ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
E-biker.pl zestawy do konwersji rowerów elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Podlaczenie czujnika temperatury w sterowniku LCD3
Autor Wiadomość
qaz33 
szef
qaz33


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 07 Kwi 2014
Posty: 1464
Skąd: Gdynia
Wysłany: Wto 26 Gru, 2017   Podlaczenie czujnika temperatury w sterowniku LCD3

Czy wie ktos gdzie podlaczyc do PCB czujnik temperatury silnika? Producent nie wyprowadzil do tego kabla a na wyswietlaczu sa dwa wskazania temperatury. Temperatura otoczenia (to dziala) i temperatura silnika (teraz nic nie wskazuje). No i jaki konkretnie ma to byc czujnik

IMG_20171226_090757.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 374 raz(y) 3,47 MB

IMG_20171226_090738.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 219 raz(y) 3,65 MB

IMG_20171226_090832.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 159 raz(y) 3,25 MB

IMG_20171226_091437.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 209 raz(y) 3,09 MB

 
 
Gregs 
młodzik


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 27 Sie 2017
Posty: 98
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 26 Gru, 2017   

Ja znalazłem na angielskim forum rozwiązanie wskazania temperatury silnika. Co prawda nie przez kontroler a za pomocą Arduino Mini 328P 16Mhz i wykorzystaniem czujnika temperatury LM35.
Tu jest opis modyfikacji, zdjęcia i plik do zaprogramowania Arduino:
Mod temperatury silnika
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Wto 26 Gru, 2017   

Trzeba jeszcze doprecyzować czy chodzi o sterownik/LCD model "S" czy model "KT"
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
djmarcin56 
prezes


Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 05 Sie 2016
Posty: 522
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Wto 26 Gru, 2017   

Nie wiem co kombinujesz ale czujnik podłącza się do sterownika i on komunikuje się z wyświetlaczem przekazując temp. z silnika, są dwa przewody do komunikacji z lcd....data 1 i data 2.
_________________
Zbieram graty do swojej pierwszej konstrukcji ;)
 
 
Gregs 
młodzik


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 27 Sie 2017
Posty: 98
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 26 Gru, 2017   

djmarcin56 napisał/a:
czujnik podłącza się do sterownika

Taaak? To jeszcze powiedz gdzie się podłącza. Żaden ze sterowników, które widziałem nie ma standardowo wyprowadzonych przewodów do czujnika temperatury.
 
 
qaz33 
szef
qaz33


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 07 Kwi 2014
Posty: 1464
Skąd: Gdynia
Wysłany: Wto 26 Gru, 2017   

Model sterownika to KT48ZWSRD czyli KT. Nie ma on wyprowadzonych kabli do temperatury firmowo a do silnika wkleilem jak narazie LM35 ale jak cos to zmienie na inny.

IMG_20171226_121246.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 235 raz(y) 3,09 MB

 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Wto 26 Gru, 2017   

qaz33 aktualnie też pracuję nad tym zagadnieniem

Wskazany wcześniej link do endlesa obejmuje sterowniki model "S", nie "KT"
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
qaz33 
szef
qaz33


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 07 Kwi 2014
Posty: 1464
Skąd: Gdynia
Wysłany: Wto 26 Gru, 2017   

Ok. Daj prosze znac jak do tego dojdziesz :wink:
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 72 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3237
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 26 Gru, 2017   

Tak sobie myślę czy nie latwiej spytac producenta tego sterownika, gdzie się podłącza czujnik/typ termistora lub ukladu aktywnego : www.szktdz.com ?
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
Ostatnio zmieniony przez WojtekErnest Wto 26 Gru, 2017, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
djmarcin56 
prezes


Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 05 Sie 2016
Posty: 522
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Wto 26 Gru, 2017   

Mały edit, Tas masz rację, doczytałem po powiększeniu i rzeczywiście to od prędkości...nie wiem czemu od początku byłem przekonany, że to od temp.
_________________
Zbieram graty do swojej pierwszej konstrukcji ;)
Ostatnio zmieniony przez djmarcin56 Wto 26 Gru, 2017, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Wto 26 Gru, 2017   

Nie od czujnika temperatury tylko od czujnika prędkości, wewnątrz sterownika ten przewód łaczy się z białym sygnałowym w złączce od czujnika prędkości (to jest to samo)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Gregs 
młodzik


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 27 Sie 2017
Posty: 98
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 26 Gru, 2017   

Jedno jest pewne sygnał temperaturowy ze sterownika do wyświetlacza musi iść po zielonym przewodzie data (tym samym przewodem idzie sygnał prędkości).
 
 
eventus 
początkujący
automatyk


Wiek: 33
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 23
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Śro 27 Gru, 2017   

Tam siedzi jakiś STM8. Sugerowałbym podejrzeć jakie sygnały są podpięte pod wejścia analogowe. Nie ma ich dużo w tym procku, góra 10. Z noty katalogowej widać które to konkretnie piny. Na pewno będzie pomiar prądu z bocznika przez wzmacniacz operacyjny. Napięcie akumulatora przez dzielnik napięcia i BEMF z poszczególnych faz. Czyli minimum 5 wejść analogowych można wykluczyć, zostanie sprawdzenie pozostałych. Nie znam tego sterownika a załączone zdjęcia są za mało szczegółowe żeby coś więcej powiedzieć. Możemy coś poanalizować wspólnymi siłami ale musiałbyś wylutować przewody, tak żeby było widać elementy na płytce oraz jak idą ścieżki. A tak na marginesie. To że jest na wyświetlaczu temp. silnika wcale nie oznacza że w tej wersji sterownika będzie to wykorzystane. Komunikacja jest tu zrobiona po UARTcie (Rx/Tx) a wyświetlacz może współpracować z czymkolwiek co nadaje i odbiera konkretny format ramki ustalony przez producenta.
_________________
Jacek
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Wto 02 Sty, 2018   

Oke chyba to rozgryzłem, ale dla wersji 12 i 18 mosfetów, czy zadziała na mniejszej, nie wiem.

Dla sterowników KT czujnik temperatury podłącza się do pola "tem 4x". Jest to pole zaraz poniżej kabelków od halli. Nie trzeba rozkręcać sterownika, wystarczy zdjąć pokrywę górną.

I teraz:
- Obsługuje NTC10k
- Ograniczenie mocy należy zaprogramować poprzez wyświetlacz i menu serwisowe (nie w każdym sterowniku jest ono od razu aktywne, dlatego raczej musicie mieć wyświetlacz KT-LCD3)
- Nie każdy sterownik, który posiada biały przewód dodatkowy w złączce od halli ma na nim badanie temperatury, jest bardzo dużo wersji sterowników KT, które na tym białym maja... wejście na pomiar prędkości z czujnika halla. Należy zdjąć pokrywę górną i sprawdzić, czy ten przewód idzie do "tem x4" czy nie, jeśli nie to należy go przylutować na to pole. Sterownik i tak bierze prędkość z halli (dlatego wyświetlacz wymaga ustawienia dobrej ilości magnesów w silniku) bez dodatkowego przewodu więc ten dodatkowy jest opcjonalny.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
Gregs 
młodzik


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 27 Sie 2017
Posty: 98
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 02 Sty, 2018   

A mógłbyś zamieścić jakieś zdjęcie poglądowe płytki sterownika z polem "tem 4x" ?
Poza tym problem jest z silnikami przekładniowymi. Odczytywanie prędkości z halli jest obarczone błędem, bo nie uwzględnia przełożenia na przekładni. Trzeba albo wyprowadzić dodatkowy przewód od czujnika temperatury, albo (jeżeli przewód od czujnika prędkości wykorzystamy do czujnika temperatury) dodać zewnętrzny czujnik z magnesem na szprychach.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group