ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Poprzedni temat «» Następny temat
Konwersja BLDC
Autor Wiadomość
kolmen 
początkujący


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Sie 2018
Posty: 33
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 05 Sie, 2018   Konwersja BLDC

Planuję mój obecny rower na kołach 28" przystosować do napędu elektrycznego
Napęd w pięście koła tylnego
Jako że z budżetem słabo pozyskałem używany hub 36V 28"
Jako że moja wiara w słowa sprzedającego (osoba prywatna z ogłoszenia) nie jest na tyle mocna aby bez sprawdzenia zaplatać w hub i narażać się na zbędne wydatki z tym związane proszę o poradę :
Jak sprawdzić silnik bez sterownika ? Wtyk 3 pin to prawdopodobnie 3 fazy
Gdzie można kupić pasujące gniazdo hermetyczne ?

zdjęcia
  
 
 
madejp 
kierownik


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 19 Paź 2015
Posty: 325
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 06 Sie, 2018   

Jeśli chodzi o złączkę, to np. mt60, ale tu nie ma co przesadzać z hermetycznością - napięcie jest niskie a prąd wysoki, więc woda ani zwarcia nie zrobi ani nic nie zakłóci.

Silnik można sprawdzić przez przepikanie przewodów z obudową czy nie ma zwarcia, ale chyba najprościej to ośkę w imadło i podłączyć sterownik, a sterownik do zasilacza (i lepiej nie do baterii).
 
 
kolmen 
początkujący


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Sie 2018
Posty: 33
Skąd: Gliwice
Wysłany: Pon 06 Sie, 2018   

Dzięki za podpowiedź :)
Złącze MT60 bardzo sympatyczne . Jednak wolałbym dokupić gniazdo do wtyku , który jest przy hubie
Zrobię jeszcze dodatkową fotkę wtyczki
Jest jakiś sposób na sprawdzenie huba na 99% bez sterownika ? Dopiero go zamówiłem przez aliexpress i pewnie szybko nie przyjdzie ;)
 
 
kolmen 
początkujący


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Sie 2018
Posty: 33
Skąd: Gliwice
Wysłany: Pon 06 Sie, 2018   

Przemierzyłem wszystkie piny i żaden nie ma zwarcia do masy
Pomiędzy pinami jest taka sama oporność , ok. 0,4 Ohm
 
 
kolmen 
początkujący


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Sie 2018
Posty: 33
Skąd: Gliwice
Wysłany: Pon 06 Sie, 2018   

 photo DSCN2901_zps1fx7iygm.jpg


Nowa fotka wyjaśniła wiele :) Nie dość , że jestem stary to do tego jeszcze ślepy :D
Wtyczka ma 9 pinów !
Trzy zasilające i sześć malutkich
Jak nazywa się tego typu wtyk lub gdzie można kupić do niego pasujące gniazdo ?
Jaka jest jego pinologia w przypadku tego huba ?
 
 
mariusz178 
początkujący


Dołączył: 13 Cze 2017
Posty: 40
Skąd: Klucze
Wysłany: Wto 07 Sie, 2018   

wtyczka to zbędny kłopot.Jeżeli ją nie usuniesz sam się o tym przekonasz. powinieneś ją odciąć i przewody polutować. Kolory przewodów cienkich pinów dadzą ci odpowiedź co jest co (tak jak wyjścia ze sterownika do silnika) będą 1-1.
 
 
kolmen 
początkujący


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Sie 2018
Posty: 33
Skąd: Gliwice
Wysłany: Wto 07 Sie, 2018   

mariusz178 napisał/a:
wtyczka to zbędny kłopot.Jeżeli ją nie usuniesz sam się o tym przekonasz. powinieneś ją odciąć i przewody polutować. Kolory przewodów cienkich pinów dadzą ci odpowiedź co jest co (tak jak wyjścia ze sterownika do silnika) będą 1-1.

Zapewne masz rację :)
Tylko jaką złączką zastąpić tę która jest ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group