ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
rower elektryczny problem z poziomem wspomagania
Autor Wiadomość
stiw 
początkujący


Wiek: 61
Dołączył: 27 Mar 2022
Posty: 4
Skąd: swd
Wysłany: Pon 30 Maj, 2022   rower elektryczny problem z poziomem wspomagania

Witam kolegów. Zakupiłem sobie zestaw do konwersji roweru elektrycznego z CHRL i jak wszystko poskładałem, to teoretycznie wszystko działa, ale nie do końca, ale po kolei: zestaw na tylne koło 350W (bez szaleństw ale wystarcza), wyświetlacz LED z trzema poziomami wspomagania, oraz manetka do wspomagania + lampa przednia, oraz kontroler model:JSM314-A, plus bateria 36v 12ah. To był kompletny zestaw. Po połączeniu wszystkich kostek z sterownika z przewodami (te które z sobą pasowały), rower zachowuje się tak: po rozpoczęciu pedałowania silnik z pełną mocą wspomaga do szybkości 18km/h i się wyłącza, by ponownie automatycznie się włączyć jak szybkość spadnie poniżej tych 18km/h. Na samej manetce (dźwigni przyspieszenia) rower rusza bez pedałowania i osiąga do może 30km/h. Chyba prawidłowo. Problem jest taki że wyświetlacz LED ma 3 poziomy wspomagania(3diody) które się zapalają ale wspomaga zawsze najwyższą mocą, a czasami przydałoby się minimalne wspomaganie jedna dioda. Żona ma również elektryka ale oryginał, bez manetki tylko diody led, i tam ładnie wspomaga z różną siłą na poszczególnych diodach. Dodam że próbowałem odłączyć manetkę gazu i nic to nie dało. Po kolejnym sprawdzaniu przewodów przy kontrolerze zauważyłem że na przewodzie głównym od strony wyświetlacza LED do kostki (złączki) idą 3 przewody a po kostce od strony kontrolera już tylko dwa, brakuje białego,czy to może być przyczyną tego. W kontrolerze zostało jeszcze parę przewodów, ale nie mam pojęcia do czego mogą być

IMG_20220529_184930.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 11 raz(y) 3,15 MB

IMG_20220529_213412.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 10 raz(y) 2,9 MB

 
 
zeeltom 
stażysta
zeeltom



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Gru 2021
Posty: 141
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Wto 31 Maj, 2022   

Najczęściej zasada działania 3 speed polega na zwieraniu masy do dwóch przewodów. Bez zwarcia jest 100% szybkości a zwarcie masy do dwóch pozostałych powoduje prędkość 80 i 120%. Dotyczy to przełączników mechanicznych. W przypadku wyświetlaczy zmiana wspomagania powoduje podanie 3 napięć na jednym kabelku zazwyczaj 2-3-4V. Jeśli jest to zestaw fabryczny, to może wpiąłeś którąś wtyczkę w złą złączkę. Posprawdzaj to woltomierzem.
_________________
http://zeeltom.mojeforum.net
https://zeeltom.vxm.pl
https://zrzutka.pl/r2ygwh?utm_medium=mail&utm_source=postmark&utm_campaign=chipin_creation
***** ***
 
 
stiw 
początkujący


Wiek: 61
Dołączył: 27 Mar 2022
Posty: 4
Skąd: swd
Wysłany: Wto 31 Maj, 2022   

Zestaw przyszedł w całości nie był kupowany w częściach, a wtyczek raczej nie można pomylić bo 3-pinowe są tylko dwie i kolorami kabli by pasowały, jedno co mnie zastanawia to gdzie by dołożyć ten brakujący biały kabelek którego brakuje na załączonym zdjęciu
 
 
zeeltom 
stażysta
zeeltom



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Gru 2021
Posty: 141
Skąd: Żyrardów
Wysłany: Wto 31 Maj, 2022   

Może zapytaj sprzedawcę?
_________________
http://zeeltom.mojeforum.net
https://zeeltom.vxm.pl
https://zrzutka.pl/r2ygwh?utm_medium=mail&utm_source=postmark&utm_campaign=chipin_creation
***** ***
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group