|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Przesunięty przez: Nostusek Sob 07 Gru, 2013 |
Rower elektryczny Mercury |
Autor |
Wiadomość |
mir11 [Usunięty]
|
|
|
|
|
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 20 Sie, 2010
|
|
|
O ile się nie mylę, to jest silnik BLDC, ale bym sprawdził dla pewności czy nie ma w nim przekładni planetarnej. Małe kółka, to duży plus, bo zasięgi są dużo większe, niż w rowerach na dużych kołach.
Co to są dobre ceny? Mnie udawało się upolować podobne rowerki w granicach 400 - 700 zł. |
|
|
|
|
tomasz_kombi
prezes amator
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2009 Posty: 810 Skąd: Zagłębie
|
Wysłany: Pią 20 Sie, 2010
|
|
|
A na allegro po ile?
Bo wg mnie na podanej stronie to nie jest dobra cena.
Widziałem bardzo podobne w którymś supermarkecie (za około 1600-1700 zł (dokładnie nie pamiętam ale na pewno poniżej 2000zł). |
|
|
|
|
mir11 [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 23 Sie, 2010
|
|
|
na allegro były dokładnie po 1699 zł.
Już jestem po zakupie ,ja odkupiłem prawie nowy za 1000 zł.
Zasieg chyba jest bardzo dobry , bo po przejechaniu 20km.
kontrolki pokazywały prawie 100%pojemności akumulatora.
Moc wystarczająca radzi spokojnie 100 kg. Prędkość 25 km/h . Ciekawe czy można ją jakoś zwiększyć? |
|
|
|
|
zeeltom [Usunięty]
|
|
|
|
Sprawdź w kontrolerze, czy nie ma tam spiętych złączką dwóch przewodzików. Rozwarcie tego złącza może go nieco przyspieszyć, ale to zależy od typu kontrolera. |
|
|
|
|
Mibars [Usunięty]
|
|
|
|
Moze dałoby się oszukać sterownik w jakiś sposób? W środku pewnie jest jakiś duży rezystor o małej rezystancji (np drut), można by koło niego dolutować drugi, cieńszy... |
|
|
|
|
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 24 Sie, 2010
|
|
|
Zmiana ograniczenia prądowego w tym przypadku rowerka nie przyspieszy. Te ograniczenia są raczej większe, niż prąd pobierany przez silnik w czasie normalnej jazdy.
Ciekawy jestem zasięgu na pełnej szybkości. Zworki przy kontrolerze nie było? |
|
|
|
|
mir11 [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 05 Wrz, 2010
|
|
|
zeeltom napisał/a: | Sprawdź w kontrolerze, czy nie ma tam spiętych złączką dwóch przewodzików. Rozwarcie tego złącza może go nieco przyspieszyć, ale to zależy od typu kontrolera. |
Dopiero dzisiaj udało mi się zajrzeć do sterownika.
Faktycznie są dwa przewody spiętę złączką.
Złączka ta ma regulację mała srubką.
Po przekręceniu maksymalnie w lewo rower jedzie najszybciej czyli 25 km/h.
Po przekręceniu w prawo jedzie wolno.
Po całkowitym wyjęciu złaczki też jedzie wolno.
Co najdziwniejsze po włożeniu zworki z drutu ten sam efekt czyli jedzie wolno. |
|
|
|
|
zeeltom [Usunięty]
|
|
|
|
Zmierz omomierzem ten element. Tak z ciekawości. |
|
|
|
|
mir11 [Usunięty]
|
|
|
|
zeeltom napisał/a: | Zmierz omomierzem ten element. Tak z ciekawości. |
Po przekręceniu w lewo opór bliski zera.
Po przekręceniu w prawo nieskończoność
Zrobiłem jeszcze raz zworkę z drutu, okazało się że poprzednia nie łączyła.
Efekt taki sam jak po przekręceniu śrubką w lewo.
Można uzyskać maks 25 km/h |
|
|
|
|
zeeltom [Usunięty]
|
|
|
|
Czyli to po prostu wyłącznik. Można to wykorzystać jako przełącznik do jazdy szybkiej, albo ekonomicznej. W moim sterowniku jest to samo, tylko że jest tam po prostu zwykła złączka. Jak jest zwarta, to jedzie wolniej, jak rozepnę, to szybko. |
|
|
|
|
mir11 [Usunięty]
|
|
|
|
Nie napisałem, opór się zmienia w czasie przekręcania śrubki do wartości granicznych o których wspomniałem.
Działa to więc jako regulator prędkości, szkoda że można ją tylko zmniejszyć a nie zwiększyć. |
|
|
|
|
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010
|
|
|
Być może u mnie działo by się tak samo, gdybym wstawił jakiś potencjometr |
|
|
|
|
Pir-serwis
kierownik
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Sty 2010 Posty: 333 Skąd: Ostrowiec Warszawa
|
Wysłany: Sob 09 Paź, 2010 rower e-code 36V 250W silnik tył aku 12Ah/36v
|
|
|
Dopnę sie bo ciągniecie podobny temat.
Kupiłem tydzień temu rower E-code E-bike różnie go zwią.
Czytajac dziś o zworkach i innych zwiększeniach prędkości-rozebrałem osłony-jest sterownik jakiś tam 36v 250W ograniczenie 14A-ale wychodzacych przewodów,zworki nie ma.
Prędkość roweru szacuje na 20km/h.Rower nowy-1250zł-w sklepie 2000tyś-alegro 1550 z dostawą.
Wykonanie jednak pozostawia wiele do życzenia.Koła niewycentrowane zbyt dobrze,przewody wewnatrz skręcone i zaizolowane,wszystko delikatne..
Lepiej chyba bylo kupić kilkuletni Sachs czy Sparta za pół tej ceny-sa na alegro.
Ale pytanie jak w postach -czy da się zwiększyc prędkość?
Zeltom podpowiedz coś |
_________________ Paweł-Elektryczny Citroen BX |
|
|
|
|
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 10 Paź, 2010
|
|
|
Jednym z rozwiązań jest przepinanie uzwojeń gwiazda-trójkąt, ale z tego co opisywli inni trzeba założyć dodatkowe hallotrony i je też przełączać. Można pokombinować w samym kontrolerze zmieniając stałą czasową generatora odpowiedzialnego za generowanie wirującego pola. Teoretycznie powinno działać, ale tego jeszcze nie robiłem. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|