|
ROWERY I INNE POJAZDY ELEKTRYCZNE - FORUM ARBITERRowery, trójkołowce, ryksze, skutery, hulajnogi i inne lekkie pojazdy elektryczne Porady, zdjęcia, filmy, konstrukcje, opinie
|
Przesunięty przez: tas Wto 15 Kwi, 2014 |
Wymiana |
Autor |
Wiadomość |
PawLas [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 14 Lut, 2017
|
|
|
U mnie w nowym (kanciatym) nc2806 są 2 ekstra cienkie przewody w kablu fabrycznym, tylko krótko przycięte przy zewnętrznej izolacji.
Jakiej średnicy wiertłem można rozkalibrować ośkę, żeby było bezpiecznie? |
|
|
|
 |
Ledo
młodzik

Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Paź 2016 Posty: 99 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pon 13 Mar, 2017
|
|
|
Szybkie pytanka:
1. uzwojenie fazowe wydaje się być znacznie cieńsze niż pojedyńczy kabel fazowy, co z tego że podwoiłem kabel, skoro uzwojenie stanowi "wąskie gardło" - nie powinienem podlutować kabli jaknajbliżej naplotów? (podlutowałem w oryginalnym miejscu gdzie był pojedyńczy) (na drugim zdjęciu widać lepiej jak cienkie są nawojowe żyły faz)
2.nadciołem przypadkowo jedną żyłę od naplotu, jakiś pomysł aby to połączyć z zaizolowaniem czy bez? nie wiem czy lutowanie będzie dobre - jak termostat nie zadziała to lut się stopi i będzie fruwać po silniku
silnik 9C 30H78 (ten najwolniejszy), kaseta
udało mi się przepchać bez rozwiercania
-3szt podwojonych oryginalnych przewodów fazowych (6 żył)
-5 oryginalnych halotronowych
-4x par żył telefonicznego (8 żył)
ale poszło wszystko razem bez koszulki + smarowidło
(użyłem lubrykant TF2 Extreme, ten do łańcucha, ale zwykła oliwka też by dała radę)
trzeba każdy kabelek posprawdzać czy nie ma przebić z stojanem, mi się pare przetarło-nadcieło na wejściu i wyjściu z osi (tam jest ostra krawędź - prawie jak nóż)
w koszulce nie szło tak jak wg filmiku to chyba dlatego że nie miałem tych magicznych rękawiczek |
|
|
|
 |
Przemek
prezes

Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Lip 2015 Posty: 758 Skąd: Katowice
|
|
|
|
Ledo napisał/a: | nie powinienem podlutować kabli jaknajbliżej naplotów? (podlutowałem w oryginalnym miejscu gdzie był pojedyńczy) (na drugim zdjęciu widać lepiej jak cienkie są nawojowe żyły faz) |
jest ok
Ledo napisał/a: | nadciołem przypadkowo jedną żyłę od naplotu, jakiś pomysł aby to połączyć z zaizolowaniem czy bez? nie wiem czy lutowanie będzie dobre - jak termostat nie zadziała to lut się stopi i będzie fruwać po silniku
|
załóż termo kurcz i polutuj jak zabezpieczenie nie zadziała to prędzej silnik wydymi niż ut się roztopi
dobrym rozwiązaniem jest założenie trzech termików na każdą fazę jeden i połączyć je razem szeregowo wtedy masz kontrolę nad trzema fazami i nawet jak jeden nie zadziała to zostają jeszcze dwa
a teraz moje pytane
jak do jasnej hole.. po podwojeniu kabli założyć simering od strony faz no za cholerę sie nie mieści miedzy osią a wychodzącymi z niej kablami - silnik mxus |
|
|
|
 |
zeeltom [Usunięty]
|
|
|
|
Siłom i godnościom osobistom |
|
|
|
 |
Przemek
prezes

Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Lip 2015 Posty: 758 Skąd: Katowice
|
|
|
|
zeeltom napisał/a: | Siłom i godnościom osobistom |
no to chyba obydwu mi brak a myślałem że mam mocny kręgosłup
nie wiem jak ale simering nagle musi powiększyć sie o 1/2 swojej średnicy a potem wrócić do poprzedniej wielkości
normalnie sie nie da
 |
|
|
|
 |
adam3322
początkujący

|
Wysłany: Śro 23 Mar, 2022
|
|
|
Witam Mam silnik Xtranz 36v. Będzie zasilany pakietem 13s6p. Mam kabel z wtyczką wiec wystarczy dolutować brakujący 1m między sterownikiem a silnikiem i nie wiem jakie przewody zastosować. Oryginalny za 1 M to cena 85 zł co uważam za jakiś kosmos.. |
|
|
|
 |
wibi
szef

Pomógł: 42 razy Dołączył: 23 Sie 2014 Posty: 1072 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pią 08 Kwi, 2022
|
|
|
Kabel najlepiej kupić w sklepie modelarskim,mają kable w silikonie.Przekrój kabla dobierz z fabrycznego względnie nieco większy. |
|
|
|
 |
andypip
prezes

Pomógł: 50 razy Wiek: 63 Dołączył: 06 Kwi 2019 Posty: 641 Skąd: Legnica
|
Wysłany: Sob 09 Kwi, 2022
|
|
|
Kabel ma być gruby /miedź/, pradowy możesz dla pewności w koszulkę ubrac, całą wiązkę owiń spiralka i ... szerokiej drogi. |
_________________ Starość to stan umysłu |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|