ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Full Haibike Scream RX
Autor Wiadomość
klawisz 
początkujący



Dołączył: 16 Kwi 2017
Posty: 33
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: Wto 12 Gru, 2017   Full Haibike Scream RX

Chwalę się rozpoczęciem budowy elektryka na bazie roweru Haibike Scream RX z pełną amortyzacją.

Akumulator 16S3P na Turnigy
Sterownik GT1500
Silnik NineContinent RH2806

Rower oryginalnie wygląda tak:


Rower czeka niecierpliwie na elektryfikację:


Sterownik przemalowany na czarny mat:


Koło po wymianie przewodów na grubsze:


Skrzynka na elektrykę laminowana, przed oklejeniem folią:
 
 
Saku 
dyrektor



Wiek: 33
Dołączył: 29 Paź 2013
Posty: 400
Skąd: SWDN
Wysłany: Wto 12 Gru, 2017   

Wszystko fajnie idze, ale ta skrzynka nie wyszla za ciezka?
 
 
klawisz 
początkujący



Dołączył: 16 Kwi 2017
Posty: 33
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: Śro 13 Gru, 2017   

Za ciężka w jakim sensie? Nie ważyłem, nie mam też porównania do pudeł zrobionych przez innych ludzi..
 
 
MateuszSz 
początkujący
E team Beskid Śląski



Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 02 Lip 2017
Posty: 46
Skąd: Skoczów
Wysłany: Śro 13 Gru, 2017   

Masz już Turnigy kupione ?
Nie myślałeś o baterii lion z ogniw 18650 jak 98% konstrukcji ? :wink:
Ale projekt bardzo fajny ,sterownik gt 1500 to najlepszy stawiacz na jedno koło :lol:
_________________
First Romet 3kw done
Current now Falcon v2 12kw Done
Light Mountain Tank for wife in preparation :D
 
 
klawisz 
początkujący



Dołączył: 16 Kwi 2017
Posty: 33
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: Śro 13 Gru, 2017   

Turnigy już mam po poprzednim rowerze. Ten nowy projekt to właściwie przekładka do nowej ramy. Obecnie, wybrałbym ogniwa, aby lepiej zagospodarować miejsce w ramie. Pakiety Turnigy są trudne do umieszczenia, zwłaszcza w ramie z amortyzacją.
 
 
Saku 
dyrektor



Wiek: 33
Dołączył: 29 Paź 2013
Posty: 400
Skąd: SWDN
Wysłany: Śro 13 Gru, 2017   

Zawsze mozesz je rozpakowac jak to hardcasy....
Ja tak robilem :wink: mam prosty sposob jak cos :mrgreen:
 
 
klawisz 
początkujący



Dołączył: 16 Kwi 2017
Posty: 33
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: Czw 14 Gru, 2017   

Jak to zrobiłeś? Czy to bezpieczne?
 
 
Saku 
dyrektor



Wiek: 33
Dołączył: 29 Paź 2013
Posty: 400
Skąd: SWDN
Wysłany: Pią 15 Gru, 2017   

A bo ja wiem czy bezpieczne :cool:
Mialem to rozcinac i od tego zaczalem, ale szybko mi sie odechcialo wiec po chwili myslenia i obracania tego plastikowego badziewia stwierdzilem ze najlatwiej bedzie wpakowac dziada w imadlo ALE tylko TYLKO!!! Na samym koncu tylko na naroznikach imadla i delikatnie skrecilem imadlo i pyklo jak jajeczko :lol: Pozniej odwrocilem pakiet i tak samo.

Jutro ci fote zapodam :wink:
 
 
Saku 
dyrektor



Wiek: 33
Dołączył: 29 Paź 2013
Posty: 400
Skąd: SWDN
Wysłany: Sob 16 Gru, 2017   


galeria allegro


Tylko jako pierwsze to dluzsze boki z lewej i prawej strony
A pozniej krotsze tez z lewej i prawej :wink:

(Zrobilem tak sporo pakietow i nic nie uszkodzilem)
 
 
Passat_EQ 
prezes


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 08 Paź 2016
Posty: 580
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sob 16 Gru, 2017   

Tak samo otwieram zasilacze do laptopow gdy ukreci sie kabel wyjsciowy.
Czasem od niechcenia wale uchwytem srubokreta ale badziewie lutuja juz cyna bez olowiu i raz cewke obruszalem. Nie dzialal i chwile musialem poszukac usterki.
 
 
klawisz 
początkujący



Dołączył: 16 Kwi 2017
Posty: 33
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: Wto 19 Gru, 2017   

Postępy...





 
 
klawisz 
początkujący



Dołączył: 16 Kwi 2017
Posty: 33
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: Nie 24 Gru, 2017   

Koledzy, mam problem z moją baterią... Jak już wspomniałem, bateria i inne elementy zostały przeniesione z mojego poprzedniego roweru. Po umieszczeniu w obecnym rowerze, pomierzyłem napięcia na aku i między złączami balansującymi i wyszły mi głupoty...
Napięcie akumulatora: ok. 70-71V (powinno być max 67,2)
Napięcie na celach: 4,4 do 4,5 V

Co robić- wyjmować baterię i szukać zwarć, czy może BMS wariuje?
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Nie 24 Gru, 2017   

Oj coś się tam źle dzieje.
W pierwszej kolejności sprawdź innym miernikiem
Akumulator zdradza objawy przeładowania, tak nie powinno być. Zmierz napięcie wyjściowe ładowarki.
Sprawdź jak jest podłączona ładowarka, tj czy prawidłowo przez BMSa
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
niegodny 
stażysta


Pomógł: 5 razy
Wiek: 34
Dołączył: 12 Maj 2017
Posty: 166
Skąd: Śląsk
Wysłany: Nie 24 Gru, 2017   

Dokładnie tak jak Tas pisze, zacznij od miernika.Raz rozebraliśmy aku na części a powodem błędu pomiaru była padnięta bateria w mierniku.
 
 
klawisz 
początkujący



Dołączył: 16 Kwi 2017
Posty: 33
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: Nie 24 Gru, 2017   

Dziękuję, koledzy, za odpowiedzi.

Wymieniłem baterię w mierniku i wyniki wyglądają już lepiej:

Napięcie akumulatora 67,5 V
Napięcie na celach 4.1 do 4.25 (zaraz po odłączeniu ładowarki)
Napięcie ładowarki (mierzone bez obciążenia): 68 V

Czy to wygląda w porządku?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group