ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój pierwszy ebike (falcon v2)
Autor Wiadomość
duniek 
początkujący


Dołączył: 09 Paź 2017
Posty: 40
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 25 Paź, 2017   Mój pierwszy ebike (falcon v2)

Witam wszystkich

Składam moj pierwszy ebike

Ogolnie jeszcze 2-3 miesiace temu nie wiedzialem ze istnieją takie cuda jak falcon itp

Na poczatku mialem zamontowac malutki silnik + mała baterie do mojego zwyklego roweru, bo nie zalezalo mi az tak na osiągach jak i zasiegu, tylko ze jezdzac na dzialke mialem do pokoniania strasznie duzy i długi podjazd gdzie na pedałach predkosc to max 10kmh

Potem przejechalem sie na falconie i wrazenia niesamowite, chociaz nieukyrwam ze 20tys na rower gdzie pol roku temu sprzedalem kawasaki 650cc za 9tys to lekka masakra, ale po rozwazeniu wszystkiego zdecydowalem sie na falcona v2 "na bogato"

Jako dawca niektorych czesci posluzy rower norco DH (kupilem lekko przypadkiem niecaly rok temu, nawet nie mialem czasu sprawdzic w terenie)




Rower składam głownie pod miasto 98% asfalt, wiec będą szosowe opony.
Zasięg az tak nie ma znaczenia - jak zrobi 100-150km to starczy w zupełnosci.

W załozeniu było tez to zeby zlozyc raz, porządnie i nic juz nie grzebać.


Specyfikacja na te chwile:

Rama falcon v2
amortyzator boxxer
damper fox 3.0
bateria bedzie 280 ogniw układ 20s14p (10A)
sabvoton 72150 (72V 150A)
silnik QS 205
kolo przod mtx33
kolo tył moto 19-20

opony chyba 2,5-2,75 starczą
hamulce zamontuje z norco (hayes)ale to element ktory łatwo wymienic wiec jakbyco to dokupie jakies hydryauliczne


korba/wolnobieg chyba single, nie wiem czy jest sens dawac przerzutke
korba na kwadrat obviously

rama




taka przymiarka z nudów




PS
moze ktos doradzic jaka dokladnie korbe/wolnobieg/obręcz zakupic bo tylko z tych rzeczy nie wiem co dobrac
i czy lepiej wziac 19 czy 20 obrecz moto
szczerze to na osiagach mi az tak nie zalezy bo i tak mysle jakbym nie ustawił to moc bedzie i tak spora, docelowo 60-70A (84V) styknie - 5,5kW - chociaz pewnie kilka dni pobawie sie na 100-120A :shock:


Pozdrawiam
 
 
Dlugas 
dyrektor
Bob budowniczy :)



Pomógł: 10 razy
Wiek: 45
Dołączył: 06 Gru 2015
Posty: 434
Skąd: Cz-wa
Wysłany: Śro 25 Paź, 2017   

duniek napisał/a:
czy lepiej wziac 19 czy 20 obrecz moto

Nie napisałeś jaki nawój silnika będziesz miał ale zakładając że będzie to 24x5 który jest chyba najbardziej optymalny pod kątem prędkości i momentu to:
Zdecydowanie 19 ! :)
_________________
Spark Super Hadron 654
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 25 Paź, 2017   

19" lekka aluminiowa to będzie zdecydowanie dobry wybór :)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
duniek 
początkujący


Dołączył: 09 Paź 2017
Posty: 40
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 04 Gru, 2017   

budowa stoi jak narazie ale mam inne pytanie

ktos wie gdzie moge kupic kostke elektryczną ktora sie nada pod 12V i 50A ?

6mm^2 przewody do takiego natezenia powinny byc oK ?

(2torowa wystarczy)
 
 
Dudus2002 
początkujący


Dołączył: 09 Mar 2016
Posty: 29
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Pon 04 Gru, 2017   

Xt90
 
 
duniek 
początkujący


Dołączył: 09 Paź 2017
Posty: 40
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 21 Maj, 2019   

Niestety zycie mi sie skomplikowalo troche i dopiero teraz udało mi sie w miare wyjsc na prostą. Tydzien temu zaczałem ogarniac budowe znowu, znalazlem osoba ktora złozy mi calosc/

Problem w tym ze jak zwykle cos jest nie tak - m.in bateria - pol roku temu jakos zamowilem ogniwa zgrzane w układzie 20s14p (3czesciowa do falcona ze sterownikiem w srodku) ogniwa VTC5

Dzis przekazalem wszsytkie czesci osobie ktora bedzie to składac - niestety powiedziala ze pakiet uszkodzony - tzn na głownej czesci sa napiecia 3,5V, czyli OK ale na dwoch mniejszych pakietach 0,00V i jedno ogniwo PONOĆ/CHYBA nawet wylane

Bateria byla tylko zgrzana, nic nie bylo lutowane itp - trzymana w temp pokojowej w pokoju na półce wiec tu nic nie moglo zaszkodzic raczej


Druga sprawa BMS - kupilem ten z aliexpress, 300A z lcd i bluetoothem ale skladajacy nie lubi takich bajerow - jak oczywiscie ja chce to taki mi złozy ale powiedział ze woli bez obsługowe bmsy bez bluetootha ktore pozeraja prad

kupic zwykly bez lcd + miernik jakis a ten sprzedac czy wykorzsytac ten co mam?
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 78 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3440
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 22 Maj, 2019   

duniek napisał/a:

Dzis przekazalem wszsytkie czesci osobie ktora bedzie to składac - niestety powiedziala ze pakiet uszkodzony - tzn na głownej czesci sa napiecia 3,5V, czyli OK ale na dwoch mniejszych pakietach 0,00V i jedno ogniwo PONOĆ/CHYBA nawet wylane

Bateria byla tylko zgrzana, nic nie bylo lutowane itp - trzymana w temp pokojowej

Czy ogniwa byly z depakietu, byly sprawdzane przed zgrzaniem ? Mialy uszkodzenia, mikrodziurki ktore powoduja ze ogniwa byly rozszczelnione ?
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
 
 
andypip 
prezes


Pomógł: 50 razy
Wiek: 62
Dołączył: 06 Kwi 2019
Posty: 627
Skąd: Legnica
Wysłany: Śro 22 Maj, 2019   

Coś ten twój fachman kapryśny jest.
BT pożerający prąd, dobre :smile:
Właściwe pytanie to: potrafi czy nie potrafi to ogarnąć?
_________________
Starość to stan umysłu
 
 
duniek 
początkujący


Dołączył: 09 Paź 2017
Posty: 40
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 22 Maj, 2019   

WojtekErnest napisał/a:
duniek napisał/a:

Dzis przekazalem wszsytkie czesci osobie ktora bedzie to składac - niestety powiedziala ze pakiet uszkodzony - tzn na głownej czesci sa napiecia 3,5V, czyli OK ale na dwoch mniejszych pakietach 0,00V i jedno ogniwo PONOĆ/CHYBA nawet wylane

Bateria byla tylko zgrzana, nic nie bylo lutowane itp - trzymana w temp pokojowej

Czy ogniwa byly z depakietu, byly sprawdzane przed zgrzaniem ? Mialy uszkodzenia, mikrodziurki ktore powoduja ze ogniwa byly rozszczelnione ?


ogniwa zamowilem tutaj na forum od pewnej osoby ktora odrazu mi je zgrzała w 3 czesciowy pakiet do falcona v2
 
 
andypip 
prezes


Pomógł: 50 razy
Wiek: 62
Dołączył: 06 Kwi 2019
Posty: 627
Skąd: Legnica
Wysłany: Śro 22 Maj, 2019   

Chyba masz jakiś kontakt ? Sprawę należy wyjaśnić.
_________________
Starość to stan umysłu
 
 
duniek 
początkujący


Dołączył: 09 Paź 2017
Posty: 40
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 22 Maj, 2019   

andypip napisał/a:
Coś ten twój fachman kapryśny jest.
BT pożerający prąd, dobre :smile:
Właściwe pytanie to: potrafi czy nie potrafi to ogarnąć?


nie wiem czy to real czy nie, na logike bluetooth musi byc caly czas właczony wiec cos tam energii pobiera - moze i niewiele no ale jak rower stoi to moze sie po jakims czasie rozładowac


Zamierzam w zimie rower trzymac w pokoju w temp minimum 15-18*C ale mysle ze nawet w normalnej kolo 22, raz na 2-3tygodnie i tak bede chciał sie przejechac/skontrolowac poziom naładowania



co do baterii - PW juz napisalem do autora i zobaczymy co z tego wyjdzie - nic nie bylo lutowane ani przerabiane, jak dostałem paczke z baterią to tak lezały
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 78 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3440
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 22 Maj, 2019   

BMS -y na ogol bardziej obciążają 2 pierwsze segmenty S, bo z nich pobierają energię do ligiki oraz napięcia referencyjnego. Jesli Ci padl początek pakietu, to moze byc z tego powodu. Bo wtedy BMS nie moze kontrolowac samego siebie.
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
 
 
duniek 
początkujący


Dołączył: 09 Paź 2017
Posty: 40
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 22 Maj, 2019   

WojtekErnest napisał/a:
BMS -y na ogol bardziej obciążają 2 pierwsze segmenty S, bo z nich pobierają energię do ligiki oraz napięcia referencyjnego. Jesli Ci padl początek pakietu, to moze byc z tego powodu. Bo wtedy BMS nie moze kontrolowac samego siebie.


ale ja mam wszystko nowe nie podlaczane, ogniwa nie byly w ogole podlaczane, tylko lezały
 
 
andypip 
prezes


Pomógł: 50 razy
Wiek: 62
Dołączył: 06 Kwi 2019
Posty: 627
Skąd: Legnica
Wysłany: Śro 22 Maj, 2019   

a ile czasu leżały? bo te twoje posty nieźle rozstrzelone w czasie są.
_________________
Starość to stan umysłu
 
 
duniek 
początkujący


Dołączył: 09 Paź 2017
Posty: 40
Skąd: Kraków
Wysłany: Śro 22 Maj, 2019   

od sierpinia jakos, tak czy inaczej nie powinno nic wylać i sumie nie wiem czy nie lepiej ze teraz a nie po montazu poza tym, jedna najwieksza czesc trzyma 3,5V
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group