ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Rower elektryczny raty 0% sklep E-biker.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tas
Sob 07 Gru, 2013
Pikacz
Autor Wiadomość
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Śro 08 Lut, 2017   

Po weekendzie wrzucę soft z poprawkami baboli.
Na górze jest zasięg na pozostałej w aku energii, na dole jest zasię jaki miałby rower gdyby aku było naładowane na 100%
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
KoWaL1235 
początkujący


Wiek: 20
Dołączył: 12 Lut 2017
Posty: 1
Skąd: Pszczyna
Wysłany: Nie 12 Lut, 2017   

Witam,
Mam problem z pikaczem :( Nie chce mierzyć prądu (zmiana kolejności przewodów nic nie dała) inny rezystor pomiarowy też sprawdzony :( przy wartości ok 2A wskazuje przy ustawianiu 0.12A lub 0.2A.

po naprostowaniu wyników przy mnożniku potem znów prąd spoczynkowy wynosi prawie 2A...

Czy przyczyną może być np uszkodzony pikacz?
 
 
PawLas
[Usunięty]

Wysłany: Nie 12 Lut, 2017   

Siemka.
Gdzieś wzieno wygieno i wcieno zdjecia z konfiguracją programatora ;) Gdzie ich szukać?
Ostatnio zmieniony przez Nie 12 Lut, 2017, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Nie 12 Lut, 2017   

PawLas, zobacz tutaj: http://ebike.nexun.pl/hk-010-firmware-mod/

KoWaL1235, to może być wszystko :) Od uszkodzonego elementu LM324 (to ten 16 nóżkowy scalaczek - tani jest, można wymienić) po przerwaną ścieżkę miedzy padami od rezystora a tym elementem aż po zerwany pad podczas siłowego odlutowania rezystora pomiarowego
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
PawLas
[Usunięty]

Wysłany: Nie 12 Lut, 2017   

Witam, moja instalacja to 50,4V. Niezbyt rozumiem potrzebę stosowania dwóch przetwornic skoro moje urządzenie (podróba jeszcze przed modami) działa po podlaczeniu do baterii. Rozumiem, że muszę mieć 5V do programowania, ale czy do zwykłej pracy też będzie potrzebne? Po prawej podróba ma 5V do zasilania podświetlenia, więc czuję, że proste przełożenie wyświetlacza z podświetleniem będzie działać.

Edit:
Zrobiłem radiator mod i spróbuję na skróty.
A więc wymieniłem tylko wyświetlacz na podświetlany. Pobór prądu wzrósł z 19mA do 45mA. Trochę grzał się tranzystor SMD na zasilaniu, ale dokleiłem do niego kawałek grubej blaszki aluminiowej (przenosząc uprzednio kondensator elektrolityczny na kabelkach na drugą stronę płytki). Zaczynam testy długodystansowe na temperaturę, ale wygląda, że wszystko będzie hulało.

Edit:
12 godzin pracy pikacza non stop. Ciągle działa, radiatorek chłodny. Czyli gra.

Zaczynam próby doboru fotoelementu w miejsce potencjometra od kontrastu wyświetlacza. Celem jest zmniejszenie jasności podświetlenia w całkowitej ciemności, tak żeby nie oślepiał. Mój wyświetlacz cały świeci na niebiesko z czarnymi znakami tekstu. Hmm czy ten fotorezystor będzie tu, czy na zasilaniu podświetlenia to muszę sprawdzić. Jeśli ma ktoś doświadczenia w tej materii, proszę o info.
 
 
PawLas
[Usunięty]

  Wysłany: Czw 16 Lut, 2017   Zdjęcie licznik mod.

Tas, bardzo proszę o zdjęcie z pierwszej strony tego wątku, punkt 5. Licznik mod. Albo krótką informację czy dam radę zrobić "licznik mod" bez wyciągania wyświetlacza. Moja wersja pikacza będzie miała tylko bocznik i licznik. Wyświetlacz wlutowałem do testów i nie wiem czy łapa nie jest w nocniku... Dzięki z góry.

Edit:
Właśnie skończyłem 2 dniową batalię. Święci pięknie, program wgrany, skalibrowalem prąd na 0, podlaczylem żarówkę 100W, napięcie siadło z 2V, ale prad ciągle 0. Na boczniku mam 10mV. 100W/20V=5A. Co jest grane? I do czego służy mnożnik w kalibracji prądu?

Edit: Siedzę w pracy ... ale chyba odwrócenie polaryzacji pomoże. Chociaż ... podłączone jest tak jak fabrycznie: bocznik na (-) kierunek prądu jak w oryginale, czemu miało by być odwrotnie...? No nic cierpliwości.

Edit: Ni huhu nie hula.
Co sprawdzić i jak?
 
 
wita00 
początkujący


Dołączył: 04 Lis 2016
Posty: 41
Skąd: Rybnik
Wysłany: Pią 10 Mar, 2017   

Pawlas a niemasz zdublowanej masy? Do pikacza ma wchodzic tylko masa z bocznika i zadnej innej. U mnie pikacz niepokazywal pradu zużytego poniewaz oprucz bocznika wchodzila jeszcze jedna masa z przetwornicy 12v. Po wylutowaniu jednej masy pikacz zaczoldzialac.
 
 
PawLas
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Mar, 2017   

Bocznik jest w oryginalnym miejscu. Pomiędzy (-) in, a (-) out. Nie mam żadnych dodatkowych obwodów. Lipo 6S, żarówka halogenowa 24V-100W, spadek na boczniku 10mV. Jeszcze się pobawie dzisiaj. Dzięki.

Edit:)
Rozumiem, że spadek napięcia na boczniku ma mieć (+) na out, (-) na in? Przeciwnie do kierunku płynącego (od + do -) prądu, tak to jest? Czy przez 20 lat coś się zmieniło?
 
 
ajs 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Paź 2014
Posty: 165
Skąd: Gorzów Wielkopolski
Wysłany: Czw 04 Maj, 2017   

Panowie. Mój pikacz nie liczy zużycia aku przy małym odkreceniu manetki. Przez to wynik zużycia baterii jest zaklamany. Czy tu jakaś kalibracja by pomogła ? Czy może inny rezystor pomiarowy ?
 
 
PawLas
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Maj, 2017   

Bo to tani i dobry Pikacz. Wydałem już ze dwie i pół stówy i dalej nie działa, bo twórcą przestał interesować się tematem.
Olałem to.
 
 
ajs 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Paź 2014
Posty: 165
Skąd: Gorzów Wielkopolski
Wysłany: Czw 04 Maj, 2017   

Pikacz wśród watomierzy jest urządzeniem wyróżniającym się. Natomiast co do problemów z obsługą trzeba szukać pomocy na forum ;-)
 
 
tas 
szef
tas


Pomógł: 154 razy
Dołączył: 02 Kwi 2012
Posty: 6168
Skąd: Beskidy
Wysłany: Czw 04 Maj, 2017   

ajs napisał/a:
Panowie. Mój pikacz nie liczy zużycia aku przy małym odkreceniu manetki. Przez to wynik zużycia baterii jest zaklamany. Czy tu jakaś kalibracja by pomogła ? Czy może inny rezystor pomiarowy ?


Przeprowadź ponownie kalibrację prądu i problem zniknie :)
_________________
Silniki, sterowniki : SKLEP tel: 792304416
Kod rabatowy: "FORUM"
Ogniwa: SKLEP
Blog o ebajkach BLOG
 
 
markkar 
brygadzista


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Mar 2017
Posty: 211
Skąd: Białystok
Wysłany: Czw 04 Maj, 2017   

PawLas napisał/a:
Bo to tani i dobry Pikacz. Wydałem już ze dwie i pół stówy i dalej nie działa, bo twórcą przestał interesować się tematem.
Olałem to.

A wykonałeś operację przecięcia ścieżki jak to było w poprzednim opisie. Też mi nie zliczał (na 3 szt.) i dopiero po tym zaczął wskazywać prąd jak należy.
 
 
wita00 
początkujący


Dołączył: 04 Lis 2016
Posty: 41
Skąd: Rybnik
Wysłany: Pią 07 Lip, 2017   

Kiedy aktualizacja Pikacza? Mozna wywalic kilka niepotrzebnych zdublowanych komunikatow i zrobic jeden zbiorczy ekran na ktorym bylo by widac aktualna moc predkosc km i np zasieg teraz by sprawdzic trzeba przelaczac na pikaczu co jest uciazliwe. Ponad to co chwile przy ptzekroczeniu temp wyswietla uciazliwy alarm, wystarczylby alarm glosowy bez tekstowego bo zakrywa pozostale parametry.
 
 
ajs 
stażysta


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Paź 2014
Posty: 165
Skąd: Gorzów Wielkopolski
Wysłany: Pią 28 Lip, 2017   

Mam problem ze starą wersją Pikacza zasilanego bezpośrednio z instalacji z "tranzystor MODem". Gdy jest podłączony do instalacji to tranzystor w kilka sekund osiąga taką temperaturę że nie idzie dotknąć obudowy z tyłu :shock: Oprócz tego na ekranie wyświetla się alarm temp. silnika .Wcześniej dobrze mi służył ponad rok :) Co to może być ? Błąd w podłączeniu ?
Ostatnio zmieniony przez ajs Pon 31 Lip, 2017, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Batteryguru baterie do rowerów elektrycznych

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group