ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wszystko o złączach
Autor Wiadomość
bloodyopel 
szef
Krystian


Pomógł: 23 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Sty 2012
Posty: 1175
Skąd: Słupca k.Konina
Wysłany: Pią 27 Lut, 2015   

Adam Wysokiński napisał/a:
Złącza przemysłowe hermetyczne. (...) Duże mają spora obciążalnosć.



Takie złącze 9-pinowe wg aukcji allegro:
Cytat:
prąd max 5 A
nap.max. 500V AC

Czyli każdy pin można obciążyć prądem 5A? Potrzebuję jakiegoś uniwersalnego konektora do ładowania połówek 7s łącznie z balansowaniem (ładowarka modelarska)
 
 
atomek1000 
szef



Pomógł: 48 razy
Dołączył: 08 Lis 2014
Posty: 1902
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 27 Lut, 2015   

Balansowanie to max 400ma w dobrych ładowarkach więc taki konektor starzy ale czy jest sens? Co w jstxh jest złego?
 
 
bloodyopel 
szef
Krystian


Pomógł: 23 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Sty 2012
Posty: 1175
Skąd: Słupca k.Konina
Wysłany: Pią 27 Lut, 2015   

Chcę mieć wtyczkę uniwersalną ładująco-balansującą więc na dwóch pinach podawałbym max po 5A i stąd moje pytanie
_________________
Obecny e-bike: LIMBER BIG BOY
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6169
Skąd: Beskidy
Wysłany: Pią 27 Lut, 2015   

XLR mikrofonowe idealnie służy jako zasilanie dla ładowarki wpinanej w BMSa (gniazdo na skrzynce).

należy pamiętać, że:
- To musi być złącze 3pin, mimo, że używa się tylko 2 piny. Spowodowane jest to tym, że zabezpiecza się w ten sposób przed odwrotnym włożeniem wtyku w gniazdo. Wtedy nawet jeśli na siłę to się zrobi to jeden nie podłączony pin uniemożliwi wystąpienie zwarcia i szkód.
- trzeba zrobić jakąś osłonkę do gniazda, ale bardzo ważne, nie taka wkładaną do środka, tylko nakładana z zewnątrz. Bardzo często plastik czy guma pod wpływem wilgoci zacznie przewodzić prąd i uszkodzi bolce w gnieździe lub nawet spowoduje stopienie zatyczki.
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
Ostatnio zmieniony przez tas Pią 27 Lut, 2015, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Adam Wysokiński 
szef


Pomógł: 36 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1658
Skąd: Warszawa (okolice)
Wysłany: Pią 27 Lut, 2015   

bloodyopel napisał/a:
Czyli każdy pin można obciążyć prądem 5A? Potrzebuję jakiegoś uniwersalnego konektora do ładowania połówek 7s łącznie z balansowaniem (ładowarka modelarska)


Te co podałem są różnej obciążalności w zależności od ilości pinów.
popatrz na opisy: http://www.piekarz.pl/pl/?group=444
 
 
Darki 
stażysta
darki



Dołączył: 22 Mar 2014
Posty: 193
Skąd: podkarpackie
Wysłany: Śro 11 Kwi, 2018   

Jeśli ktoś potrzebuje złącz do sterowników typu GT1500 to coś takiego znalazłem tzw. MTW https://esklep24.pl/zlacze-motocyklowe-mtw-2-pin-p-6975.html?gclid=Cj0KCQjw5LbWBRDCARIsALAbcOdPp6zDT7jV_XUDTNiUgHkxn93YpxgslBK29rskqtV6Zo41BvphiGUaAiLQEALw_wcB
_________________
SPRZEDAM Drobiazgi z SZuflady Polecam Lampki CREE
tel. 693 004 127
 
 
AdamM 
młodzik


Dołączył: 08 Kwi 2014
Posty: 83
Skąd: Chorzów/Częstochowa
Wysłany: Czw 20 Paź, 2022   

Czy kojarzycie złącze, którego mógłbym użyć w latarce czołowej?

Chcę w latarce wymienić przewód, który już się zniszczył. Oryginalnie czołówka miała długi przewód łączący latarkę z pojemnikiem na baterie (pozwalający schować pojemnik np. pod kurtkę). Na przewodzie tym znajdował się jeden konektor, który pozwalał odłączyć baterie od czołówki. Chciałbym przy okazji wymiany kabla założyć na nim dwa konektory, tak żeby była możliwość używania czołówki z długim bądź krótkim kablem.

Przejrzałem pół internetu ale nie widzę niczego małego, zgrabnego i sprawiającego wrażenie jakby nadawało się na trudniejsze warunki...

Tak wygląda ten oryginalny:


konektor.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 259 raz(y) 1,35 MB

_________________
KTM Electric Flite - wciąż w budowie
 
 
zeeltom 
brygadzista
zeeltom



Pomógł: 5 razy
Wiek: 65
Dołączył: 13 Gru 2021
Posty: 280
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Pią 21 Paź, 2022   

XT30?
_________________
http://zeeltom.mojeforum.net
https://zeeltom.vxm.pl

***** ***
 
 
nanab 
kierownik
Elektronik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 326
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Pią 21 Paź, 2022   

Jakie wymiary, prądy, ile pinów, czy ma być wodoodporne?
 
 
AdamM 
młodzik


Dołączył: 08 Kwi 2014
Posty: 83
Skąd: Chorzów/Częstochowa
Wysłany: Pią 21 Paź, 2022   

zeeltom napisał/a:
XT30?

Patrzyłem na XT60 i wydało mi się za duże/toporne. Ale nie pomyślałem że jest mniejszy model. Może rzeczywiście...

nanab napisał/a:
Jakie wymiary, prądy, ile pinów, czy ma być wodoodporne?

To oryginalne ma średnice nakrętki 11mm. Nie chciałbym czegoś znacząco większego. Dwa przewody, prąd minimalny (latarka na cztery standardowe paluszki AA). Najlepiej jakby było wodoodporne.
_________________
KTM Electric Flite - wciąż w budowie
 
 
nanab 
kierownik
Elektronik


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 326
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Pią 21 Paź, 2022   

Gx12 jet trochę większe i całkiem solidne, tanie, nei jest wodoszczelne bez dodania uszczelek, ale odporne na zachlapanie
https://allegro.pl/oferta/kompletne-zlacze-przemyslowe-zakrecane-gx12-3-pin-10500130750
 
 
AdamM 
młodzik


Dołączył: 08 Kwi 2014
Posty: 83
Skąd: Chorzów/Częstochowa
Wysłany: Sob 22 Paź, 2022   

W pierwszym odruchu odrzucałem złącza metalowe ze względu na wagę. Ale może nie jest to taki zły pomysł. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
_________________
KTM Electric Flite - wciąż w budowie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group