|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Odkłócenie instalacji elektrycznej w rowerze. |
Autor |
Wiadomość |
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 08 Paź, 2017 Odkłócenie instalacji elektrycznej w rowerze.
|
|
|
Temat poruszony w innym dziale, ale może się komuś przyda, bo CB radio w rowerze to dość fajna sprawa.
Niestety kontrolery blokowe szumią jak diabli i z radia nie da się normalnie korzystać. Trzeba wyłączać całkowicie zasilanie kontrolera, by skorzystać z łączności.
Nie pomagało, przynajmniej w moim przypadku, ekranowanie przewodów, czy zasilanie radia z odrębnego akumulatora.
Nie wiem, jak sprawa wygląda przy kontrolerach sinus? Ma ktoś możliwość sprawdzenia, jak to wygląda przy używaniu CB? |
|
|
|
 |
gienek333
szef

Pomógł: 25 razy Wiek: 54 Dołączył: 26 Kwi 2013 Posty: 1338 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Nie 08 Paź, 2017
|
|
|
Na pewno (no może na 90%) da się coś z tym zrobić. Można zacząć od otoczenia sterownika blachą od rynien (ja lubię eksperymentować , kiedyś byłem nawet u wróżki ) . |
_________________ Pojazdy ekologiczne, to takie które stoją w garażu. |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 09 Paź, 2017
|
|
|
Sterownik jest przecież w puszce, więc teoretycznie zaekranowany. Sądzę, że to leci po przewodach i dalej w "eter". Może być tak, że przy sterownikach niewiele więcej da się zrobić. Dlatego pytałem o sinus, ale tam też siedzi procek. W autach przecież też są komputery, a nie sieją w ten sposób. |
|
|
|
 |
Mechano
szef młody elektronik

Pomógł: 22 razy Dołączył: 29 Paź 2012 Posty: 1337 Skąd: Poznań
|
|
|
|
Puszka sterownika jest pewnie odizolowana elektrycznie, można by spróbować połączyć ją z masą (najpierw upewnić się, że nie jest z żadnym potencjałem połączona) i wtedy sprawdzić zakłócenia. |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
|
|
|
Minus zasilania też emituje sygnały, tak samo, jak i plus, bo płynie przez niego ten sam prąd. To nic nie da Kiedyś poekranowałem wszystkie możliwe przewody i zupełnie nic to nie dało. |
|
|
|
 |
gienek333
szef

|
|
|
|
Sterownik jest w puszce, ale aluminiowej, a ja pisałem o stalowej. |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
|
|
|
Dla pola magnetycznego musi być stalowa, dla w.cz, wystarczy aluminiowa.
W samochodach różnego rodzaju elektronika jest w obudowach plastikowych i nie zakłócają CB. |
|
|
|
 |
gienek333
szef

|
|
|
|
Tomek, znowu się podkładasz . Nie możesz wziąć starego garnka i wsadzić do niego sterownik i sprawdzić czy coś się zmieniło, tylko wcz, mcz, hgw. |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 10 Paź, 2017
|
|
|
Ciężko mi będzie wsadzić garnek do roweru tam, gdzie jest miejsce na kontroler.
To nie obudowa kontrolera promieniuje, tylko przewody z niego wychodzące.
Dlaczego jeden z zasilaczy impulsowych w plastikowych obudowach, które miałem podłączone w domu, powodował zakłócenia, a pozostałe nie?
To nie jest kwestia ekranowania, a odfiltrowania szumów na przewodach wychodzących z urządzenia.
Jak masz kontroler luzem ( ja w tej chwili nie mam) i CB radio, to podłącz to u siebie i sprawdź, czy garnek pomoże.
Z wielu urządzeń dokładanych do roweru, to chyba tylko ja miałem na rowerze CB radio. Nawet w słoneczniku próbowałem to zamontować, ale ze względu na szumy zrezygnowałem. Kiedyś dołożyłem do roweru i tylko po wyłączeniu zasilania można było normalnie nawiązać łączność. |
|
|
|
 |
mrgiver
młodzik

|
Wysłany: Wto 10 Paź, 2017
|
|
|
Bo zasilacze impulsowe pod swoją plastikową obudową mogą mieć ekran metalowy, nawet kilka warstw cienkich blaszek. Mój z laptopa np. tak miał.
Sprawdzałeś, czy dodanie jakiś dławików na zasilaniu radia (ew. logiki sterownika) coś poprawia?
Na jakich częstotliwościach działa CB, że zakłóca jest sterowniik silnika? |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Śro 11 Paź, 2017
|
|
|
CB pracuje w paśmie 11 metrów. W modulacji AM w Polsce. W sterownik nie ingerowałem. Kiedyś poekranowałem wszystkie przewody i połączyłem z masą i nic nie pomogło. |
|
|
|
 |
maczek
początkujący

Wiek: 30 Dołączył: 25 Wrz 2017 Posty: 1 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: Pią 13 Paź, 2017
|
|
|
Cześć,
Ja bym spróbował odpalić CB radio na zewnętrznym zasilaczu, żeby mieć pewność co do zakłóceń idących po kablu. Podejrzewam, że CB radio zasilasz z przetwornicy. Jeśli masz oscyloskop to możesz sprawdzić, jakość napięcia stałego na wyjściu przetwornicy.
Pozdrawiam Maciek |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
|
|
|
Podłączałem radio na zewnętrznym akumulatorze kilka metrów od roweru i szumiało. |
|
|
|
 |
gienek333
szef

|
|
|
|
Kiedyś dałem Ci takie fajne nożyce do blachy, weź kawałek stalowej blachy, i wytnij coś czym otoczysz sterownik, załóż i napisz czy coś się zmieniło . |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 14 Paź, 2017
|
|
|
Nie mam takiej blachy. Blachy stalowe stosuje się do ekranowania transformatorów, głowic w magnetofonach itp. gdzie trzeba uchronić urządzenie przed polem magnetycznym. Dla sygnałów wielkiej częstotliwości stosuje się miedź, mosiądz, aluminium. Wystarczy zajrzeć do urządzeń odbiorczych, czy nadawczych, gdzie praktycznie wszystkie ekranowane elementy osłonięte są aluminiowymi obudowami.
Stosuje się blaszki stalowe, ale to raczej ze względu na łatwość lutowania, bo połączenie płytek miedzianych z aluminiowymi jest kłopotliwe ze względu na późniejszą korozję.
Tu masz ekranowanie magnetyczne transformatora:
A tu ekranowanie filtrów p.cz :
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|