/ladowar...6887492323.html

laduje kazda cele osobno a potem sobie łączę szeregowo we dwa lub trzy.
Laduje sie pradem około 200mA takie ogniowo(one maja chyba 2200 mah).w tej ladowarce jest rezystor Rprog którym można regulować prąd ładowania do 1000mah.Troche nie rozumiem bo jak zmierzyłem omomierzem to wyszlo mi ze on ma 1,2kom a w dokumentacji jest ze wlasnie to juz jest jego wartosc maksymalna a nie minimalna ktora powinna wynosić 30kom, wtedy prad ladowania jest najniższy.(chyba ze to nie ten rezystor ale mial byc na nóżce 2 układu)

Ale dobra.jak rozumiem te drogie ładowarki ładuja od razu wszystkie cele na raz zeby było szybciej i z balanserami sa.Pomysł jest taki zeby do tej ladowarki dobudowac na arduino układ który by mierzył napiecie na kazdej celi a po naładowaniu przerzucał na kolejną cele i znowu mierzył i przerzucał, jednym słowem ładował pojedyńczo po koleji.Co prawda pewnie by to długo trwało ale co tam, ciekawe czy da sie takie cos zrobić.[/list]
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3193
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 17 Paź, 2017   

Kombinujesz...
połacz takie 2-3 uklady, razem za 6-8 zł w taki sposób aby + i - ZASILANIA 5V, zasilały JEDNOCZESNIE 2 lub trzy takie układy. A wyjscia z nich (kazde osobno) do osobnych akumulatorów.
I wtedy działa jednoczesnie, niezaleznie i bez... arduino.
Uwaga : zasilanie 5V musi być o wydajnosci 1,2 A x n ładowarek. Ale to mozesz puścic np z zasilacza ATX.
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
 
 
AlexWest 
młodzik


Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 97
Skąd: warszawa
Wysłany: Pią 27 Paź, 2017   

ano kombinuje kombinuje ...albo przelacznik taki wieloobrotowy pozycyjny zeby po naładowaniu jednej celi przełaczac na następną,jak sie niebieska dioda zaświeci,nie wiem czy ta ładowarka ma odcięcie ładowania po naładowaniu, musze zbadac

https://sklep.avt.pl/przelacznik-obrotowy-rbs-6-2p-3105.html
albo 10 takich ładowarek do kazdej celi jedna :)
co prawda w wiekszosci poradnikow pisza ze odzyskiwanie ogniw z laptopw jes nieoplacalne i nie ma sensu ale na razie chodzie i zbieram baterie po laptopach w ramach ćwiczeń badawczych
konstruowania pakietow pomiaru pojemnosci ładowania /rozładowywania, zawsze sie człowiek dowie czegos nowego o pradach ładowania/rozladowania
 
 
AlexWest 
młodzik


Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 97
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 17 Gru, 2017   

wersja Pikacza z Elektroniki Praktycznej ... tylko do 5A prądu https://serwis.avt.pl/manuals/AVT5500.pdf
szkoda ze licznika rowerowego nie ma to by sie na wspolnym wyswietlaczu wszystko zrobiło...
ale chyba AVT2857 ma do 10A i jeszcze termometr ...można se mierzyc tempeaturke ogniw albo asfaltu :) nasza rodzima gazeta i elektronika a nie jakies chińczyki

Przepraszam chodziło mi o ten ... AKU meter najfajniejszy https://serwis.avt.pl/manuals/AVT5500.pdf
 
 
AlexWest 
młodzik


Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 97
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 18 Lut, 2018   

a miało by sens sterowanie ładowaniem przekażnikami ? ( jakimis najtanszymi z allegro na 5V )
przykładowo mam kilka ogniw używanych 18650 jedno sie naładuje do 4,2 V drugie do 4,1 V i zamiast balansera zrobic mierniczek napięcia na arduino wyłaczający ogniwo przy 4,2 V i wtedy drugi przekaznik by załączał drugie ogniwo a wyłaczal to pierwsze.
Ogniwa byłyby podczas ładowania fizycznie/galwanicznie oddzielone od siebie.
Czemu na balanserze sa spadki napiecia czyli starty energii ?

A podczas rozładowania przeciez silnikowi obojetne czy jedno ogniwo ma 4,2 a drugie 4,1
i tak jest polączenie szeregowe 10 ogniw 36 V silnik/sterownik ciągnie prąd/ napięcie a przy 3 V ( czy tam2,75V ) arduino by rozlaczalo przekazniki
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6165
Skąd: Beskidy
Wysłany: Nie 18 Lut, 2018   

to by działało jeśli wszystkie ogniwa miałyby to samo Rw
W przeciwnym wypadku pojawienie się 4.2 i odłączenie przekaźnika spowoduje spadek napięcia na ogniwie zależy od stanu ogniwa
Realnie po takim ładowaniu miałbyś kupkę ogniw każde z innym napięciem końcowym :)

Balancer to urządzenie dążące do uzyskania na ogniwie jakiegoś tam napiecia, np 4.15V i robi to grzejąc mały rezystor, stąd są te spadki i ciepło.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
AlexWest 
młodzik


Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 97
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 18 Lut, 2018   

ale czemu spadek napiecia ? kazde ogniwo bedzie odłączone fizycznie od siebie w momencie ładowania a potem w momencie rozładowania wszystkie 10 ogniw 10S bedzie połaczone w szereg i da napiecie silnikowi az sie rozladują do 3V wtedy arduino je odłączy
(w sensie ładowac każde ogniwo po kolej i arduino bedzie załaczało i wyłaczało )
jak ogniwa sie ładują przez balanser 6 na raz to pewnie szybciej?

spadek napiecia na samym pojedynczym ogniwie? ze jak naładuje pojedyńcze ogniwo
i bedę je uzywał np w latarce to na nim bedzie spadek napiecia jak ma dużą Rw?
ze po prostu jest zużyte ?

idea jest taka ze chodze po smietnikach i elektrozłomach zeby poszukiwać uzywanych baterii
od laptów...ekologia energia odnawialna i te sprawy
moza by sobie napisac program zeby arduino sprawdzało po kolei wszystkie napiecia na ogniwach po ich naładowaniu (klikało przekażnikami)

a za pol roku i tak pewnie pojde do tych panow z żywca kupic gotowy pakiet i balanser :)
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6165
Skąd: Beskidy
Wysłany: Nie 18 Lut, 2018   

No ale zobacz, ładowarka PCB do LiIon na 5V to koszt 5zł
Ja wiem, że mało z tym dłubania, ale kurcze, 5zł i ładuje do 4.2 bez kombinowania ;)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
AlexWest 
młodzik


Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 97
Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 18 Lut, 2018   

no ja wlasnie tymi ladowarkami TP4056 ładowalem w teorii ona ładuje 1000 mA
w praktyce jak sie podlaczy do ladowarki od telefonu to jakos 400mA tak samo pod usb
dwie juz tak uszkodziłem jedna dym poszedł po złym podłaczeniu a druga zwariowała
na raz sie dioda i czerwona i niebieska zapalały

96 ogniw z pakietu by sie ze 48 godzin ładowało taką metodą ...:) pojedyńczo :)
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3193
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 18 Lut, 2018   

AlexWest napisał/a:
no ja wlasnie tymi ladowarkami TP4056 ładowalem w teorii ona ładuje 1000 mA
w praktyce jak sie podlaczy do ladowarki od telefonu to jakos 400mA

Ładowarka TP4056 w praktyce ROZPOCZYNA ładowanie prądem 1 A (jesli jest domyslny rezystor) ale tylko wtedy gdy :
a) ZRÓDŁO 5V WE ma wydolność > 1 A
b) ogniwo jest rozładowane < 4V
Gdy ładowałeś ładowarką od telefonu która ma 400-500 mA lub gdy ogniwo było słabe, miało duuuże RW albo upływność to ta ładowarka jest "bezsilna" bo ona nie naprawi i nie naładuje ogniwa do 4,20.
Dlaczego nie naładuje, bo napięcie końcowe 4,20 podane do odbiornika przez duże RW na to nie pozwoli. Co oznacza że w czasie ładowania z dość małym prądem jest na nim 4,20 ale gdy odłaczysz zasilanie to spadnie 4,15 a nawet 4,11 V.
Z tego powodu, Twój TEORETYCZNY pomysł z przekaznikami i sekwencyjnym przełaczaniu, w przypadku uzywanych ogniw nic nie da.
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
 
 
AlexWest 
młodzik


Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 97
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 19 Lut, 2018   

aha czyli po prostu zużyte ogniwo ma tak dużą rezystancje wewnetrzną ze sie nie da naladować? obojetnie czy ładowarką TP 4056 czy inną firmową? w praktyce tylko ze dwa ogniwa na 5 rozwalonych baterii laptopowych ze smietnika sa w takim stanie ze ładnie i szybko sie ładują (ciągną prąd aż miło szybko rośnie na nich napiecie jak sie sprawdza miernikiem ) reszta to smiecie ( nie dadzą sie naladować do 4,2 wlasnie tylko ciagle 3,9 i nic wiecej nawet po paru godzinach czyli smieć ( moze do jakiejs latarki tylko by sie nadał)
czyli chyba nie da sie w ten sposób ekologicznie odzyskiwać energie ze smieci..za dużo zachodu
ostatnio jak zanurkowałem w takim kontenerze to wylądowałem na pralce żadnych laptopów nie bylo :) ...potem jak utylizuje te ogniwa to wywalam w tych specjalnych koszach co stoją w biedronce albo kauflandzie (w biedronce to widzialem oni wszystko do tych koszy wywalają)...karton plastiki..
koncerny i UE tak pieją o ochornie srodowiska a i tak pewnie wszystko idzie po kryjomu do dziury w ziemi...

a ciekawe czy oni odzyskują ten lit z baterii czy wywalają do smieci (raczej bym przypuszczał ze wywalają) Tesla sobie wybudował taką wielką fabryke...pewnie jedzie na surowcach naturalnych cały czas
 
 
AlexWest 
młodzik


Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 97
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 26 Lut, 2018   

http://allegro.pl/ladowar...7016830158.html a czy taka płyteczka jest od razu ładowarką ? mozna by pakiet 4S ladowac z zasilacza ? dwie i pol takiej płyteczki polaczone szeregowo i mamy 36 V 16 A ...(teraz mysle o nowych ogniwach a nie uzywanych laptopowych )
 
 
slow 
młodzik


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 02 Lut 2018
Posty: 89
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: Pon 26 Lut, 2018   

Nic nie pisze żeby ta płytka miała w sobie balanser a patrząc na elementy to raczej nie ma.
Wg mnie ona owszem naładuje ci akumulatory ale wyłączy się kiedy jakakolwiek z cel osiągnie ok 4,25V. Jesli w tym czasie pozostałe cele będą miały niższe napięcie to niestety ale ich nie doładuje.

Skoro chcesz ładować pakiet 10s to nie kombinuj z 2,5 płytkami tylko kup do 10s, są na allegro.
 
 
AlexWest 
młodzik


Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 97
Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 26 Lut, 2018   

Polak musi kombiowac jak koń pod gore zeby było jak najtaniej taniej od chinczyka :)
jak mnie bedzie leśniczy gonił albo straż lesna i bede zmuszony porzucić e-bajka podczas ucieczki ( albo jak ukradną spod sklepu )( żeby nie było szkoda)
Ale taką ładowarkę 4S moza by zasilać przykładowo zasilaczem od laptopa po uprzednim obniżeniu jego napicia z 18,9 V odpowiednią przetworniczką. Np zasilacz laptopowy do asusa ma 18,9 V i 3.45 A wydajnosci pradowej .Wtedy nie musiałbym kupywać ładowarki na 10S za 300 zl :)

a jeszcze jak przecietne ogniwo 18650 ma maksymalny prad ładowania 1400mA (różnie pisza w chaeakterystykach ) a ładowarka TP4056 ładuje maks pradem 1000 mA i ogniwo sie nie grzeje to znaczy ze spokojnie mozna by ładowac 1400mA ??( odpowiednią ładowarką oczywiście)
 
 
slow 
młodzik


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 02 Lut 2018
Posty: 89
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: Pon 26 Lut, 2018   

Na allegro ładowarkę od hulajnogi 10S za 50zł widzę.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group