ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka mocna przetwornica do zasilania halogenu HID
Autor Wiadomość
Przemek 
prezes


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 12 Lip 2015
Posty: 758
Skąd: Katowice
Wysłany: Wto 28 Lis, 2017   

no i zrobiłem baterie i wszystko pięknie świeci, wiec lutuję kable żeby jakoś to zapiąć i podłączyć sterowanie i nagle zonk kabel wtyczki wyjścia balastu dynda se, patrze na przewód a tam wystaje tylko jeden drucik, cholerne chinole... poprawiam kabel podłączam pod przetwornice bez baterii i cach - włącza sie natychmiast :evil: no qurrw...A
morał taki że jak coś chińskiego nie działa na początku to nie znaczy że nie zadziała na końcu :roll: , prawo chińskiego myśliciela Murphiego
jak zamontuję na kole to dam zdjęcia bo efekt przerósł moje oczekiwania 400- 500 m i widać koleżkę jak szwenda się z psem po polach :shock:
 
 
Przemek 
prezes


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 12 Lip 2015
Posty: 758
Skąd: Katowice
Wysłany: Sob 02 Gru, 2017   

no i niestety przetwornica nie dała rady po którymś tam włączeniu odparowały ścieżki

no i pytanie czy ten kształt zygzaka ma znaczenie ? czy jak połączę to drucikiem np. ze skrętki telefonicznej będzie to wystarczające ?

a więc zasilam id-a z osobnego akumulatora :???: mieć tyle ogniw a wozić kolejny aku to jakieś chore :cry:

zrobiłem aku 3s2p z moli 18650c mają 2000mah czyli razem 4ah co ciekawe według opisu producent dopuszcza rozładowanie do 2V na ogniwo chyba ze coś źle rozumiem wiec można powiedzieć że nim ogniwa sie rozładują to balast hida sam odetnie zasilanie poniżej 8V

a tak sprawują sie lampki

chińska co by kierowcy widzieli że jadę bo więcej z tego raczej niema światła


stare 8 x cree



no i hid



hid ma kiepski klosz co widać na zdjęciu, nie soczewkuje dobrze na większa odległość ale światła daje ze chejjjj
 
 
gienek333 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 53
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1338
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 02 Gru, 2017   

Te ścieżki to bezpiecznik.
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
Przemek 
prezes


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 12 Lip 2015
Posty: 758
Skąd: Katowice
Wysłany: Sob 02 Gru, 2017   

czyli mogę dolutować tam drucik ze skrętki? nie wiem ile on ma 0,25mm2 cy jakiś większej średnicy, co radzisz?
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Sob 02 Gru, 2017   

Jeśli usuniesz bezpiecznik, a przetwornica się przeciąży i spali puści +BAT na wyjście. Będzie zapłon :)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Przemek 
prezes


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 12 Lip 2015
Posty: 758
Skąd: Katowice
Wysłany: Sob 02 Gru, 2017   

tas napisał/a:
Będzie zapłon :)

toś mnie pocieszył :shock:
czyli rozumiem że odpuścić sobie naprawę bo mogę zrobić sobie kuku pod górę
 
 
Passat_EQ 
prezes


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 08 Paź 2016
Posty: 580
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sob 02 Gru, 2017   

Daj stosowny bezpiecznik na zasilaniu przetwornicy jaki wynika z prawa ohna i bedzie git
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 78 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3440
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 02 Gru, 2017   

Nic nie będzie git... Jest to przetwornica o za malym prądzie max, skoro juz doszlo do spalenia ścieżek.
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
 
 
Passat_EQ 
prezes


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 08 Paź 2016
Posty: 580
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sob 02 Gru, 2017   

WojtekErnest napisał/a:
Nic nie będzie git... Jest to przetwornica o za malym prądzie max, skoro juz doszlo do spalenia ścieżek.


Masz racje, zbyt pochopnie napisałem tego posta.
Oczywiscie przetwornica nie ogarnia i dlatego scieżka padła.
Moj wpis miał uchronic go przed zalutowaniem sciezki i wpieciem tego w rower.
Jesli miał taki plan to z bezpiecznikiem. Wtedy nie bedzie pożaru ale jesli bedzie fuckup to moze pojsc urzadzenie a po tym bezpiecznik.
Wojtek ma racje. Musisz kupic cos mocniejszego.
 
 
sirgregs 
prezes


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 14 Paź 2015
Posty: 933
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob 02 Gru, 2017   

To raczej nie jest problem przetwornicy 12V 10A a dziadowskiego balastu (przetwornicy wysokiego napięcia HID)
Mam zestaw 35W HID i bez problemu odpala na zasilaczu 12V 5A.
Swoją drogą miałem lampkę z tym zestawem na zlocie ale blado wypadła przy żaróweczce 600W którą przywiózł gienek333 :mrgreen:
 
 
Passat_EQ 
prezes


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 08 Paź 2016
Posty: 580
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 03 Gru, 2017   

600w w jakiej technologii?:)
 
 
Przemek 
prezes


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 12 Lip 2015
Posty: 758
Skąd: Katowice
Wysłany: Nie 03 Gru, 2017   

no to nic przetwornica idzie na złom co by sobie faktycznie nie narobić problemu, co do szperacza Genka to przypomniał mi się wieczorny snop światła na torze,
Genek co to było aż żałuje że nie podszedłem pogadać
 
 
Yin 
prezes


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 24 Lut 2014
Posty: 805
Skąd: Katowice
Wysłany: Nie 03 Gru, 2017   

Ja poszedłem, mega lampka jesli dobrze pamiętam dorwana okazyjnie na złomie :) Banan po poświeceniu długo nie schodził mi z twarzy :)
 
 
Przemek 
prezes


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 12 Lip 2015
Posty: 758
Skąd: Katowice
Wysłany: Nie 03 Gru, 2017   

Yin napisał/a:
Ja poszedłem

Yin następnym razem jak będziesz widział coś ciekawego to puknij mnie w dekiel :)

ale dobra wracając do przetwornicy i odparowanego bezpiecznika może ktoś z was wie jaką miał/ ma wartość może był by sens wprowadzenia go na zewnątrz i zastosować rurkowy szklany ale o jakim amperażu a może mili amperażu ?
 
 
Passat_EQ 
prezes


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 08 Paź 2016
Posty: 580
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 03 Gru, 2017   

Do tego zmierzała moja rada o bezpieczniku.
Na pewno przetwornica jest za słaba skoro sie spalił fuse na płytce. Był zrobiony z miedzi wiec nie do konca działał tak jak bezpieczniki "rurkowe". Na mrozie mogłby nigdy nie paśc.
Jesli przetwornica ma 100W a Ty masz 50V z baterii to niby mozesz dac bezpiecznik 2A. Ja bym dał mniejszy zwłoczny 1A i zobaczył jak to zagra.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group