ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER Strona Główna

ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITER

Rowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne
Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie


FAQFAQ  SzukajSzukaj  Szukaj z GoogleSzukaj z google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Odkłócenie instalacji elektrycznej w rowerze.
Autor Wiadomość
pepelito 
kierownik


Pomógł: 6 razy
Wiek: 29
Dołączył: 04 Gru 2016
Posty: 386
Skąd: ropczyce
Wysłany: Sob 14 Paź, 2017   

Prawie wszystkie nadajniki video jakie miałem były obudowane blachą stalową. :smile: Odbiorniki wszystkie.
 
 
tkoko 
prezes


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 26 Lut 2015
Posty: 684
Skąd: Czechowice-Dz
Wysłany: Sob 14 Paź, 2017   

zeeltom napisał/a:
Nie mam takiej blachy. ....


Nie znajdziesz żadnej puszki po farbie :mrgreen: Sprawdzenie nic nie kosztuje, a czy pomoże to inna sprawa.
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Sob 14 Paź, 2017   

To dlaczego nikt nie spróbuje poza mną? Nie macie CB? Ja nie mam teraz sterownika luzem, co by go podłączać i sprawdzać. Puszki po farbie też nie mam. Mam plastikowe wiaderka. Proszę się zaznajomić z rodzajami ekranowania pół magnetycznych i w.cz. Samo zaekranowanie sterownika nie pomoże, jeśli przewodami sterownika lecą zakłócenia. Te przewody działają jak anteny i promieniują syf. W normalnej jeździe nikomu to nie przeszkadza, ale czy tylko ja próbowałem dać na pokład roweru radio CB?
Dobrymi radami piekło jest wybrukowane.
 
 
WojtekErnest 
szef


Pomógł: 78 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3440
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 14 Paź, 2017   

zeeltom napisał/a:
..Samo zaekranowanie sterownika nie pomoże, jeśli przewodami sterownika lecą zakłócenia. Te przewody działają jak anteny i promieniują syf. .

Tez tak twierdzę.
Zakłócenia są na tyle duże, że na obszarach gdzie jest słaby odbiór radiowy FM, jeden zasilacz/przetwornica sieje na kilka metrów na tyle że odbiornik radiowy z wysuniętą anteną b. traci na czułości, bo silny sygnał zakłócenia działą na automatykę tunera w.cz., a inne egz/modele tego nie powodują.
_________________
Użytkownik składaka Kross/Grand Ametyst 24 cale, zasil. 42 V-600 W oraz Bora 602 INTERBIKE
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=1555
 
 
gienek333 
szef


Pomógł: 25 razy
Wiek: 53
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1338
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 14 Paź, 2017   

Co do blachy, to są piwa sprzedawane w stalowych puszkach (mają napis Fe, albo można magnesem sprawdzić), są cienkie, ale jakiś eksperyment można zrobić. Co do przewodów to można dawać dławiki, korale, albo pierścienie ferrytowe. Każdy przebieg "odkształcony" od sinusa "sieje" https://pl.wikipedia.org/wiki/Szereg_Fouriera
_________________
Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu.
 
 
djmarcin56 
prezes


Pomógł: 5 razy
Wiek: 34
Dołączył: 05 Sie 2016
Posty: 522
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Nie 15 Paź, 2017   

Tak na marginesie po co ci cb na rowerze? raczej nikt go w ten sposób nie używa więc ciężko o opinie innych.
_________________
Zbieram graty do swojej pierwszej konstrukcji ;)
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Paź, 2017   

Już parę lat temu miałem radio CB w rowerze i lubiłem słuchać, co się dzieje na okolicznych drogach. Robiłem próby łączności ze środka lasu, ale działało to tylko prawidłowo po wyłączeniu zasilania kontrolera. Obecnie mam radio CB wielkości paczki papierosów i chętnie bym dołożył do rowerka, którym często poruszam się po lesie. Niestety zakłócenia eliminują ten pomysł.
W rowerze mam jeszcze GPS i radio samochodowe. Z anteną samochodową. Działa dość dobrze. Ktoś zakazał używania CB w rowerze? ;)
Dlatego pytam o redukcję zakłóceń :)
Na koniec miesiąca będę miał kontrolery, to podłączę i pokażę o co chodzi z tymi zakłóceniami.
Poziom szumów jest na 9S, to skutecznie uniemożliwia normalną łączność.
Chyba, że wystarczy nam zasięg rzędu kilkuset metrów, to jeszcze jako tako.
W lesie jestem około 2-3 km od dróg i nic nie słyszę. Tylko szum.
 
 
wibi 
szef


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 23 Sie 2014
Posty: 1068
Skąd: Śląsk
Wysłany: Nie 15 Paź, 2017   

Zaciekawiła mnie sprawa tych zakłóceń radia CB (chociaż nigdy CB nie miałem i nie korzystałem) i zacząłem szukać jak temu zaradzić.Znalazłem jeden wątek http://electrotransport.r...p?topic=19246.0 dotyczący zakłóceń generowanych dziecinnym samochodzikiem zasilanym baterią 6V i sterownikiem silnika szczotkowego na NE 555 (bardzo prymitywna zabawka) ale skutecznie zakłócająca pasmo 27Mhz. W niewielkiej,dwustronicowej dyskusji generalnie stwierdzono, że zakłócenia powstają przy przełączaniu cewek silnika i praktycznie odkłócić się tego nie da albo, że wymagało by to sporej ingerencji w całość tej prymitywnej konstrukcji przez zakładanie dławików,kondensatorów itp. elementów czego w warunkach ebików praktycznie się nie da.
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Pon 16 Paź, 2017   

Możliwe, że te szumy wyeliminował by kontroler sinus. Niestety, nie mam takiego do testów.
Z drugiej strony, szum jest nawet wtedy, gdy silnik się nie kręci, więc to nie jest chyba wina kluczowania dużej mocy idącej na silnik.
 
 
mrgiver 
młodzik


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 02 Mar 2012
Posty: 74
Wysłany: Wto 17 Paź, 2017   

Skoro silnik stoi, a CB szumi, to winny może być procesor lub impulsowy układ zasilania elektroniki. Obstawiałbym bardziej to pierwsze. Wcześniej pisałeś, że CB masz na kanale 11 - to gdzieś w okolicach 27Mhz wychodzi. A takie taktowanie (lub podobne) może mieć procesor i z tym się nic nie zrobi. Można, jak ktoś wyżej napisał, pododawać kondensatorów, dławików, koralików ... Ja bym spróbował dać kondensatory / filtr dolnoprzepustowy RC na zasilaniu elektroniki = na przewodzie stacyjki (uwaga na ewentualną zmianię LVC).

Pytanie dodatkowe - żadne inne gadżety nie wpływają na to szumienie, jak np. jakieś wskaźniki napięcia baterii?

Nie, ja też ne mam CB w rowerze. Ani w hulajnodze. :)

A w silnikach problemy z zakłóceniami zmniejszało dodanie kondensatorów pomiędzy zaciski silnika. W przypadku BLDC nie widziałem jeszcze i nie sądze, żeby pomogło.
 
 
zeeltom
[Usunięty]

Wysłany: Śro 18 Paź, 2017   

W pierwszym rowerze z CB nie miałem cyfrowych wskaźników napięcia, tylko analogowe, więc nie tędy droga. Podstawowy kanał na CB, to kanał 19, tam gdzie jest informacja o sytuacji na drodze.
Kiedyś myślałem, że pomoże ekranowanie przewodów, ale to nic nie dało. W tej chwili czekam na koniec miesiąca i będę miał nowe sterowniki, to powalczę z tym tematem, bo nie chcę grzebać w sterownikach zamontowanych już w rowerach.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group