ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy Kontroler FOC
Autor Wiadomość
Mitar 
kierownik



Pomógł: 5 razy
Wiek: 37
Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 376
Skąd: Gliwice
Wysłany: Pon 05 Mar, 2018   

Czy ktoś używa X2 na nowym sofcie na 20S ?

Po aktualizacji apka na telefonie pokazuje bzdury przy odczycie napięcia, odczyt skacze co sekundę pokazując losowe liczby, sprawdziłem to na ładowarce 20S i osobno na pakiecie 20S i to samo.
Po podpięciu ładowarki laptopowej 19V jest ok, tak samo pakiet 4S też pokazuje prawidłowe dane.
Wygląda jakby przy dużym napięciu były problemy.
Przed aktualizacją pokazywało ok.

Zgłosiłem to barmalowi ale pewnie jak ktoś potwierdzi lub zaprzeczy to będę wiedział czy to wina nowego softu czy wada egzemplarza.
 
 
barmal 
Projektant sterownika barmal X2, X4


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 468
Skąd: ...
Wysłany: Wto 06 Mar, 2018   

Mitar napisał/a:
Czy ktoś używa X2 na nowym sofcie na 20S ?

Po aktualizacji apka na telefonie pokazuje bzdury przy odczycie napięcia, odczyt skacze co sekundę pokazując losowe liczby, sprawdziłem to na ładowarce 20S i osobno na pakiecie 20S i to samo.
Po podpięciu ładowarki laptopowej 19V jest ok, tak samo pakiet 4S też pokazuje prawidłowe dane.
Wygląda jakby przy dużym napięciu były problemy.
Przed aktualizacją pokazywało ok.

Zgłosiłem to barmalowi ale pewnie jak ktoś potwierdzi lub zaprzeczy to będę wiedział czy to wina nowego softu czy wada egzemplarza.

Sprawdziłem. Błąd w programie, konkretnie tzw przelew rejestru w filtrze danych wysyłanych do aplikacji. Przelew występuje powyżej 65V. Muszę wygenerować nowe pliki, sprawdzić i po wszystkim je zapodam.
 
 
Mitar 
kierownik



Pomógł: 5 razy
Wiek: 37
Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 376
Skąd: Gliwice
Wysłany: Wto 06 Mar, 2018   

Fajnie że się udało to zdiagnozować, czekam w takim razie.
Mam nadzieje, że uda się szybko to wypuścić bo w weekend ma być pogoda :)
 
 
PawLas 
początkujący



Dołączył: 08 Paź 2017
Posty: 43
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: Wto 06 Mar, 2018   

W X4 mam podczas ładowania napięcie w aplikacji ok. 0,4V zaniżone. Do zaakceptowania.
Natomiast po jeździe (rozładowanie) napięcie w aplikacji pokazuje ok 1,5V mniej niż jest faktycznie w baterii.
Może też jakiś "przelew" nie poszedł 😆😆😆. Może też błahostka.
 
 
barmal 
Projektant sterownika barmal X2, X4


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 468
Skąd: ...
Wysłany: Śro 07 Mar, 2018   

W pierwszym poście aktualizacja softu. Film

Mitar napisał/a:
Fajnie że się udało to zdiagnozować, czekam w takim razie.
Mam nadzieje, że uda się szybko to wypuścić bo w weekend ma być pogoda

To akurat nie ma wpływu na funkcję sterownika. Problem był jedynie w danych wysyłanych do aplikacji.
 
 
Wojtas82 
kierownik



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 18 Kwi 2017
Posty: 372
Skąd: Gdynia
Wysłany: Śro 07 Mar, 2018   

Miałem taką sytuację, początek jazdy, wszystko zimne, jadę sobie po płaskim zatrzymałem się na chwilę, próbuję ruszyć z manetki i zero reakcji na manetce. Wyłączyłem stacyjkę na 5 sekund i wszystko wróciło do normy. Gdybam, że zadziałały progi napięciowe (ustawione na 20 i 60 defaultowo) jednak bateria miała w tym momencie napięcie ok 48 V. Cóż to się mogło zadziać? Jakiś skok napięcia powyżej lub poniżej tych progów? To w ogóle możliwe?
 
 
barmal 
Projektant sterownika barmal X2, X4


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 468
Skąd: ...
Wysłany: Czw 08 Mar, 2018   

Wojtas82 napisał/a:
Miałem taką sytuację, początek jazdy, wszystko zimne, jadę sobie po płaskim zatrzymałem się na chwilę, próbuję ruszyć z manetki i zero reakcji na manetce. Wyłączyłem stacyjkę na 5 sekund i wszystko wróciło do normy. Gdybam, że zadziałały progi napięciowe (ustawione na 20 i 60 defaultowo) jednak bateria miała w tym momencie napięcie ok 48 V. Cóż to się mogło zadziać? Jakiś skok napięcia powyżej lub poniżej tych progów? To w ogóle możliwe?

Spróbuj "Stalled Off" z 800 na 1500.
 
 
PawLas 
początkujący



Dołączył: 08 Paź 2017
Posty: 43
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: Czw 08 Mar, 2018   

Chyba barmal ma rację. Czasem bezwiednie trzyma się palec na delikatnym gazie podczas postoju np. na światłach. Po zadanym czasie jeżeli sterownik nie wykryje ruchu koła odłącza zasilanie, żeby nie upalić motura.
 
 
Mitar 
kierownik



Pomógł: 5 razy
Wiek: 37
Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 376
Skąd: Gliwice
Wysłany: Czw 08 Mar, 2018   

No tak, ale po to jest ustawienie "Throttle min" aby sterownik wiedział kiedy manetka ma dać gazu.
Lekkie wychylenie manetki poniżej "Throttle min" sterownik powinien interpretować jako brak gazu i nie stosować zabezpieczenia przed przeciążeniem.
Chyba ,że komuś łapie gaz od 0 i tak sobie trzyma na światłach :D
 
 
Wojtas82 
kierownik



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 18 Kwi 2017
Posty: 372
Skąd: Gdynia
Wysłany: Czw 08 Mar, 2018   

Ja mam manetkę połówkową. Nie przypominam sobie abym trzymał lekko wychyloną. Jeszcze potestuję. Dzięki Panowie!
 
 
PawLas 
początkujący



Dołączył: 08 Paź 2017
Posty: 43
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: Czw 08 Mar, 2018   

Ja mam ustawione na 5 sekund i skończyły się niespodzianki z odcięciem zasilania przy starcie na światłach z pole position.
Nie raz buraka spaliłem w klangorze klaksonów. :-D 😆😆😆
 
 
Wojtas82 
kierownik



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 18 Kwi 2017
Posty: 372
Skąd: Gdynia
Wysłany: Pią 09 Mar, 2018   

@Pawlas w jakich to jest jednostkach? Ustawiłem na 1500 tylko czego? Ms?
@Barmal brakuje mi opcji w apce, że jak wrócę z roweru, przyjdę do domu i chcę prześledzić wykresy temperatur to nie mogę. Jedynie na podłączonym bluetoothie. Trochę szkoda 😉
 
 
PawLas 
początkujący



Dołączył: 08 Paź 2017
Posty: 43
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: Pon 12 Mar, 2018   

Tak, myślę że w milisekundach.
Apropos analizy historii zgadzam się.
Może wszyscy użytkownicy Barmala X1 X2 X4 zrzucimy się po 20 - 30 PLN'ów żeby nam Barmal w wolnej chwili podrasował porządnie apkę. Kto jest za? Barmal, Ty jesteś za?

Mogła by apka zaczytywać wszystkie parametry podczas jazdy co 1 - 5 sekund i zapisywać rekordy w pliku z nazwą z datą i godziną. Przy wyjściu z apki pytanie zachować plik? Tak. Nie. Później można by było analizować każdy szczegół np w Excelu, robić wykresy, a w razie zapchania telefonu łatwo skasować pliki.

Inny temat.
Wiem, że trochę offtopic ale użytkownicy porządnego sterownika zapewne chcą mieć porządny BMS. O taki

https://youtu.be/lU3eezCXOmY

Różne wersje do 30S i 100A

Przymierzam się do kupna. Miał ktoś styczność?
 
 
Wojtas82 
kierownik



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 18 Kwi 2017
Posty: 372
Skąd: Gdynia
Wysłany: Wto 13 Mar, 2018   

Jestem za.
Ostatnio zmieniony przez Wojtas82 Pon 26 Mar, 2018, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Rugorlos27 
stażysta


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Lip 2016
Posty: 156
Skąd: Sandomierz(okolice)
Wysłany: Wto 13 Mar, 2018   

Do ilu można go spokojnie grzać bez obawy o ubytek na zdrowiu?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group