ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
separacja bocznika z watomierza
Autor Wiadomość
Inc0 
prezes


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lut 2018
Posty: 593
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Sob 31 Mar, 2018   separacja bocznika z watomierza

Wpadł mi w ręce taki watomierz wiec zacząłem rozmyślać jak i gdzie go zamocować, naturalnym miejscem jest kierownica i tego zmieniać nie zamierzam ale nie podoba mi się ciągnąc 4 grube długie kable przez pół roweru ( co jak mi się wydaje nie jest korzystne)a widziałem że co sprytniejsi elektronicy wyseparowuja bocznik z watomierzy montując go miedzy baterią a sterownikiem wówczas tylko kilka cieniutkich przewodów wybiega z urządzenia do bocznika.
Sam takiej przeróbki nie potrafię wykonać bo brak mi zwyczajnie wiedzy,
ale po zajrzeniu do środka urządzenia taki oto widok zastałem

jak widać na fotografiach mniejsza płytka z bocznikiem jest przylutowana w 12-stu punktach z reszta urządzenia.
Zaświtało mi żeby te połączenia przedłużyć cieniutkimi przewodami które choć w liczbie 12 będą w sumie cieńsze niż jeden przewód główny i dzięki temu bocznik wraz z mniejsza płytka w która nie będzie żadnej ingerencji ulokuje dla zabezpieczenia w odpowiedniej obudowie będzie blisko sterownika baterii a wyświetlacz watomierza na kierownicy. To tyle mojej "teorii amatora "proszę o osoby ogarniające temat zawodowo o opinie czy to ma sens i czy to ma szanse działać prawidłowo
 
 
jszk 
stażysta
jszk


Pomógł: 4 razy
Wiek: 51
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 128
Skąd: Szczecin
Wysłany: Sob 31 Mar, 2018   

Bocznik to ten płaski element między końcówkami czarnego przewodu. wylutowujesz go, instalujesz go gdzieś przy baterii na grubym minusowym przewodzie, a do watomierza ciągniesz 3 cienkie kable. 2 z bocznika i jeden plus w miejsce grubych czerwonych.
_________________
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=4852
 
 
Inc0 
prezes


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lut 2018
Posty: 593
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Sob 31 Mar, 2018   

jak zgaduje przewody lutuje nakoncach bocznika i analogicznie lutuje je na płytce?
 
 
jszk 
stażysta
jszk


Pomógł: 4 razy
Wiek: 51
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 128
Skąd: Szczecin
Wysłany: Sob 31 Mar, 2018   

dokładnie, kolejność tylko zachowaj. Bocznik jeśli delikatny to też warto go na jakiejś małej płytce przylutować i dopiero do tego przewody.
_________________
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=4852
 
 
Inc0 
prezes


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lut 2018
Posty: 593
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Sob 31 Mar, 2018   

Bocznik wlutowałem miedzy gniazda(męskie i żeńskie) złącza XT60 ,powstała taka przedłuzka z bocznikiem w środku i przylutowanymi kabelkami łaczacymi bocznik i plus z urzadzeniem które działa ale chyba nieco przekłamuje pomiar napięcia ( zaniża ) ale moze to tylko wynik sposobu pomiaru muszę się temu bliżej przyjrzeć ...
 
 
jszk 
stażysta
jszk


Pomógł: 4 razy
Wiek: 51
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 128
Skąd: Szczecin
Wysłany: Sob 31 Mar, 2018   

no to zrobiłeś tak jak ja u siebie. Co do napięcia to porównaj wskazania z jakimś multimetrem i będziesz wiedział co jest grane.
_________________
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=4852
 
 
Inc0 
prezes


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lut 2018
Posty: 593
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Nie 01 Kwi, 2018   

sprawdziłem wczoraj z multimetrem ( na zakresie 200V ma dokładność odczytu do 0,1 )baterie naładowana na full wskazanie multimetru dla baterii nr1 54,4V wskazanie watomierza 54,94 , wskazania multimetru dla nr2 54,3 i watomierza 54,86 wiec jednak zawyża o około 0,5V jest jakis sposób aby doprecyzować wskazania watomierza? jeśli nie będę z tym żyć pamiętając o błędzie 0,5V
 
 
jszk 
stażysta
jszk


Pomógł: 4 razy
Wiek: 51
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 128
Skąd: Szczecin
Wysłany: Nie 01 Kwi, 2018   

żyj z tym i się nie przejmuj. BTW skąd wiesz że to akurat watomierz źle wskazuje??
_________________
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=4852
 
 
Inc0 
prezes


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lut 2018
Posty: 593
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Nie 01 Kwi, 2018   

jakie powinno byc prawidłowe napiecie naładowanej do pełna nowej baterii 13sp5 ? 54,4V ? jesli tak to miernik wskazał włąsnie 54,4V i 54,3V wiec zakłądam że wskazuje prawidłowo
 
 
borsuk 
prezes



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 12 Wrz 2011
Posty: 667
Skąd: Sudety
Wysłany: Nie 01 Kwi, 2018   

jszk napisał/a:
..a do watomierza ciągniesz 3 cienkie kable. 2 z bocznika i jeden plus w miejsce grubych czerwonych.

Bocznik służy do pomiaru prądu, a nie napięcia. Kable, którymi go podłączasz nie mogą być za cienkie, bo będziesz miał fałszywy pomiar prądu na skutek spadku napięcia na kablach. Zalecam kable o przekroju 1,5 mm kwadrat, tylko kabel do + może być cieńszy. Napięcie jest mierzone na innym wejściu i wyniesienie bocznika na ten pomiar nie wpływa.
W tym temacie na końcu strony jest podany schemat podobnego watomierza:
https://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=3507
_________________
Mój rower: BBS02B
 
 
jszk 
stażysta
jszk


Pomógł: 4 razy
Wiek: 51
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 128
Skąd: Szczecin
Wysłany: Nie 01 Kwi, 2018   

Taki watomierz pobiera na swoje potrzeby nie więcej niż 1W co w przybliżeniu przy 50V daje nam 0,02A. Korzystając z tabelki dla najcieńszego przewodu 0,2mm2 (AWG24) mamy spadek powiedzmy na 2m przewodu jakieś 4mV i taki błąd wskazań może wynikać z zastosowanego przewodu.
Oczywiscie też sugeruję dać nieco grubszy przewód ale tylko ze względów mechanicznych, co by sie nie urwał przy lekkim zahaczeniu. 1,5mm2 do watomierza bez bocznika to przesada, choć nie zaszkodzi.
No i czy to plusowy czy minusowy to nie ma tu żadnego znaczenia.
_________________
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=4852
 
 
Inc0 
prezes


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lut 2018
Posty: 593
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Nie 01 Kwi, 2018   

zapodałem najcieńszy jaki znalazłem w szufladzie czyli z izolacja ma mniej niż 1mm średnicy ale mam tez w szufladzie grubsze bodajże 0,5mm2 pozostałości po budowie lampy PowerLED , nada sie? czy rozejrzeć się za grubszym ( 1mm2 ) mój watomierz nie ma przycisków do ustawień ma tylko z boku płytki gniazdo do podłączenia "czegoś"
 
 
borsuk 
prezes



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 12 Wrz 2011
Posty: 667
Skąd: Sudety
Wysłany: Nie 01 Kwi, 2018   

jszk napisał/a:

No i czy to plusowy czy minusowy to nie ma tu żadnego znaczenia.

Nie masz pojęcia o czym piszesz i przestudiowanie schematu niestety ci nie pomoże, a szkoda :)
Moje rady wynikają z praktyki.
Tu inna moja modyfikacja watomierza z wyniesionym bocznikiem:
https://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=2526
_________________
Mój rower: BBS02B
 
 
jszk 
stażysta
jszk


Pomógł: 4 razy
Wiek: 51
Dołączył: 14 Mar 2016
Posty: 128
Skąd: Szczecin
Wysłany: Nie 01 Kwi, 2018   

duże prądy masz jedynie na boczniku i tam musi być grubo, od bocznika do watomierza oraz plusowy też do watomierza mogą być najcieńsze jakie znajdziesz.
_________________
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=4852
 
 
borsuk 
prezes



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 12 Wrz 2011
Posty: 667
Skąd: Sudety
Wysłany: Nie 01 Kwi, 2018   

Inc0 napisał/a:
zapodałem najcieńszy jaki znalazłem w szufladzie czyli z izolacja ma mniej niż 1mm średnicy ale mam tez w szufladzie grubsze bodajże 0,5mm2 pozostałości po budowie lampy PowerLED , nada sie? czy rozejrzeć się za grubszym ( 1mm2 ) mój watomierz nie ma przycisków do ustawień ma tylko z boku płytki gniazdo do podłączenia "czegoś"

Te dwa przewody, które lutujesz do bocznika powinny być grubsze, 1 mm2 to minimum.
Kilka mV spadku powoduje już spory błąd pomiaru prądu.
_________________
Mój rower: BBS02B
Ostatnio zmieniony przez borsuk Nie 01 Kwi, 2018, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group