ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
SteppenVolt
Autor Wiadomość
Arabesque 
początkujący


Wiek: 35
Dołączył: 28 Sie 2017
Posty: 19
Skąd: Łowicz
Wysłany: Pią 17 Lis, 2017   SteppenVolt

Witam serdecznie, forum czytam od dłuższego czasu - fajnie ze jestescie, mam nadzieje ze pomożecie trochę przy budowie pierwszego rowerka.

Przechodząc do sedna - kupiłem rower full, z zawieszeniem 120mm. Niemiecka produkcja steppenwolf model Taiga FS, sama rama sprawia wrażenie wytrzymałej a jej stan oceniam na bardzo dobry (poza kilkoma obtarciami nie ma żadnych uszczerbków). Wymaga wymiany kilku części ale liczyłem się z tym kupując go. Wielkość ramy to 21, rower wygodny, może ciut za wysoki ale rekompensuje to duzo miejsca w ramie. Kosztował 1600 zł z przesyłką co uważam za bardzo dobrą ofertę.



Z przodu amortyzator z podwójną spręzyną powietrzną Rock Shox Reba - regulowane zawieszenie, aktualnie jest ustawiony na 100mm, będzie przestawiony na 120 podczas serwisu na który niedługo zostanie wysłany.

Wymienione będa obie tarcze hamulcowe na 203 i klocki na jakieś twardsze. Hamulce mam Formula RX. Myślę również o wymianie kierownicy na łamaną i szerszą.

Z tyłu damper fox talas z regulacją wysokości zawieszenia, damper fajny chociaż leciwy i zastanawiam się jeszcze czy go umieszczać ponieważ za jego pełen serwis trzeba wyłożyć 300-350 zł (pompowanie azotem + wymiana wszystkich uszczelek itp). Rozważam sprzedanie go, dołożenie paru zł i kupienie uzywanego dampera na spręzynie.
Link do opisu starego dampera:
http://www.mtbr.com/cat/s...115_138crx.aspx
Damper ma rozstaw 200 przy obniżonym zawieszeniu i 210 przy podwyższonym - jakie spręzyniaki w tych rozstawach polecacie?

Mam już zakupiony silnik - odpowiednik 9C czyli XF40-30H, zostało już wklejone zabezpieczenie termiczne. Sterownik sinus 30A, również już jest. Wszystko będzie pracowało pod napięciem 60V. Bateria 16s 7lub8p - zobaczymy ile wejdzie w rame. Pakiet będzie z sanyo NCR18650GA.



Kolejny etap czyli skrzyneczka w trójkąt, prawdopodobnie wykonam z DBONDU, jestem już umówiony ze znajomym na frezowanie płyt - zobaczymy jak wyjdzie

Będę wrzucał fotki wraz z postępem pracy.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji, uwag, rad itp

IMG_20171113_125522.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 349 raz(y) 1,44 MB

rowerek.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 457 raz(y) 643,54 KB

 
 
Arabesque 
początkujący


Wiek: 35
Dołączył: 28 Sie 2017
Posty: 19
Skąd: Łowicz
Wysłany: Pon 20 Lis, 2017   

Panowie, pierwsza rozterka. Piłować czy nie piłować?



Normalnym pilnikiem ręcznym to robicie? jak to zrobić aby z obydwu stron zrobic to tak samo? :D

IMG_20171119_133405.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 277 raz(y) 1,2 MB

 
 
umbur 
prezes


Pomógł: 25 razy
Wiek: 40
Dołączył: 05 Paź 2015
Posty: 581
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Pon 20 Lis, 2017   

Nie jest to zbyt dobra rama pod elektryka. Rozpiłuj tyle, żeby się podkładka później zmieściła i koniecznie zrób np. z blachy 3mm jakąś blokadę obrotu osi skręcaną z ramą na sztywno.
Popatrz TUTAJ.
Blokada jest przykręcona na dwóch śrubach do ramy z obu stron. Blacha ma wyciętą "fasolkę" pod oś. Cały otwór jest zamknięty.
 
 
MateuszSz 
początkujący
E team Beskid Śląski



Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 02 Lip 2017
Posty: 46
Skąd: Skoczów
Wysłany: Pon 20 Lis, 2017   

U mnie kiedyś tak samo to wyglądało .-u większości tak samo.. Piłowanko na prostokąt i tyle :wink:
Blokade sobie tylko wymyśl . To będzie jeździć nie martw się :!:
_________________
First Romet 3kw done
Current now Falcon v2 12kw Done
Light Mountain Tank for wife in preparation :D
 
 
Bujakoto 
prezes


Pomógł: 6 razy
Wiek: 40
Dołączył: 22 Gru 2015
Posty: 733
Skąd: Gdynia
Wysłany: Śro 22 Lis, 2017   

Jak koledzy powyżej piszą...........

..... Bez dodatkowej blokady na oś nawet nie wsiadaj na jazdę testową, a będzie Cię kusić, oj będzie :)
 
 
Arabesque 
początkujący


Wiek: 35
Dołączył: 28 Sie 2017
Posty: 19
Skąd: Łowicz
Wysłany: Pią 22 Cze, 2018   

Widac bylo swiatlo w tunelu i byla pierwsza jazda pribna 10km, jezdzi epicko powyzej oczekiwan. Ale dalem za cienkie kable na fazach i potopilo izolacje i mosfert sie popalily w sterowniku :(



Moze ktos wie gdzie takie dostac?
https://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=8691

IMG_20180620_201817.jpg
W koncu
Pobierz Plik ściągnięto 1968 raz(y) 1,94 MB

 
 
djmarcin56 
prezes


Pomógł: 5 razy
Wiek: 34
Dołączył: 05 Sie 2016
Posty: 522
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Sob 23 Cze, 2018   

jakie te kable miałeś, że ci się potopiły? sterownik 30A tak jak na początku pisałeś czy mocniejszy? bateria na 60v?
_________________
Zbieram graty do swojej pierwszej konstrukcji ;)
 
 
Elektrotonus 
prezes
Łukasz R



Pomógł: 17 razy
Wiek: 46
Dołączył: 17 Lip 2016
Posty: 819
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 24 Cze, 2018   

Nikt nie uprzedzał, ze sinusy się grzeją jak piekarnik, nie powinno się ich montować w niewentylowanej skrzynce ?
 
 
Arabesque 
początkujący


Wiek: 35
Dołączył: 28 Sie 2017
Posty: 19
Skąd: Łowicz
Wysłany: Nie 24 Cze, 2018   

djmarcin56 napisał/a:
jakie te kable miałeś, że ci się potopiły? sterownik 30A tak jak na początku pisałeś czy mocniejszy? bateria na 60v?


Chyba 1mm2. Tak 60v bateria, 30a sterownik.
 
 
Arabesque 
początkujący


Wiek: 35
Dołączył: 28 Sie 2017
Posty: 19
Skąd: Łowicz
Wysłany: Nie 24 Cze, 2018   

Elektrotonus napisał/a:
Nikt nie uprzedzał, ze sinusy się grzeją jak piekarnik, nie powinno się ich montować w niewentylowanej skrzynce ?


Niestety, nie spotkalem sie z takim info. Naprawde az tak mocno ze nie powinienem go tam montowac?
 
 
Elektrotonus 
prezes
Łukasz R



Pomógł: 17 razy
Wiek: 46
Dołączył: 17 Lip 2016
Posty: 819
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 24 Cze, 2018   

Niestety, wszystkie sinusy się mocno grzeją i dlatego wskazany jest ich montaż na zewnątrz. Poza tym jeśli jakikolwiek sterownik się montuje wewnątrz skrzynki obowiązkowo jest zainstalować zabezpieczenie termiczne odcinające pracę sterownika przy nadmiernym rozgrzaniu urządzenia.
 
 
noel841106 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Maj 2018
Posty: 128
Skąd: B-stok
Wysłany: Pon 25 Cze, 2018   

Arabesque napisał/a:
Chyba 1mm2

O masz. Na 30A trzeba 2,5mm2.
 
 
Arabesque 
początkujący


Wiek: 35
Dołączył: 28 Sie 2017
Posty: 19
Skąd: Łowicz
Wysłany: Pon 25 Cze, 2018   

noel841106 napisał/a:
Arabesque napisał/a:
Chyba 1mm2

O masz. Na 30A trzeba 2,5mm2.


Wiem dalem ciala, chec przejechania sie byla silniejsza. Glebor mi radzi 1,5mm2, malo?
 
 
Arabesque 
początkujący


Wiek: 35
Dołączył: 28 Sie 2017
Posty: 19
Skąd: Łowicz
Wysłany: Pon 25 Cze, 2018   

Elektrotonus napisał/a:
Niestety, wszystkie sinusy się mocno grzeją i dlatego wskazany jest ich montaż na zewnątrz. Poza tym jeśli jakikolwiek sterownik się montuje wewnątrz skrzynki obowiązkowo jest zainstalować zabezpieczenie termiczne odcinające pracę sterownika przy nadmiernym rozgrzaniu urządzenia.


Ok, tak zrobie.
Ostatnio zmieniony przez Arabesque Wto 26 Cze, 2018, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
noel841106 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Maj 2018
Posty: 128
Skąd: B-stok
Wysłany: Wto 26 Cze, 2018   

Arabesque napisał/a:
Glebor mi radzi 1,5mm2, malo?

Miałeś 1mm2, a 1,5mm2 to tylko o 50% więcej. Nawet jak się nie stopi to będzie bardzo gorący.
Odpowiedz sobie czy warto ryzykować.
Ogólna zasada dla przewodów w izolacji w powietrzu jest 10A na 1mm2.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group